Gigabírság szedi áldozatait a horvátoknál: a szabály, amit kevés magyar ismer

Pénzcentrum2019. június 20. 05:27

Nem változott a trend, az idei nyáron is rengeteg magyar tölti a horvát tengerparton a nyári szabadságát. És, ahogy az lenni szokott, közülük sokan horgászfelszerelést is visznek magukkal a kiruccanásra. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a HORGÁSZENGEDÉLY KIVÁLTÁSA MNDENKINEK KÖTELEZŐ! Akit engedély nélküli pecázáson kapnak, annak 3 ezer kunás bírságot is kiszámlázhatnak.

Noha a magyarok számottevő része továbbra is belföldön tölti el nyári szabadságát, a június közepétől augusztus végéig tartó időszakban hagyományosan megemelkedik a külföldre utazók száma is. Mivel felmérések szerint a magyar családoknál idén is Horvátország lesz a sláger, így nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nagyon komoly büntetést kockáztat az, aki engedély nélkül pecázik az Adrián.

Persze, mégis hány embert érint ez - gondolod most magadban. Nos, ha azt vesszük, hogy a MOHOSZ hivatalos statisztikái szerint közel 500 ezer (!) magyar váltj ki évről-évre a hazai horgászengedélyt, akkor az is egyértelmű, hogy bőven vannak olyan családok is, akik egy külföldi útra is csomagolnak felszerelést, vagy vesznek valamilyen könnyűszerelékes megoldást a helyi árusoknál.

És hiába nyomják a horvát szállásadók sokszor azt - vélhetően azért, hogy ezzel is magukhoz csábítsák a vendégeket -, hogy a tengerre nem kell náluk horgászengedély: akár partról, akár csónakból, és akár csak egy zsebpecával is, de horgászunk az Adrián, akkor az engedély kiváltása kötelező! Az ellenőrzés ugyan nem túl gyakori, akit viszont elcsípnek, annak 3 ezer kunás, azaz mai árfolyamon

132 ezer forintos bírságot is a nyakába varrhatnak!

Ráadásul horgászvizsgára sincs szükség az engedély kiváltásához, amelyet 1, 3, 7 napos, vagy féléves, illetve éves időintervallumra akár online, akár a helyszíni értékesítőhelyeken meg lehet vásárolni. Sőt, a komolyabb horgásztúrákat szervező cégek jellemzően gondoskodnak a szükséges papírokról is - ennek azonban minden esetben kérdezzünk utána. Az árak aligha nevezhetőek horribilisnek, legalábbis a bírsághoz viszonyítva semmiképp. Íme:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

 

Címkék:
utazás, bírság, horvátország, horgászat, szabály, horgászengedély, kuna, peca,