2019. június 27. csütörtök László

Gyűjtögetők, figyelem! Szigorú szabályozás élesedett a magyar erdőkben


Megváltoztak a gombaszedés szabályai, de emiatt inkább a szakértők és a kereskedők bosszankodhatnak. Na persze a szedőknek sem árt, ha tudnak pár újításról. Mutatjuk!

Legutóbb áprilisban módosultak a gombaszedés törvényi passzusai - hívja fel cikkében a figyelmet a Beol.hu. Az továbbra is érvényben van, hogy személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól. Az új szabályokon tehát inkább a gombaszakértők és a kereskedők érezhetik a változásokat, a lakossági gombaszedők nem.

Előbbinél új nyilvántartás vezetését emelte ki a szakértő, e szerint a gombaszakellenőr a lakossági gombaminősítésről nyilvántartást, naplót kell, hogy vezessen, amit aztán az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig meg is kell őrizni. A kereskedőknél pedig változás, hogy ezentúl csak úgy árusíthatják a szedett gombát, ha a szakértő által kiadott gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon elhelyezi. Ez aztán csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gombaszakellenőrnek.

Mivel Magyarországtól keletre sokkal lazább a szabályozás, sokan átmennek Erdélybe, a bihari hegyekbe.

A szakértő tanácsa szerint a fogyasztásra szánt gombát vékonyra kell szelni - kivéve a szegfűgombát -, akkor is, ha azonnal elfogyasztjuk és akkor is ha szárítjuk. A szárított gombát pedig annak feldolgozása előtt áztassuk vízbe, addig amíg el nem éri eredeti méretét, súlyát. Aki nem így tesz, annál az is előfordulhat, hogy a nyers gombával ellentétben a szárított gomba fogyasztásakor hasfájás lép fel.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.27-07.03
Országos

Aldi

06.27-07.03
Országos

Auchan

06.27-07.03
Országos

Lidl

06.27-07.03
Országos

Spar

06.26-07.03
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk