2021. február 25. csütörtök Géza

Így tiszteleg a MÁV a mentősök előtt: új néven indítanak járatot


A MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak tett ígéretéhez híven Kresz Gézáról nevezte el egyik InterCity járatát. A magyarországi szervezett mentés megalapítójának nevét viselő első IC-vonat a mai napon, délután indul Lőkösházáról a Keletibe.

A vasúttársaság május közepén másfél millió forint értékben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel a minden nap hősies, emberfeletti munkát végző mentőknek, valamint bejelentette, hogy a tisztelet jeléül az Országos Mentőszolgálat elődjéről, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület alapítójáról nevezi el egyik InterCity járatát.

A Kresz Géza nevét viselő InterCity-vonat először június 20-án, 16:49-kor indul Lőkösházáról a budapesti Keleti pályaudvarra, ahova 20:20-kor érkezik meg. Az InterCity Lőkösháza és a Keleti pályaudvar között csak Kétegyháza, Békéscsaba, Murony, Mezőberény, Gyoma, Nagylapos, Mezőtúr és Szolnok állomáson áll meg.

Az InterCity névadója dr. Kresz Géza (1846-1901) 1887-ben Európában az elsők között hozta létre a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet (BÖME). Az Országos Mentőszolgálat ma a Kresz Géza InterCity járat nyolc állomása közül négy városban, Békéscsabán, Mezőberényben, Mezőtúron és Szolnokon működtet mentőállomást.

A vasútvonal korábban a történelmi Magyarország és a magyar mentéstörténet olyan nagy múltú városait is érintette, mint az 1886-ban városi mentőegyletet szervező Temesvár, 1901-ben Arad és az 1904-ben szintén mentőintézményt létesítő Nagyvárad, melyek szerepe a hazai mentőintézmények közül kiemelkedő volt.

A járat végállomása ugyancsak emblematikus helyszíne az életmentésnek, hiszen a fővárosi Keleti pályaudvaron a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület éveken át fogadta az I. világháború idején a fővárosba érkező katona- és kórházvonatok sérültjeit.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked