7 °C Budapest

Horror a vasúton: 2 és fél naponta történik szerencsétlenség Magyarországon

2021. január 22. 16:48

Magyarországon, 9,8 millió lakosa, és mintegy 8 000 kilométernyi vasúti pályája ellenére, a harmadik legtöbb vonatbaleset történt 2019-ben az EU-ban. Ezzel olyan országokat előztünk meg, mint Franciaország, Románia vagy Olaszország. A balestek száma pedig olyan magas, hogy 2019-ben 2 és fél naponta történt egy szerencsétlenség Magyarországon. Ezek többsége gázolás vagy valamilyen vasúti átkelőhelyi incidens volt, a vonatütközések és kisiklások száma alacsony.

2010-2019 között a vasúti balesetek száma jelentősen csökken az Európai Unióban: 2019-ben összesen 1 516 balesetet jelentettek, ami 713-al volt kevesebb, mint amennyi 2010-ben történt - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Az adatokból az is kiderül továbbá, hogy a vonatbalesetek leggyakoribb típusa az, amikor a jármű elüt olyan valakit, aki illetéktelenül a sínekre téved.

2019-ben összesen 795 ilyen esetet regisztráltak, ami az összes balesete több mint felét, 52,4 százalékát jelenti. A balesetek másik fő kategóriája a vasúti átjárókkal volt kapcsolatos, ide értve minden olyan szerencsétlenséget, ami járművel vagy gyalogossal történt. Ebbe a kategóriába 432 baleset tartozott, az összes baleset 28,5 százalékát tették ki 2019-ben.

Magyarország a tragédiák melegágya

2019-ben az Európai Unióban a legtöbb vasúti baleset Németországban történt, számszerűen 298. A második helyen Lengyelország végzett 214 balesettel, ám a harmadik helyen sajnos Magyarország áll.

Hazánkban a tavalyi évben ugyanis 142 vonatbalesetet regisztráltak.

A top ötben ezzel a számmal úgy vagyunk benn, hogy a másik négy ország (az első kettő mellett Franciaország és Románia) lakossága 19, 38 67, illetve 83 millió főt számlál. A tíz millió fő lakos alatti országok közül tehát

Magyarország az első a vasúti balesetek tekintetében.

A tendencia azonban változatlan, zsinórban három évben is Magyarország végzett az EU harmadik legrosszabb helyén. Mindez tavaly azt jelentette, hogy hazánkban

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2 és fél naponta történt egy vonatbalesete 2019-ben.

Ehhez képest a lista túlsó végén végzett, 4,9 millió lakost számláló Írországban 2019-ben összesen két darab vasúti baleset történt, azaz fél évente 1. Csak érdekességképpen: az ír vasútvonal hossza 3 237 kilométer, a magyaré 8 000 kilométer. Ami azt jelenti, hogy míg hazánkban a teljes vasúthálózathoz mérve megközelítőleg 56 kilométerenként történt egy baleset 2019-ben, addig Írországban 1 618 kilométerenként.

Mi történik a síneken?

Az Eurostat adataiból kiolvasható, hogy hazánkban, akár csak az egész EU-ban általában véve a legtöbb vasúti balestet gázolás okozza. Az uniós átlag azt mutatja, hogy az összes balesetek 52 százalékáért ez a típus a felelős, ez Magyarországon is hajszálpontosan így van. A második legtöbb balesetért idehaza, megintcsak ahogy az egész EU-ban átlagosan, valamilyen vasúti átkelőhelyen bekövetkezett szerencsétlenség felelős, Magyarországon a vasúti balestek több mint egy negyede ilyen átkelőkön történik.

Ahogy a statisztikákból is látszik, a vonatütközések, illetve a vonatkisiklások együttesen sem érik el az összes vasúti balesete 5 százalékát. Előbbiből 2019-ben 3, míg utóbbiból 4 történt 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem