2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Húsz éve sem volt ilyen kevés baleset az utakon: a járvány bebizonyított valamit


Jelentősen visszaesett a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma márciusban, amikor a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebbet közlekedtek az emberek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei harmadik hónapban 855 ilyen baleset volt, ennél kevesebbet márciusban az ezredforduló óta nem regisztráltak, de az összes hónapot nézve is csak kétszer alakult ennél is kedvezőbben a statisztika az elmúlt 20 évben.

Tavaly márciusban több mint 40 százalékkal több baleset volt, igaz, ez kiugrásnak számított. Ezer alá ezt megelőzően mindössze egyszer, 2013-ban ment márciusban a személysérüléses balesetek száma (999) - írja a G7. A 855 eset még azokban a téli hónapokban is kevés lenne, amikor hagyományosan kevesebb a probléma az utakon. A legkevesebb baleset februárban történik, de a mostaninál februárban is csak kétszer mértek jobb adatot, 2012-ben és 2013-ban.

A balesetet szenvedett emberek száma is jóval alacsonyabb volt a megszokottnál: 1079 sérültek és 29-en haltak meg, ennél januárban is kevesebb volt a halálos áldozat az utakon. Tavalyhoz képest a legnagyobb mértékben a kerékpárok és a robogók által okozott balesetek száma esett vissza, utóbbi feleződött. Jóval kevesebb gyalogost ütöttek el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk