Így változik a vasúti menetrend a következő hetekben: erre mindenképpen figyelj!

2021. január 22. 13:01

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

A Budapest-Vác-Szob vonalon január 23-án és 24-én, valamint 30-án és 31-én változik a menetrend. 8 és 14 óra között a menetrendhez képest pár perccel eltérő időpontokban indulnak a vonatok. A korlátozás miatt több S70-es vonat nem közlekedik. A Nyugati pályaudvarról Vác felé kimaradó vonatok: 8:15 (2452), 9:15 (2472), 10:15 (2414), 11:15 (2434), 12:15 (2454). Vácról a Nyugati pályaudvar felé kimaradó vonatok: 9:02 (2477), 10:02 (2415), 11:02 (2435), 12:02 (2455), 13:02 (2475). A munkák miatt a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon is módosított menetrend érvényes. A két hétvégén Dunakeszi és Göd között felsővezeték karbantartást végeznek.

A Budapest-Vác-Szob vonalon február 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, a menetrendhez képest eltérő megállási renddel, illetve rövidebb viszonylaton közlekednek. Egyes zónázó és a személyvonatok közötti átszállás Vác állomás helyett Göd állomáson lesz. A munkák miatt a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon is módosított menetrend érvényes. A két hétvégén Göd és Vác között felsővezeték karbantartást végeznek.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon január 31-ig a Győrből a Déli pályaudvarra induló S10-es vonatok, továbbá a Szombathelyről és Sopronból a Keleti pályaudvarra tartó InterCity-k, valamint a Hegyeshalomból a Keletibe induló gyorsvonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert Biatorbágy és Bicske között pályakarbantartást végeznek. 

Február 1-től 5-ig és február 8-tól 18-ig ugyancsak módosított menetrend érvényes a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon: több S10-es személyvonat, továbbá a szombathelyi és soproni InterCity-k, valamint a hegyeshalmi gyorsvonatok korábban közlekednek az eredeti menetrendhez képest, mert Tatabánya és Tata között karbantartási munkákat végeznek. 

A Tatabánya-Oroszlány vonalon február 13-tól 14-ig és február 27-től 28-ig a Tatabányáról induló vonatok módosított menetrend szerint 10:22-kor, 12:22-kor, 14:22-kor és 16:22-kor indulnak. A menetrendi változást a Bicske-Szárliget közötti karbantartás miatt vezették be. 

A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva február 6-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. A Déli pályaudvar és Tapolca között a gyorsvonatok nem közlekednek. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, melyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot. Várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon február 6-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Déli pályaudvarról induló Bakony, Göcsej, Balaton, Tópart InterCity vonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek. Kivétel ez alól a 7:50-kor induló Bakony IC és a 8:50-kor induló Citadella IC. A 247-es számú Citadella és a 201-es Agram-Tópart IC a Délibe érkezik.
A Déli pályaudvar és Kelenföld, továbbá a Szabadbattyán és Balatonfüred között végzett pályakarbantartási munkák miatt lesz módosított menetrend.

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon február 13-tól 28-ig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Február 13-án, 14-én, 20-án és 21-én egyes G43-as jelzésű vonatok csak Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekednek. A menetrendet a Martonvásár-Gárdony, illetve a Szabadbattyán-Balatonfüred között végzett pályakarbantartás miatt módosítják.

A Dombóvár-Gyékényes vonalon április 30-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20-30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20-30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob-Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-ig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon január 25-től 27-ig éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Püspökladány és Debrecen között pótlóbusz közlekedik a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 20:28-kor, 21:28-kor és 22:28-kor induló sebesvonatok helyett. Ugyancsak pótlóbusz szállítja az utasokat Debrecentől Püspökladányig a Debrecenből a Nyugatiba 1:49-kor, 2:45-kor, 3:45-kor, továbbá a Debrecenből Szolnokra 5:01-kor induló vonat helyett. Ebes és Debrecen között pályakarbantartást végeznek.

A Debrecen-Sáránd-Nagykereki vonalon január 25-től 27-ig éjszakánként módosított menetrend érvényes, az esti és hajnali vonatok utasait Debrecen és Nagykereki között pótlóbuszok szállítják pályakarbantartás miatt.

A Debrecen-Füzesabony vonalon február 28-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályafelújítás miatt. A Debrecen-Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak a Debrecen-Hajdúböszörmény, Hajdúnánás szakaszon. Várhatóan február 28-tól is módosított menetrend lesz érvényben, amiről az utasokat időben tájékoztatjuk. 

A Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba vonalon, a pályaépítés jelenlegi fázisához igazodva február 21-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

A GYSEV Szombathely-Hegyeshalom-Rajka vonalán január 26-án és 27-én Hegyeshalom és Rajka között pótlóbuszok közlekednek, mert a vonalon pályakarbantartást végeznek.

Nemzetközi közlekedés

A nemzetközi vonatközlekedésben az éjszakai járatok Münchenbe, illetve Berlinbe nem közlekednek. Budapest és Zágráb között a vonatközlekedés szünetel. Az Agram-Tópart InterCity csak a belföldi forgalomban a Déli pályaudvar és Nagykanizsa között - másodosztályú kocsikkal - közlekedik. A Budapest-Szob-Párkány vonalon a Metropol EN vonatok Budapest és Berlin, Varsó, illetve Prága közötti vonatrészei nem közlekednek, a břeclavi vonatrészt nem érinti a változás.

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő szabályokon túl, regisztrációs kötelezettség lépett életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók. A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. Kérik, hogy utazás előtt mindenképpen nézzenek utána az aktuális szabályozásnak a Konzuli szolgálat honlapján. 

Az osztrák vasút csökkentette a Magyarországra közlekedő nemzetközi távolsági vonatok számát. Az ÖBB közlése szerint döntésüket az indokolja, hogy a kötelező határellenőrzés és a járványhelyzet miatt a nemzetközi utasforgalom drasztikusan visszaesett. Az ideiglenes menetrend szerint Budapest és Bécs között hat, Bécs és Budapest között öt vonat közlekedik naponta. A lemondott nemzetközi járatok egy részét a MÁV-START a magyarországi szakaszon pótolja, így a belföldi forgalomban továbbra is tudják használni az utasok. A pótlásra beállított szerelvények gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A menetrendi korlátozás a Győr és Bécs között regionális határforgalomban közlekedő EuRegio vonatok közlekedését nem érinti.


A vasúttársaság a kormányintézkedésekhez igazodva, illetve a vasutas utazószemélyzet védelme érdekében a nemzetközi forgalomban felfüggesztette a háló- és fekvőkocsi, valamint az étkezőkocsi szolgáltatását. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolja a MÁV-START.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem