2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hajdú Péterék egy magyar család éves költségvetését nyaralták el


Elképesztő tempóban szórják a pénzt a legismertebb magyar hírességek. Hajdú Péterék például 4 millióért a Maldív-szigeteken, míg Kasza Tibiék 2,5 millióért Thaiföldön pihenik ki idén télen (is) a dolgos hétköznapokat. Eközben egy átlag magyar családnak főként belföldi pihenésre futja, és a statisztikák szerint mindezt fejenként maximum 90 ezerből kell megoldaniuk. Persze csak és kizárólag akor, ha sikerül egyáltalán ennyit megspórolni éves szinten.


Csak úgy repkednek a milliók, ha valamelyik magyar hírességről olvasunk a sajtóban. Nemrég a Bors készített egy nagyobb összeállítást, amelyben Hajdú Péter és Sarka Kata, Kasza Tibor és barátnője, valamint Varga Viktor, Liptai Claudia, és Bereczki Zoltán luxusutazását vették górcső alá. Mint írják, ők ugyanis nyaralási szokásaikban már hasonlítanak a világsztárokra: télen napsütötte és méregdrága helyeken pihennek.

Hajdú Péterék a Maldív-szigeteken vakációznak egy tengerparti luxusszállodában. A bulvárlap számításai szerint egy ilyen négyfős családi nyaralás ára a repülőjegyekkel együtt akár négymillió forint is lehet. De nem kerülhet kevesebbe Kasza Tiborék egy hónapos thaiföldi kiruccanása sem. Habár nem luxusszállodában, hanem egy szerény tengerparti házban laknak, egy ilyen hónap két főnek akár két és fél millió forintba is fájhat.

KATTINTS! Szexi fotók: ilyen bolt sem volt eddig Magyarországon

Varga Viktor szintén Thaiföldön múlatja az időt szüleivel. Elutazása előtt azt mondta, három hónapot akar a festői környezetben tölteni. Bár nem mindig szállodában alszik, a fentiek ismeretében három főnek minimum tízmillió forintot számolhatunk az útra. Velük azonban még egyáltalán nem ért véget a Bors rangos listája. Információik szerint Liptai Claudia jelenleg Ausztráliában lazít, Bereczki Zoltán pedig Indonéziában vészeli át az itthoni hideg napokat - ezen utazások ára is minimum egymillió forint lehet.

Mindez csak álom egy átlag magyar családnak

A Magyar Turizmus Zrt. tavaly nyáron publikált felmérése szerint a magyar családok többségének maximum belföldi pihenésre futja. A lakosság mintegy 70 százaléka a határokon innen tervezi a feltöltődést, közülük minden harmadik a Balatont választja. Ráadásul azok sem mennek feltétlenül messzire, akik külföldi utazásra készülnek. A legnépszerűbb úti cél Horvátország, amit Görögország, Olaszország, Románia (Erdély) és Bulgária követ.

Ellentétben a sztárokkal, a magyar turista átlagosan 5 napot szán szabadságából nyaralásra, amelyre belföldön 90, külföldön pedig 150 ezer forintot tervez elkölteni.

Ráadásul a legtöbb családnak erre a néhány napos feltöltődésre is úgy kell összekuporgatnia a pénzt. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis a nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint; ezen belül a fizikai munkát végzők 105 700 forintot, míg a szellemi foglalkozást űzők 209 100 forintot vihetnek haza.

Az átlagos fizetéssel, és családonként két keresővel számolva tehát éves szinten 3 millió 708 ezer forintos keretből gazdálkodhatnak a magyar családok.

Nos, ebből nemhogy egy Hajdúék féle luxuspihenésre nem futja, de néha még a legalapvetőbb dolgokra se. Az állandó költségek ugyanis jelentősen megterhelik a családi költségvetést. A statisztikák szerint a legnagyobb terhet a lakásfenntartási kiadások jelentik; a gáz-, a villany- és a vízszámla egy kétgyermekes család esetében akár a 70 ezer forintot is meghaladja, nem beszélve az egyéb tételekről (közös költség, TV, telefon, internet, stb.).

Emellett a magyar családok százezreit sújtják különböző hitelek, néha egyszerre több is (lakáshitel, autóhitel, személyi kölcsön, stb.). A törlesztőrészletek pedig havi szinten átlagosan 50-60 ezer forintnál többet is kitehetnek. Mindehhez jönnek még hozzá az élelmiszerre, a közlekedésre, a ruházkodásra, a gyógyszerekre, vagy éppen a biztosításokra fordított összegek. Így tehát az sem meglepő, hogy felmérések szerint a legtöbb magyar család azért nem képes takarékoskodni, mert többnyire már az is nagy siker, ha nem futnak ki minden hónapban a költségvetésből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 6 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked