2017. augusztus 17. csütörtök Jácint

Gigabírság a nyaralókra: milliókat fizethetnek a magyar családok

Az országot járva sok helyen találkozhatunk olyan fapados nyaralókkal, melyek esetében egy lakóautó vagy mobilház áll egy amúgy üres telken. Ez sok család számára csábító megoldásnak tűnhet, hisz kétmillió forint alatt juthatnak nyaralóhoz - igaz, kopromisszumokkal. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy mennyibe is kerül egy ilyen nyaralót megvalósítani, illetve, hogy számíthatunk-e bármilyen bírságra az okosnak tűnő megoldással kapcsolatban.

Sokan vannak Magyarországon, akiknek nincs elég pénzük, hogy nyaralót vegyenek, de vágynak a rendszeres hétvégi kikapcsolódásra. Ők sokszor nem keresnek maguknak olcsó parasztházat, hanem menőbb vidékeken, például a Balaton mellett vesznek egy kisebb telket, és egyszerűen rátesznek egy lakókocsit.

A recept egyszerű. Két dolgot vesznek:

  • egy lakókocsit és
  • egy telket.

Akinek egy kicsit több pénze van, az mobilházat vesz lakókocsi helyett, cserébe magasabb komfortszinten tölti a hétvégéket.

Az internet pedig tele van használt lakókocsi hirdetésekkel. A jófogáson találtuk például ezt:


Használt lakókocsi-hirdetés az interneten, forrás: jofogas.hu


690 ezer forintért a lakókocsiban van egy körülbelül kétszemélyes alvórész, egy két tűzhelyes rezsó, egy tálcás mosogató plusz néhány szekrény és persze az alvórész napközben társalgóvá alakítható.

Ha az ingatlan.com-on körülnézünk, akkor nem kell sokáig keresnünk, hogy találjunk is telket, ahova megálmodhatjuk leendő magán lakókocsi-nyaralóparkunkat.

Találtunk telket 790 ezer forintért Balatonszabadiban, amely Budapesttől nézve még Siófok előtt van az M7-es autópálya mellett.


Telekhirdetés Balatonszabadiban, forrás: ingatlan.com


Ezen kívül, ugyanezen az oldalon elérhető egy telek egymillió forintért, Nagyberényen is.


Telekhirdetés Nagyberényen, forrás: ingatlan.com

Nagyberény nincs a Balaton közvetlen közelében, de kevesebb, mint 20 kilométerre van Siófoktól. Mutatjuk az utat:A recept tehát egyszerűnek tűnik, a fenti telkek bármelyikét is választjuk, kétmillió forint alatt juthatunk nyaralóhoz az ország kikapcsolódási szempontból felkapott részén, a Balaton déli partján.

Ha mobilházat választanánk lakókocsi helyett, az sem dobja meg különösebben a befektetést, ha rákeresünk az interneten arra, hogy mobilházak, az első néhány találat között szert tehetünk ilyen épületre akár egymillió forintért is.

Értem, hogy olcsó, de miből?

Ha nincs szabadon hozzáférhető kétmillió forintunk, akkor a legegyszerűbb, ha személyi kölcsönt veszünk fel. A Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorával könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyi lesz a törlesztőnk.

2 millió forintos hitelösszeg és 7 éves futamidő esetén 33 ezer forint körül indulnak a törlesztőrészletek, a lenti ajánlatokra kattintva pedig már kezdhetjük is az igénylést. Egészen pontosan

a Sberbanknál 33 089 forintot,

a K&H Banknál 33 192 forintot,

a CIB Banknál 36 569 forintot,

a Cetelemnél 36 373 forintot,

az Erste Banknál 37 469 forintot,

a Raiffeisennél pedig 38 537 forintot

kell fizetni havonta.

Hidegzuhany

Azok viszont, akik megvalósították a fapados nyaraló koncepcióját, óriási kockázatot vállaltak.

Nyaralókra eleve nem vonatkoznak a lakásokra írt új szabályok, továbbra is, mérettől függetlenül, engedélyt kell kérni az építésükre. Ezt az engedélyt pedig nagyon sok mobilház esetén szinte lehetetlen megkapni. A legtöbb esetben sem a helyiségek mérete, sem a belmagasság nem felel meg a jogszabályi elvárásoknak

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Jámbor Attila ügyvéd, az Építésijog.hu portál szerkesztője.

Felmerül a kérdés, hogyha mobilházra nem nagyon tudunk engedélyt kapni, akkor mi a helyzet a lakókocsikkal.

Azzal is gond lehet. Nagyon sok település ugyanis kiköti a helyi építési szabályzatában, hogy lakóautót vagy konténert nem lehet tartósan a területen elhelyezni

- tette hozzá az építési joggal foglalkozó szakember.

Azok tehát, akik megvalósították ezt a koncepciót, (akár) tudtukon kívül elég nagy kockázatot vállaltak. Alapvetően probléma, hogy az épület megfelel-e a helyi és országos építésügyi előírásoknak. A helyi építésügyi hatóság megállapíthatja, hogy a helyi építési szabályzatnak nem felel meg az épület, és akkor bontásra ítéli azt, más lehetősége nincs.

Amennyiben az épület a jogszabályi előírásoknak megfelel, a hatóság megadhatja a fennmaradási engedélyt, viszont akkor az "utólagos" engedéllyel együtt kéz a kézben óriási bírságra is számíthatnak a fapados nyaralótulajok. A büntetés kiszámításánál 140 ezer forintos négyzetméterenkénti összegről indul a hatóság, és figyelembe veszi a készültségi fokot is. 

Egy 30 négyzetméteres ház esetén - ha az építtető nem kért építési engedélyt és már kész is az épület - az építésügyi bírság meghaladja a kettőmillió forintot.

A fapados nyaralóra tehát rámehet ingünk, gatyánk is, vagy bontási határozat esetén még egy mobilházzal is kezdenünk kell majd valamit, amit ugye a telkünkön nem helyezhetünk el. Jámbor Attila minden mobilház vásárlónak azt javasolja, hogy még az épület megrendelése előtt alaposan járjon utána annak, hogy az általa kinézett ház a telkére elhelyezhető-e. Nagyon sok bosszúságot és nem kevés költséget lehet ezzel megspórolni.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Pofonegyszerű megoldás a brutális ingatlanárakra: 40 százalékot spórolhatsz
Erre kell figyelni költözésnél és lakberendezésnél.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A magyarok már a menekültválságkor is óriási rasszisták voltak

Érdekes csárt jött velünk szembe az interneten: 2015-ben a magyarok kevesebb, mint fele lett volna csak rendben azzal, ha egy feketével járt volna együtt a gyereke. Az EU-s átlag sem különösebben...
 

Ingyenes megoldás hátfájásra, méregdrága gyógytornászok helyett

Ha te is irodai munkát végzel, akkor szinte biztos, hogy a hátfájás legalább néha megkeseríti az életed. Mielőtt méregdrága gyógytornászhoz vagy masszőrhöz mennél a bajoddal, próbáld ki ezt...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos

  Ajánlatunk