2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Így tiszteleg a MÁV a mentősök előtt: új néven indítanak járatot


A MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak tett ígéretéhez híven Kresz Gézáról nevezte el egyik InterCity járatát. A magyarországi szervezett mentés megalapítójának nevét viselő első IC-vonat a mai napon, délután indul Lőkösházáról a Keletibe.

A vasúttársaság május közepén másfél millió forint értékben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel a minden nap hősies, emberfeletti munkát végző mentőknek, valamint bejelentette, hogy a tisztelet jeléül az Országos Mentőszolgálat elődjéről, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület alapítójáról nevezi el egyik InterCity járatát.

A Kresz Géza nevét viselő InterCity-vonat először június 20-án, 16:49-kor indul Lőkösházáról a budapesti Keleti pályaudvarra, ahova 20:20-kor érkezik meg. Az InterCity Lőkösháza és a Keleti pályaudvar között csak Kétegyháza, Békéscsaba, Murony, Mezőberény, Gyoma, Nagylapos, Mezőtúr és Szolnok állomáson áll meg.

Az InterCity névadója dr. Kresz Géza (1846-1901) 1887-ben Európában az elsők között hozta létre a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet (BÖME). Az Országos Mentőszolgálat ma a Kresz Géza InterCity járat nyolc állomása közül négy városban, Békéscsabán, Mezőberényben, Mezőtúron és Szolnokon működtet mentőállomást.

A vasútvonal korábban a történelmi Magyarország és a magyar mentéstörténet olyan nagy múltú városait is érintette, mint az 1886-ban városi mentőegyletet szervező Temesvár, 1901-ben Arad és az 1904-ben szintén mentőintézményt létesítő Nagyvárad, melyek szerepe a hazai mentőintézmények közül kiemelkedő volt.

A járat végállomása ugyancsak emblematikus helyszíne az életmentésnek, hiszen a fővárosi Keleti pályaudvaron a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület éveken át fogadta az I. világháború idején a fővárosba érkező katona- és kórházvonatok sérültjeit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk