16 °C Budapest

Hosszú sorok várnak a magyar nyugdíjasokra

Pénzcentrum
2014. március 6. 15:04

Hamarosan lejárnak a tavalyi utazási utalványok alapján kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok. A határidő sokakat érint, ezért érdemes minél hamarabb -  hosszú sorok elkerülése érdekében - lehetőleg csúcsidőn kívül meghosszabbíttatni azok érvényességét.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a napokban megkezdte a 2015. március 31-éig érvényes utazási utalványok kézbesítését. A 65 év alatti nyugdíjasok utazási kedvezménye - egyes kivételektől eltekintve - alapvetően az ellátottak utazási utalványával vehető igénybe. Fontos, hogy a tavalyi utalvány alapján kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok érvényességi ideje 2014. március 31-én lejár, azokat az új utazási utalvánnyal lehet meghosszabbítani - tájékoztatta lapunkat a Budapest Közlekedési Központ (BKK).

Érdemes még az áprilisi bérletvásárlást megelőzően meghosszabbíttatni a nyugdíjasbérlet-igazolványok érvényességét. Az érvényesítés jelentős számú nyugdíjast érint, ezért a sorban állások elkerülése érdekében ajánlott, hogy ezt csúcsidőn kívül, tehát hétvégén vagy napközben (10 és 15 óra között) tegyék.


Kik vehetik igénybe a kedvezményt?

Az utazási kedvezmény hatálya a Magyarország területén belföldi forgalomban a helyi és helyközi menetrendszerinti személyszállítási szolgáltatásokra terjed ki.

A kedvezmény egy jogcímen vehető igénybe.

Az "Ellátottak utazási utalványá"-t a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a tárgyév március 31-éig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be.

Az utazási utalványt minden jogosult azonos módon, vonalkóddal ellátott, átvételi elismervényes küldemény formában kapja meg.

Az "Ellátottak utazási utalványa" minden év január 1-jétől a követő év március 31-éig érvényes. Felhasználható vasúton, HÉV-en, helyközi és elővárosi autóbuszon, kompon és réven történő közlekedésre.

A vasúti személyi szállításban az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes. A kedvezmény helyjegyre és pótjegyre nem érvényesíthető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kivételt képeznek:

  • a 3 év alatti, külön ülőhelyet nem foglaló gyermekek,
  • a hadirokkantak (igazolt esetben kísérője), és a hadiözvegyek.


Az utalvány:

  • 16 alkalommal 50 százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére,
  • 2 alkalommal 90 százalékos kedvezmény igénybevételére jogosít.


A jogosult választása szerint 2 db 50 százalékos mértékű kedvezmény egyidejű felhasználásával 1 db 90 százalékos kedvezmény érvényesíthető.

Az érvényesítés módja:

  • az utazási utalványra feljegyzésre kerül az utazás megkezdésének helye és ideje a jegy váltásakor,
  • egy utazási alkalomnak számít a kiindulási és célállomás közötti egyirányú, de több közlekedési eszköz használata is, mely esetben az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig vehető igénybe a kedvezmény.


Az utalvány pótlására, cseréjére abban az esetben van lehetőség, ha:

  • a jogosult az utalvány eltulajdonításának tényét rendőrségi jegyzőkönyv, bejelentés vagy feljelentés útján igazolja, vagy
  • az utalvány elháríthatatlan ok miatt megsemmisül: árvíz, földrengés, egyéb természeti katasztrófa.
  • Az egyéb ok miatt megrongálódott utalvány a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz történő visszajuttatása esetén kicserélhető.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem