9 °C Budapest

Hoppá! Mégis útdíj nélkül autózhatunk a reptérre?

Pénzcentrum
2015. január 9. 14:02

Minden gyermekbetegsége ellenére marad az útdíjrendszer, a kérdéses szakaszok problémája hamar megoldódhat: a Duna-hidakon való áthajtáshoz elegendő lehet egy matrica is, a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mentesülhet a díjfizetési kötelezettségtől. A városi elkerülő szakaszok helyett a lakott területeken áthajtók is idővel a megyei matricát választhatják - Fónagy János, volt közlekedési miniszter szerint. A tanulmányokat később hozzák nyilvánosságra: a rendszer nullszaldós lesz - áll az államtitkár Népszabaságnak adott interjújában.

A kritkák ellenére marad az első napjától érvényes útdíjrendszer, korrekciók elképzelhetőek, de érdemi puhulásra ne számítson senki - közölte Fónagy János a Népszabadságnak adott interjújában. A kormány "nem szeretné elvenni a lehetőséget az emberektől, hogy a megyei matricákkal olcsóbban és többen használják az autópályákat". Ennek érdekében az alábbi területen kész a kompromisszumra:

  • a megyei matricák a következő megye első útba eső autópálya-lehajtójáig lennének érvényesek (ezzel a dunaújvárosi és a szekszárdi Duna-híd problémája is megoldódhat),
  • várhatóan a 200 méteres repülőtéri szakasz pedig díjmentessé válhat, illetve
  • néhány gyorsforgalmi út(szakasz) kikerülhet a díjfizetési kötelezettség köréből.

A megyei útdíjrendszer bevezetését komoly számítások előzték meg, azonban ezeket a tanulmányokat később hozzák nyilvánosságra - közölte Fónagy. A tervek szerint a szisztéma annak ellenére nullszaldós lesz, hogy pusztán a fizetős városi elkerülő szakaszokért (például M85-ös Enese, M9-es Kaposvár) várhatóan senki sem fog matricát venni, azonban a nagyobb üzemanyag-fogyasztás és a lassabb haladási idő miatt idővel ezek az emberek is rájönnek majd, hogy jobban megéri 5 ezer forintért éves matricát venni - bizakodott az egykori közlekedési miniszter. Kérdés, hogy a budaörsiek, az érdiek, a Vecsésről bejárók és a Pesttől északabbra lakó térségekben élők is az államtitkári logika szerint döntenek-e, egy viszont biztos: a Gödöllő irányából bejárok tényleg több tízezer forintot spórolhatnak.

A megyei matricák bevezetése a kormány optimista feltételezései szerint nem lesz veszteséges. Az államtitkár szerint az országos matricák visszaszorulását (az eddigi adatok alapján az előző évhez képest nincs számottevő változás), a megyei matricákból és az elektronikus útdíjrendszerben fizető tehergépkocsik üzemben tartók ellensúlyozhatják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm