5 °C Budapest

Holnap leáll a főváros közlekedése: káosztérképen a részletek

Pénzcentrum
2017. augusztus 19. 15:30

Már tegnap óta érezhető, hogy számos helyen megváltozott a budapesti tömegközlekedés, de a tűzijáték alatt fog végleg megborulni a szokásos rend. Jöjjenek a részletek.

Csinos infografikát küldött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az augusztus 20-ai tűzijáték alatt életbe lépő forgalmi változásokról. Ezt:

forrás: BKKHa ezt elég ideig tanulmányoztuk, akkor jöjjenek a részletek is:Az Államalapítás Ünnepén, 2017. augusztus 20-án (vasárnap) és az ahhoz kapcsolódó rendezvények (többek között a tűzijáték, a Szent Jobb körmenet, a Várkert Bazárnál zajló családi programok, a tisztavatás) miatt már 18-án (pénteken) és 19-én (szombaton) is számos, a budai és a pesti fő közlekedési útvonalat, Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe Budapesten. Ezért már pénteken és szombaton is, de különösen 20-án a belvárost közösségi közlekedéssel érdemes megközelíteni. Az ünnepi tűzijáték fő helyszíne idén a Duna Országház előtti szakasza a Margit híd és a Lánchíd között, valamint a Lánchíd; a látvány leginkább a budai és pesti rakpartok ezen szakaszán élvezhető majd. A BKK a tűzijáték előtt és után a metró-, a HÉV-, a villamos-, a busz- és a trolibuszvonalak sűrítésével segíti majd a minél gördülékenyebb forgalmat. A BKK kéri, hogy a tűzijáték után a nézők a sűrűn közlekedő metrókkal induljanak majd haza, azonban arra figyeljenek, hogy biztonsági okokból várhatóan több belvárosi metróállomást is lezárnak. A Lánchidat augusztus 18-a reggeltől, a Margit hidat 20-a 18 órától zárják le a forgalom elől. Az ünnepi hétvégén az útlezárások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár. A BKK a fent leírtak miatt kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a BKK Info oldalán vagy a mobilalkalmazásban, ahol folyamatosan friss, aktuális közlekedési információk olvashatók. A tervezett változások a www.bkk.hu/augusztus20 oldalon ismerhetők meg.

Programok, rendezvények, lezárások

2017. augusztus 20-án (szombaton) és az azt megelőző napokon is számos rendezvényt tartanak Budapesten az Államalapítás Ünnepe alkalmából. A hivatalos programokról az augusztus20.kormany.hu oldal nyújt részletes tájékoztatást. A Kossuth Lajos téren vasárnap délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor. Délután és koraeste a budai Várban ökumenikus kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika-Széchenyi István tér-Szent István Bazilika útvonalon halad. Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét. A rendezvényekhez kapcsolódó lezárások miatt a hétvégén több járat módosított útvonalon közlekedik, ezért a BKK kéri az utasokat, hogy elindulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az eljutási lehetőségekről.

 

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Az ünnepi tűzijáték - amelyet idén a Duna Országház előtti szakaszáról, valamint a Lánchídról lőnek fel - este 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A látvány legjobban a dunai rakpartok Lánchíd és Margit híd közötti szakaszáról élvezhető.

A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket, továbbá a nagykörúti villamost és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt megközelíteni.

Hazafelé úton szintén érdemes a sűrű metróvonalak egyikét igénybe venni; biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér és Batthyány tér, az M3-as metró Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását, ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. 21:30 és 23 óra között - a kényelmesebb hazautazás érdekében - a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

 

Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén, koncertek a Clark Ádám téren

A Magyar Ízek Utcája gasztronómiai esemény, valamint a Várkert Bazárbeli és -környéki családi programok miatt augusztus 18-án hajnaltól 21-én hajnalig lezárják a Lánchíd utcát és a környező útszakaszokat. A korlátozások miatt augusztus 18-án, 19-én és 20-án a 19-es és a 41-es villamos útvonala is módosul, ezért a Várkert Bazár leggyorsabban a Döbrentei térről vagy a Batthyány tér felől gyalogosan közelíthető meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren

A Kossuth Lajos téren augusztus 20-án 8:30 és 10:00 között tartják az állami ünnepséget, valamint a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. Augusztus 19-én és 20-án a 2-es villamos egész nap csak a Közvágóhíd H és a Március 15. tér között közlekedik, a Kossuth Lajos teret nem érinti, ezért az leggyorsabban az M2-es metróval érhető el.

 

Ünnepi szentmise a Szilágyi Dezső téri templomban, Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén

Augusztus 20-án délután 18 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a Szilágyi Dezső téri református templomban, amely a leggyorsabban a Batthyány téri metró- és HÉV-állomásról gyalogosan közelíthető meg.

A 17 órakor kezdődő hagyományos Szent Jobb Körmenetet a Szent István tér-Zrínyi utca-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utca-Szent István tér útvonalon tartják. Az egyházi esemény idejére a felvonulás útvonalát lezárják. A Bazilika és a körmenet helyszíne a legegyszerűbben metróval közelíthető meg egyaránt 3-5 perces sétával az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út, illetve az M3-as metró Arany János utca, illetve a Deák Ferenc tér metróállomásáról.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm