15 °C Budapest

Így lopják el két perc alatt a kocsinkat: mit tehetünk a tolvajok ellen?

Pénzcentrum
2014. május 25. 09:30

Általában két-három perc alatt már el tudnak vinni egy középkategóriás kocsit a tolvajok. A kevésbé professzionális bűnözők körében a mai napig jellemző módszer a zárkihúzás. Utólag beszerelt védelmi rendszerekkel célszerű ellátni az autókat, hiszen a gyáriakat már jól ismerik a tolvajok.

A bűnözők mindenféle módszert kitalálnak, hogy minél hamarabb el tudjanak lopni egy gépjárművet. Ez maximum öt percbe telik, de általában két-három perc alatt egy kis-vagy középkategóriás kocsit el tudnak vinni a tolvajok - ismertette Vezda László. Az Autóvadász Egyesület elnöke elmondta, hogy a mai napig jellemző módszer a zárkihúzás, főként a kevésbé professzionális bűnözők körében. Azért is ki szokták húzni a zárat, hogy az alapján gyújtáskulcsot készítsenek.

Az autók gyári védelmi rendszereit a bűnözők általában jól ismerik, ezért célszerű olyan utólag beszerelt védelmi rendszerekkel ellátni a járművet, ami megnehezíti a tolvajok dolgát. Ez váltózár vagy elektronikus védelmi rendszer is lehet - hangsúlyozta Vezda László. A szakember azt javasolja, hogy a mechanikus és az elektronikus védelmi rendszert utólag kompletten szereljék be az autótulajdonosok. Ilyen rendszerek például azt is megakadályozzák, hogy a motorteret ki lehessen nyitni az autóban és ezáltal kicseréljék az autó vezérlőkomputerét.

KATTINTS! Kezdhetnek félni a magyar autósok: ezt tudja az új traffipax

A kis- és középkategóriás járművek esetében az ellopott autókat általában alkatrészeire bontják és így értékesítik őket, hiszen jóval nagyobb hasznot lehet így bezsebelni. Ugyanakkor a nagy kategóriás és luxus járműveket főként külföldre szokták szállítani és ott "egyben" értékesítik őket. Előfordul, hogy a személygépkocsik mellett tehergépkocsikat, kamionokat, mezőgazdasági gépeket is ellopnak, de az is, hogy csak bejelentik a lopást - hiszen egy jobb mezőgazdasági gép ára akár 30-60 millió forint is lehet -, a traktorokat pedig új alvázszámmal külföldön értékesítik. Ezeket a bűncselekményeket a lízing-csalás csoportkörbe sorolják - fűzte hozzá Vezda László.

A megelőző években és tavaly is 5000 alatt volt az egy évben ellopott gépjárművek száma, 2012-ben viszont összesen 5637 gépjárműlopás volt. A legtöbb lopást Budapesten és Pest megyében követik el; tavaly a fővárosban 3446, Pest megyében pedig 515 nyomozás indult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elvitt járműveket nem egyszerű a rendőröknek meglelniük, amit jelez, hogy 2013-ban mindössze 6,6 százalékos volt a rendőrség eredményessége ezekben az ügyekben. A budapesti kapitányságok még ennek a teljesítménynek is örülnének, ugyanis tavaly öt kerületben (V., VI., XII., XVI. és XVII.) is nullaszázalékos volt a nyomozások eredményessége.

Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem