13 °C Budapest

Idén sem kímélték a vonatokat: több milliós a kár

2020. december 31. 12:05

Idén sem kímélték a graffitisek a vonatokat. A MÁV-START a járművek összesen tízezer négyzetméternél is nagyobb, külső és belső felületéről távolított el firkákat, sok millió forintnyi költséggel.

Az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható, mert egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat, kevesebbet kell lemosni, de még így is jócskán akad munkája a takarítóknak. November végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió forintnál is több volt. Jó hír, hogy ez a tavalyihoz képest mintegy ötödével kevesebb.

A vonatok külseje is áldozatul esett az effajta rongálásoknak: az év eddigi részében 262 vasúti járművön majd’ 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani miattuk, ennek költsége 5,6 millió forint volt. Ez a tíz évvel korábbinak csak egy kicsit több, mint az ötöde, de 2019-hez képest sajnos nem csökkent olyan számottevően, mint a belső felületek esetében.

A vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl, egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális anti-graffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni. A MÁV kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni. Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket, idén eddig 189 feljelentést tett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem