2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hibás lehet a légzsák ezekben a kocsikban: a csere térítésmentes


Érdemes ellenőrizni, hogy járművünket visszahívták-e Takata légzsákcserére vagy más biztonsági okból kifolyólag. Az érintett légzsákok ammónium-nitrátot tartalmaznak, mely a hatalmas bejrúti robbanásban is közrejátszott. Mindezek ellenére a csődöt jelentő légzsák beszállító - mely épp az Egyesült Államok legjelentősebb visszahívását folytatja -, a Takata egykori tanácsadójának elmondása szerint még mindig olyan autók milliói vannak az utakon, melyeket a hibás légzsákpatronokkal szereltek fel. Ezekben ammónium-nitrátot használnak hajtóanyagként, így magukban hordozzák a halálos robbanás veszélyét.

"Nagy valószínűséggel az országban közel félmillió kilogramm található az emberek autójában" - nyilatkozta Jerry Cox, a korábban a Takatának dolgozó ügyvéd - írja az autopro.hu. Az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (NHTSA: National Highway Traffic Safety Administration) adatai alapján készített számításai szerint eddig 12 millió olyan járművet hívtak vissza hibás légzsákkal, melyek javítását még nem végezték el.

Amiről a kimutatások nem beszélnek, hogy 30 millió autó szaladgál az utakon, melyeket még csak vissza sem hívtak

- mondta. Az NHTSA szerint 2013 óta körülbelül 63 millió meghibásodott Takata légzsákkal felszerelt, 19 autógyártótól származó járművet hívtak vissza, mellyel az Egyesült Államok minden idők legnagyobb visszahívási botrányává nőtte ki magát az eset. A légzsákpatronok hajlamosak felrobbanni, főleg forró és párás feltételek között, és fémrepeszeket kilőni az utastérbe. Hivatalos források szerint az Egyesült Államokban eddig 16 halálos balesetért és legalább 250 sérülésért, világszinten pedig 25 halálos esetért felelősek a Takata hibás légzsákjai.

Olcsóbbb, de veszélyesebb

A Takata eredetileg azért fejlesztett ammónium-nitrát légzsákpatronokat, hogy az OEM megrendelők csökkenthessék kiadásaikat. Cox elmondása szerint az új kemikália a versenytársak által használt guanidin-nitrát tizedébe került - azonban számos mérnök fenntartással kezeli. Az egyik rivális, az Autoliv a Takata patronok vizsgálatakor arra az eredményre jutott, hogy nem biztonságosak és a légzsák fém tartály házát repeszekre szaggathatják.

A támogatás annyit jelent, hogy a kereskedőknek térítésmentesen kell kicserélniük az eszközt. Az NHTSA annyiban segíti az Egyesült Államokbeli fogyasztók életét, hogy alvázszám alapján kideríthető, amennyiben a tulajdonos járműve érintett a visszahívásban. A hibás Takata légzsákokkal felszerelt járművekről listát vezetnek a gyártók is.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó