11 °C Budapest

Hiába ért véget a nyár, nem csitul a belföldi turizmus: nem győznek költeni a magyarok

2020. szeptember 3. 12:03

Csaknem minden második válaszadó tervez őszre többnapos utazást egy friss felmérés szerint. Az őszi üdülésre akkor is sort kerítenek, ha ehhez szabadságot kell kivenni. 16,5 százalékkal több aktív foglalás van szeptember-november időszakra, mint tavaly ugyanekkor. Gyula, Hajdúszoboszló és Zalakaros a legnépszerűbb úti célok a következő hónapokban.

Kitart még az utazási kedv: a válaszadók csaknem fele megy szabadságra ősszel és 43 százalékuk tervez üdülést. 16,5 százalékkal több aktív foglalás van a Szallas.hu rendszerében szeptember-november időszakra, mint tavaly ilyenkor. A szeptemberi foglalások 21 százalékkal, az októberiek 14 százalékkal magasabbak az előző évinél, viszont jelenleg a novemberi 22 százalékkal elmarad 2019-hez képest. “Nem merünk nagyon előre tervezni, inkább közelebb eső időpontokra foglalunk most szívesebben, és az utolsó pillanatos utazások is gyakoriak" - ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. 

A legkeresettebb úti célok a méltán híres fürdővárosok, mint Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Eger és Hévíz. Szintén népszerű települések még Siófok, Egerszalók, Visegrád, Nyíregyháza és Miskolctapolca is a vendégek körében.

"A fürdők látogatása mellett kedvez az időjárás és a színátmenetes természet a kirándulóknak, túrázóknak, de kedvelt elfoglaltság a térség nevezetességeinek felkeresése is" - adott tájékoztatást a programlehetőségekről Kelemen Lili. A következő hónapokban az átlagos foglalási érték 65 ezer forint.

Az őszi utazás azok körében is népszerű, akik már nyaraltak, és azoknál is, akik valamilyen okból kifolyólag nem vakációztak. A Szallas.hu adatai szerint a foglalások többsége (43%) két éjszakára, minden ötödik 3-ra, 18 százalékuk pedig egy éjre szól. Az apartmanok (27%), a vendégházak (19%), a panziók (17%) és a 3 csillagos hotelek (17%) a legkeresettebb szállástípusok. "A sok bizonytalanság, a tartós otthoni munkavégzés és az összezártság után különösen jól esik a környezetváltozás, kikapcsolódás, hiszen ezek segítségével feltöltődhetünk - mondta a sajtószóvivő. - A felmérésben résztvevők háromnegyede energikusabban tér vissza a munkavégzéshez egy utazást követően."

Erősen megoszlik, kinek mennyi fizetett szabadsága maradt még az idén. A koronavírus-járvány miatt munkáltató kérésre a válaszadók 44 százalékának ugyan nem kellett szabadságot kérnie, de körülbelül minden tizedik embernek 6-10 napot, 8 százalékuknak 1-5 napot kellett kivennie. Ugyanakkor tévhit, hogy az embereknek nem maradt szabadsága: bár a Szallas.hu felmérése nem reprezentatív, de válaszadók 27 százaléka még 6-10, 17 százaléka 11-15 fizetett szabadsággal rendelkezik, minden tizedik pedig 16 vagy több nappal gazdálkodhat. Utóbbival megegyezik azoknak az aránya is, akiknek 1-5 nap szabadságot kell beosztaniuk az idei év hátralévő részére. "Az őszi belföldi utazásokat akcióval támogatjuk, mely által akár 20 százalékkal olcsóbban és lemondási díj nélkül foglalhatnak a vendégek" - ismertette szeptember 8-áig futó Őszi Mini Szabi kampányukat a sajtószóvivő, aki azt is hozzátette, hogy a kedvezményeken felül egy szerencsés visszanyerheti a foglalása értékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem