2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Halálos veszély leselkedik ránk: így védekezhetünk ellene


Kullancsokkal bárhol találkozhatunk; városi parkban, erdei kiránduláskor, de játszótéren vagy a sportpályán is. 60 százalékunkat már csípte meg kullancs, de szerencsére a többség - közel 80 százalék - tisztában van azzal, mi ilyenkor a teendő. A Lyme kór ellen nincs védőoltás, de biztosítás igen.

A kullancs agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve Lyme-kórt terjeszt, mindkettő súlyos betegség. A Genertel második éve végez felmérést 1000 fő megkérdezésével, amely során arra kíváncsiak, mennyire vagyunk tudatosak, ha kullancsveszélybe kerülünk, tudjuk-e mi ilyenkor a tennivalónk és mit teszünk meg annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt.

Az előző évhez hasonlóan a Genertel által megkérdezett 1000 fő 60 százaléka válaszolta, hogy volt már kullancscsípése és több mint 80 százalék tudta helyesen a kullancs által terjesztett, fent említett két betegséget.  Védőoltással védekezhetünk az agyvelő és az agyhártyagyulladás ellen, de a Lyme-kór sajnos nem előzhető meg, csak úgy, ha elkerüljük magát a kullancscsípést.

Ezért is kiemelten fontos, hogy tudjuk, milyen helyeken fordul elő leginkább kullancs. Ilyen az erdő, magas páratartalmú környezet, dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon előfordulhatnak, így már nemcsak a természetben járók, lehetnek veszélyben, hanem mindenki, aki "kullancsfertőzött" területen tartózkodik. Az országon belül leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertőzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye.

Ha mégis megcsípett minket, ügyeljünk arra, hogy helyesen távolítsuk el a kullancsot; kizárólag hegyes orrú csipesszel és semmiképpen se próbálkozzunk krémekkel vagy gyufával!

Sőt! A megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg. Ha mégis megtörténik a baj és bárhol a világon megcsíp minket egy kullancs, jól jön, ha kötöttünk ingyenes kullancsveszély biztosítást, amely abban az esetben térít, ha a két leggyakoribb kullancs által okozott fertőzésben betegedtünk meg. A biztosítás kiterjed a velünk egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is. A maximálisan kifizethető biztosítási összeg Lyme kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás esetén 20000. Amennyiben ugyanezen betegségek következtében haláleset következik be, a biztosítási összeg 1000000 forint.

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen a biztosításon kívül?

  • Védőoltással
  • Zárt, szellős ruházattal, lehetőleg kerüljük a sötét színeket, mert azokon nehezebben vesszük észre a kullancsot.
  • Ugyanígy, inkább zárt, de szellős cipő javasolt.
  • Kullancsriasztó szerek használatával
  • Sűrű aljnövényzetű, bozótos helyek elkerülésével.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.