12 °C Budapest

Gigabírság szedi áldozatait ebben a kánikulában: sokan nem is tudják, hogy ez tilos

2020. július 11. 16:06

Ez az év nagyon másképp alakult, mint ahogy azt elterveztük, és a nyár sem olyan lesz, mint az eddig megszokottak. Az idő viszont jó, így aki strandolásra adja a fejét, az a megfelelő biztonsági előírások mellett, csobbanhat kedvére. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a tiltott helyen fürdőzés szabályai nem változtak, továbbra is súlyos büntetéseket von maga után. 

A viszonylag zord tavasz után elképesztő meleg szakadt a nyakunkba júliusra, és ugyan hidegfront éri el hazánkat a hét utolsó napján, ma nem kizárt a 35 fokos kánikula sem. Ebben a melegben az emberek semmire sem vágynak jobban, minthogy vízparton hűsölhessenek.

Igen, ám, csakhogy egyáltlán nem biztos, hogy a legközelebbi vízparton szabad is fürdőzni. Sőt! Tudni kell, hogy aki tiltott helyen csobban, az szabálysértést követ el. A 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet rendelkezik a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól, melyet ide kattintva mindenki elolvashat. Helyszíni bírságot kiszabhat rendőr, közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, és még a halászati őr is, ennek mértéke 5 és 50 ezer forint között bármennyi lehet. Viszont ha hat hónapon belül ismét elkapnak minket, hogy a tilosban fürdünk, akkor 70 ezer forintra is megbüntethetnek. Ám,

ha fel is jelentik a szabálysértőt, akkor akár 150 ezer forintra is megbüntethetik.

Strand akad bőven

Az idei év, más mint az eddigiek, a 2020 évi természetes fürdővíz idény a jogszabályi háttér és az európai uniós jelentési rendszer változása, valamint a járványügyi veszélyhelyzet miatt jelentősen eltér a korábbiaktól. Mindezek miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. május 19-én a természetes fürdőhelyek üzemeltetéséről és ellenőrzéséről szóló tájékoztatást tett közzé a honlapján.

Ennek célja a biztonságos fürdőzés elősegítése a természetes fürdővizekben a járványügyi készültség időszakában. Bizonyára már mindenki számára ismert, hogy a SARS-CoV-2 egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek vagy aeroszol belégzésével fertőződhetnek meg. A cseppek a környezeti felületekre érkezve is hosszabb-rövidebb ideig fertőzőképesek maradhatnak és közvetíthetik a fertőzést.

Az új koronavírus túléléséről természetes vizekben nincsenek még adatok, de a fentiek alapján várhatóan rövidebb, mint a nem burkos, vízzel potenciálisan terjedő vírusoké, vagyis legfeljebb néhány napra tehető a túlélésük. A magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. 

A vírus természetes fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély

 - tájékoztatja a lkosságot az NNK. Ám a csekély kockázat ellenére az alapvető higiénés szabályok betartása mindenki számára kötelező érvényű.

  • A természetes fürdőhelyeket lázas vagy hányásos-hasmenéses, megbetegedésben szenvedők, illetve légúti tüneteket mutatók nem látogathatják.
  • A fürdőzés után szappanos zuhanyzás javasolt.
  • A mosdók használatát követően az alapos szappanos kézmosás és a kézfertőtlenítés elengedhetetlen.

Fontos tudni, hogy a kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik - a kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 centiméter méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, illetve a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket FÜRÖDNI TILOS! táblával jelzik.

Kiválóak a vizeink

Hogy a környékünkön egészen pontosan hol lehet fürdeni, a helyi Kormányhivatalnál kaphatunk tájékoztatást, itt például megtalálható a friss Tolna megyei, itt pedig az idei Heves megyei lista az engedélyezett természetes fürdőhelyekről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pest megye közel negyven bányatavából mindösszesen 9 területén engedélyezett a fürdés. (Dunaharaszti, Dunavarsány, Délegyházi tórendszer 2-4-6-os taván, Kiskunlacháza, Pócsmegyer, Áporka). A Duna pest megyei szakaszán is vannak kijelölt fürdőhelyek: Dunabogdány, Göd alsó, Göd-felső, és Ráckevén találhatók - áll a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiadványában.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig.

A fürdési tilalmát minden esetben 60x30 cm-es tiltó tábla jelzi, amely jól látható helyen kerül elhelyezésre.

A hazai szabadvízi fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott, az előző évekhez képest azonban kismértékben nőtt a kifogásolt természetes fürdővizek száma az elmúlt nyár szeszélyes időjárása miatt. A lista - mint minden évben - az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év mikrobiológiai vizsgálati eredményei alapján készült el. A kockázat­alapú statisztikai értékelés során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 237 természetes fürdővíz 77 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze 10 fürdővíz esett, ezek többségükben folyóvízi fürdőhelyek.

Ez 3,9 százaléka a vizsgált helyeknek, név szerint:

  • a tuzséri szabadstrand,
  • a gergelyiugornyai szabadstrand,
  • a pócsmegyeri Pázsit-tó,
  • a makói Maros Kalandpart,
  • a tiszaszigeti bányató,
  • a felsőgödi strand,
  • a dánfoki szabadstrand,
  • a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping,
  • a mosonmagyaróvári Itató strand
  • és a szintén mosonmagyaróvári Moson vize.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem