11 °C Budapest

Így védekeznek a magyarok a koronavírus ellen: ennyi tényleg elég?

2020. március 4. 14:33

Az új, eddig ismeretlen koronavírus típus a COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, azzal kapcsolatban pedig rengeteg - sokszor egymással ellentétes - információ kering a neten, hogy lehet ellene védekezni. A Pénzcentrum olvasói felméréséből az derült ki, hogy a legtöbben komolyan veszik a fertőzésveszélyt, és tesznek óvintézkedéseket: sűrűbben, alaposabban mosnak kezet, kézfertőtlenítőt használnak, beszereztek szájmaszkot, sokan pedig bevásároltak egy karanténtól vagy áruhiánytól tartva. Megint mások egy ideig nem terveznek külföldi utat, vagy lemondták foglalásukat.

A kínai egészségügyi hatóságok január első felében kezdték el jelenteni a járvánnyal kapcsolatos adatokat Vuhanból, Hupej tartomány székhelyéből, ahonnan az új típusú koronavírus terjedése decemberben elindult. A hivatalos adatok alapján a január 10-én közölt 41-ről a fertőzöttek száma január 19-ére 198-ra emelkedett. Országos adatot először január 20-án tettek közzé, akkor 291 fertőzöttről adtak számot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között tetőzött Kínában, és azóta folyamatosan mérséklődik. Az is bizonyítást nyert, hogy a COVID-19 esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája.

A COVID-19 vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, és megfékezhető

- összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a legutóbbi sajtótájékoztatón. Márciusban tovább csökkent az új típusú koronavírus új fertőzötteinek napi száma Kínában, miközben Dél-Koreában több mint négyszer annyi új beteget diagnosztizáltak egy nap alatt, mint a járvány kiindulópontján. Kedd éjfélig 119 új pácienst regisztráltak Kína szárazföldi területén, vagyis az új esetek száma tovább mérséklődött a kedden közölt 125-ről, amely ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni.

A Kínában eddig diagnosztizált 80 270 fertőzött közül csaknem 50 ezren már meggyógyultak. A még kezelés alatt álló, több mint 27 ezer páciens közül 6416 állapota súlyos.

Hétfőn nyolc újabb ország, Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország jelezte, hogy területén megjelent a koronavírus, kedden pedig Ukrajna is közölte, hogy egy koronavírusos beteget kórházban ápolnak. Ma pedig márLengyelországban is megjelent a kór. A szakértők egyetértenek, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarországot elkerülje a járvány. 

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot 

- mondta korábban Rusvai Miklós virológus. 

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Azt minden szakember kiemeli, hogy a legeslegfontosabb a gyakori kézmosás. Ezen túl azt szokták tanácsolni, ne nyúljunk lehetőleg az arcunkhoz, szánkhoz, ne dörzsöljük a szemünket. A maszkkal kapcsolatban keringenek a leginkább ellentmondó híresztelések: egyesen teljesen feleslegesnek tartják, és csak a fertőzöttekre adnának maszkot, míg mások szerint a fizikai szűrő is véd, bár nyilvánvalóan nem 100 százalékosan. Ugyanígy a tömegközelekedésen, nyilvános helyeken viselt kesztyű is biztosít fizikai védelmet, de garanciát a fertőzés ellen nem. 

Sokan ajánlják a kézfertőtlenítő használatát is: a magyarok el is kezdték felvásárolni a patikák, drogériák készleteit. Azonban nem csak a maszk és a kézfertőtlenítő gél, spray, szappan lett keresett termék: a vásárlók a boltokban a tartós élelmiszereket, háztartási cikkeket keresik. Egyesek ezt is reális óvintézkedésnek tartják, "jobb félni, mint megijedni" alapon, mások szerint ez csak pánikvásárlás. A szakértők mellett a magyar kormány is óvatosságra int az utazásaink szervezésének tekintetében. Kiemelten felhívták a lakosság figyelmét, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, vagy ha mégis, regisztráljon a Konzuli Hivatalnál. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit teszünk valójában a vírus ellen?

A Pénzcentrum olvasói körében végzett felmérés jelenlegi állásából az derült ki, hogy a legtöbben - a válaszadók 20 százaléka - a koronavírus fertőzés ellen úgy védekeznek, hogy jobban figyelnek a fertőtlenítésre. Ezen túlmenően 18 százalék aktívan követik a híreket, hogy naprakész legyen, hol tart a fertőzöttség a világon és mire érdemes figyelni. A válaszadók 13 százaléka azt nyilatkozta, kerüli a zsúfolt, zárt helyeket, ahol sokan megfordulnak, 3 százalék pedig a lakásból sem szívesen mozdul ki, amíg nem javul a helyzet. Minden tízedik megkérdezett használ kézfertőtlenítőt, ha nincs alkalma kezet mosni, viszont szájmaszkot viszonylag kevesen szereztek be, vagy más alkalmaztak is: a válaszadók 4 százaléka. 

A Pénzcentrum olvasóinak csak 7 százaléka vásárolt be tartós cikkekből, és 10 százalékuk nem tervez külföldi utazást a közeljövőben a vírus miatt, de olyanok is vannak, akik elhalasztották tervezett útjukat (4%). Mindössze a válaszadók 3 százaléka döntött úgy a koronavírus járvány miatt, hogy inkább belföldre tervezi a nyaralását. 

Természetesen vannak olyanok is, akik nem változtatnak az életvitelükön a vírus hatására: minden 12-dik válaszadó jelölte, hogy semmit nem tesz a fertőzés ellen: "ez az egész csak hisztéria, minek változtassak".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm