15 °C Budapest

Gyűjtögetők, figyelem! Szigorú szabályozás élesedett a magyar erdőkben

2019. május 26. 12:04

Megváltoztak a gombaszedés szabályai, de emiatt inkább a szakértők és a kereskedők bosszankodhatnak. Na persze a szedőknek sem árt, ha tudnak pár újításról. Mutatjuk!

Legutóbb áprilisban módosultak a gombaszedés törvényi passzusai - hívja fel cikkében a figyelmet a Beol.hu. Az továbbra is érvényben van, hogy személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól. Az új szabályokon tehát inkább a gombaszakértők és a kereskedők érezhetik a változásokat, a lakossági gombaszedők nem.

Előbbinél új nyilvántartás vezetését emelte ki a szakértő, e szerint a gombaszakellenőr a lakossági gombaminősítésről nyilvántartást, naplót kell, hogy vezessen, amit aztán az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig meg is kell őrizni. A kereskedőknél pedig változás, hogy ezentúl csak úgy árusíthatják a szedett gombát, ha a szakértő által kiadott gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon elhelyezi. Ez aztán csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gombaszakellenőrnek.

Mivel Magyarországtól keletre sokkal lazább a szabályozás, sokan átmennek Erdélybe, a bihari hegyekbe.

A szakértő tanácsa szerint a fogyasztásra szánt gombát vékonyra kell szelni - kivéve a szegfűgombát -, akkor is, ha azonnal elfogyasztjuk és akkor is ha szárítjuk. A szárított gombát pedig annak feldolgozása előtt áztassuk vízbe, addig amíg el nem éri eredeti méretét, súlyát. Aki nem így tesz, annál az is előfordulhat, hogy a nyers gombával ellentétben a szárított gomba fogyasztásakor hasfájás lép fel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm