Így mentenék a magyar turizmus kárait: élesedik az új állami program

Pénzcentrum2020. augusztus 4. 11:26

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a Kormány határozat a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról, aminek célja a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése.

Friss kormányhatározat születette a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról, ami a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítésére jött létre. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint, 

a Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelekhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást biztosít, amelyet úgy kell meghatározni, hogy a  vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a  0 százalékot.

A határozat feladatokat is oszt kormánytagoknak, így például felhívja az  innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy tegye meg a  szükséges intézkedéseket a  Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a  KAVOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság bevonásával a  Széchenyi Kártya Programon belül a Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeinek kidolgozása. Továbbá a kapcsolódó kamattámogatás, kezelési költségtámogatás, kezességi díjtámogatás és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatás biztosításához szükséges feltételrendszer megteremtése érdekében azonnali hatállyal. 

Ezen felül megszólítja a pénzügyminisztert is, hogy az gondoskodjon 1 480 000 000 forint összegű többletforrás biztosításáról, szintén azonnali hatállyal. Továbbá a határozat felhívja a  pénzügyminisztert, hogy az  innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával gondoskodjon a  gazdaságfejlesztést szolgáló feladatok finanszírozásához 2021. évben szükséges többletforrás, de legfeljebb 4 680 000 000 forint biztosításáról. Továbbá, a pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a hitelek támogatásának finanszírozásához szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról a 2022-2024. közötti időszakban.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, turizmus, járvány, széchenyi kártya, koronavírus, magyar közlöny, részvénytársaság, kormánytagok,