7 °C Budapest

Hétfőtől durván felbolydul Budapest közlekedése: erre készülj, kemény menet lesz

2020. július 12. 10:30

Megállás nélkül halad át az M3-as metró 2020. július 13-tól, hétfőtől a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed állomáson, mert ezen a két helyszínen is elkezdődnek a vonalfelújításhoz kapcsolódó korszerűsítési munkák. Az M3-as metró továbbra is a Nagyvárad tér és Újpest között közlekedik, a két lezárt metróállomás környezetét a Kálvin tér és a Népliget között közlekedő, M30-as jelzésű állomáspótló busszal lehet majd elérni. Az állomáspótló busz használatát a BKK kifejezetten csak annak ajánlja, aki a két újonnan lezárt állomás környékére tart. A metrópótlás rendje emellett nem változik, azaz munkanapokon a metró helyett továbbra is Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér között, hétvégéken pedig a Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között pótlóbusszal lehet utazni.

Az M3-as metróvonal déli szakaszán zajló felújítással párhuzamosan a középső szakaszon is elkezdődött a rekonstrukciós munka: tavasz óta már tart az Arany János utca és a Ferenciek tere korszerűsítése, július 13-án, hétfőn pedig elkezdődik a felújítás a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomáson is. Az M3-as metró munkanapokon továbbra is Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik, azonban az említett négy állomáson megállás nélkül halad át.

A Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomás környékét munkanapokon a Kálvin tér és a Népliget között közlekedő M30-as jelzésű állomáspótló busszal lehet elérni, amelynek útvonala és megállóhelyei térképes felületen is nyomon követhetők a BKK FUTÁR alkalmazásban: futar.bkk.hu/route/BKK_MP536. Az állomáspótló buszra a Kálvin téren a Szabó Ervin térnél; a Corvin-negyednél és a Semmelweis Klinikáknál az M3-as pótlóbusz megállójában; a Nagyvárad térnél az Üllői úton az Orczy út kereszteződésnél; a Népligetnél pedig az Üllői úton a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél lehet felszállni.

Ajánlott eljutási lehetőségek

  • A BKK csak azoknak az utasoknak ajánlja az M30-as állomáspótló busz használatát, akik a két, újonnan lezárt állomás valamelyikéhez utaznak.
  • Aki Dél-Pest felől a belvárosba utazik, változatlanul a Nagyvárad téren szállhat át a metrópótló buszról az M3-as metróra.
  • Aki Buda felől érkezik vagy Buda felé tart, a Corvin-negyed helyett a Kálvin téren történő átszállással, az M4-es metróval vagy a 47-es, 49-es villamossal érdemes utaznia.
  • Aki Dél-Pest felől a két lezárt állomás térségébe utazik, annak az M3-as metrópótló buszról a Népliget megállóban érdemes leszállni, majd az Üllői úton található megállóban átszállni az M30-as állomáspótló buszra.
  • A Corvin-negyed vagy a Semmelweis Klinikák felől Kőbánya-Kispest felé utazóknak az M30-as állomáspótló busszal a Nagyvárad térig érdemes utazni, majd ott átszállni a csomópont túloldaláról induló M3-as metrópótló buszra.

A Corvin-negyed környezete elérhető továbbá

  • kerékpárral: mind a Nagykörúton, mind az Üllői úton kerékpársáv vezet,
  • MOL Bubi közbringarendszer kerékpárjaival: a csomópontban található gyűjtőállomást a felújítás miatt ugyan lezárták, de vonzáskörzetében számos gyűjtőállomás található. A többi közlekedési móddal kiválóan kombinálható közbringarendszer igénybevételével, használatával kapcsolatos információk a molbubi.hu oldalon érhetők el.
  • a szomszédos metróállomástól gyalogosan: a Kálvin tértől a Corvin-negyed az Üllői úton át 8-9 perces sétával elérhető.

A Klinikák környezet elérhető továbbá

  • kerékpárral: az Üllői úton kerékpársáv vezet.
  • a MOL Bubi közbringarendszert: a metróállomásnál, valamint több környező utcában is található gyűjtőállomás. A többi közlekedési móddal kiválóan kombinálható közbringarendszer igénybevételével, használatával kapcsolatos információk a molbubi.hu oldalon érhetők el.
  • a szomszédos metróállomástól gyalogosan: a Nagyvárad tértől a Semmelweis Klinikák az Üllői úton át 10-12 perces sétával elérhető.

A gépjárművel és kerékpárral közlekedők figyelmébe

Az M30-as állomáspótló busz közlekedéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése az Üllői út egyes szakaszain és a Szentkirályi utcában már megkezdődött, ezért a térségben útszűkületekre, időszakos sávlezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Változások július 13-ától, hétfőtől:

  • Az Üllői úton továbbra is két sávban haladhat a közúti forgalom, azonban az állomáspótló autóbusz a szélső, a buszok és a kerékpárral közlekedők által közösen használható sávban halad, ezért kérjük, hogy kerékpárral különös figyelemmel közlekedjenek.
  • A Szentkirályi utcában megszűnik a parkolás és kétirányú forgalmi rend lép életbe: a közúti forgalom változatlanul haladhat a Baross utca felé, ellenkező irányban pedig kizárólag az állomáspótló autóbusz közlekedhet.
  • Az autóbuszok Üllői útra történő kikanyarodásának biztosítása érdekében az Üllői út-Szentkirályi utca csomópontban új jelzőlámpás irányítás létesül.
  • Az Üllői úton a pótlóbusz végállomásának biztosítása érdekében a Szabó Ervin téri csomópont előtt egy szakaszon megszűnik a parkolás lehetősége.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm