21 °C Budapest

Horvátországba mennél nyaralni? Itt van 6 úti cél, ahol elkerülheted a tömeget

2020. július 14. 16:50

Minden bizonnyal  nem csak a magyar, de a horvátországi turizmust is kemény megpróbáltatások elé állítja a koronavírus-járvány, már most látszik, hogy a tavalyi vendégszám alig felét tudják teljesíteni. Ez azok számára jó hír, akik kedvelik a mediterrán hangulatú országokat, viszont a tömeget nem. Nekik szedtük össze azokat a helyeket, ahol garantáltan be tudják tartani a biztonságos távolságot.

A vírus külföldről való becipelése ellen, védekezésképp a kormány ismét korlátozza a határátkelést az operatív törzs javaslatára. Szigorították a határellenőrzést, és a fertőzöttségi szint alapján 3 kategóriába sorolják az államokat (vörös, sárga, zöld). A listát az országos tisztifőorvos folyamatosan frissíteni fogja.

Zöld esetén bárki beléphet. Sárga vagy piros országok esetén a határon ellenőrzés lesz a magyar állampolgárok számára, ha felmerül a fertőzésgyanú, akkor karanténba kell vonulni. Karanténba kell vonulni akkor is, ha nem tud produkálni legalább 2 negatív Covid-tesztet 5 napon belül. A karantén 14 nap. Sárga országoknál egy, vörös országoknál két negatív Covid-teszt kell a karanténból való szabaduláshoz. Sárga esetén nincs különbség külföldiek és magyarok közt, vörös esetén viszont nem léphetnek be külföldiek.

Nem csak a magyarok kedvence

Horvátország jelenleg a zöld kategóriában, ami azt jelenti, hogy jelenleg nem korlátozták a ki- és beutazásokat. A mediterrán ország nem csak a magyarok körében népszerű, a legtöbb külföldi vendég Németországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és érkezik. A magyar turisták közül idén eddig 56 ezren utaztak Horvátországba, ahol 269 ezer vendégéjszakát töltöttek.

Ez a helyzet most

A koronavírusos regisztrált esetszám elmúlt napokban tapasztalt enyhe növekedése ellenére Horvátország továbbra is az egyik legkedvezőbb járványügyi helyzettel rendelkező mediterrán ország. Jelenleg a két nagyobb gócpontnak Zágráb és Szlavónia számít, a tengerparton ugyanakkor csupán elenyésző számú fertőzést regisztráltak - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn.

Az adriai államban hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Nem kötelező viszont a viselése a vendéglátóhelyeken, a strandokon, a szálláshelyeken, illetve a szabadidős tevékenységek során - jelezte a képviseletvezető.

Már a pandémia legelején Horvátország komoly járványügyi intézkedéseket vezetett be, többek között lezárta határait, melyeket csak májusban nyitotta meg újra a látogatók előtt. A szokások roham azonban elmaradt, hiszen hivatalos mérések szerint a forgalom a tavalyi év hasonló időszakának csupán 46 százaléka.

Aki nem szereti a túlzsúfolt partszakaszokat, nyaralóhelyeket, annak tehát ideális lehet Horvátország idén nyáron. Az Isztrián és az északi Kvarner-régióban idén több turista van, mint Dubrovnik környékén, sőt, még a Split közelében lévő Hvar-sziget is egyelőre enyhe forgalommal kalkulálhat. De még ha fokozatosan egyre többen kelnek is útra, Horvátországban mindig lesznek olyan vidékek, ahol az élet lassabb, csendesebb.

A dalmáciai Lastovo szigetén homokos tengerpartokat ugyan nem, de hosszú, és nagyrészt ritkán járt túraútvonalakat találhat az idelátogató, amelyeket szőlőültetvények, erdőkőn és természetvédelmi parkokon vezetnek át. A déli Mali Žal gyermekbarát strandjának közelében található a Struga-i világítótorony, amelynek közelében valóban minden távolinak tűnik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel kevesebb egynapos utazó érkezik Dubrovnikból, a buja Mljet-sziget is vonzóbb, mint valaha. Polače-ban és Pomena-ban, a nyugati falvaiban kerékpárt kölcsönözhetünk a nemzeti park felfedezéséhez, a keleti szélén található Saplunara nevű kis falu, amely homokos strandjaival vonzzák a turistákat

A Kornati-szigetekhez eljutni szintén komoly erőfeszítéseket igényel, kompozni kell, de ennek a Zára és Šibenik közötti szigetcsoportnak az a különlegessége, hogy ott nincs áram, sem folyóvíz, de cserébe turisták sem nagyon látogatnak ide. Az itteni egyszerű éttermekben leginkább adriai polipot és pagi bárányt szolgálnak fel.

Észak felé kevesebb, mint egyórás autóútra Fiumétól, a Risnjaknemzetipark található, ahol az erdei utakon haladva az 1528 méteres magasságig is feljuthatunk. Lent a mélyben, a Kupa-völgyben a sziget folyójának kék forrása csobog.

Követve a Száva folyó irányát, Zágrábtól néhány órányira van Lonjsko Polje, Horvátország legnagyobb védett vizes élőhelye. Ez a hatalmas - 506 négyzetkilométeres - természetvédelmi terület az ország egyik leggazdagabb madárlelő élőhelye: van itt kormorán, gólya, gémeket, foltos sas, kócsag és a keselyű is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem