2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Hitted volna? Itt tanult a Béres Csepp feltalálója


A kecskemétiek számára jól ismert Kocsis Pál suli több mint 90 éve nyitotta meg kapuit, számos telephely és névváltoztatással az idők folyamán. Sokan nem tudják, de itt tanult a Béres csepp feltalálója is, aki később is szívesen visszalátogatott iskolája falai közé.

A történelmi múltra visszatekintő kecskeméti Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola 1986/87-ben költözött végleges helyére. Dr. Béres József, a Béres csepp feltalálója 1938-1940 között tanult a Kisfái 7 szám alatt működő intézményben, ahova akkoriban csak tekintélyes személyek támogatásával lehetett bekerülni. Itt szerezte meg kertészeti alapismereteit, de évek múltán is örömmel tért vissza Kecskemétre - írja a HelloVidék.

Azonben nem csak erről nevezetes ez az iskola, hanem hatalmas könytáráról is. Dr. Tiba István, egykori igazgató, amikor 1964-ben Kisfáiban kezdte el munkáját és meglepődve tapasztalta, hogy egy kertészeti jellegű iskolának többszáz kötetes könyvtára volt. Később értette meg, hogy az iskolába járó gyerekeknek elfoglaltság és művelődés szempontjából mennyire fontos szerepe van a könyvtárnak, ezért aktív évei alatt törekedett rá, hogy az iskolai könyvtárállomány 10 ezer példányszámra növekedjen és a tanulók megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő könyveket.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk