9 °C Budapest

Gigabírság: ismeretlen tábla szedi áldozatait az autópályákon

2015. december 28. 11:29

Nem viccelnek az osztrákok, sorra küldik a fizetési felszólításokat a magyar autósoknak. Elbújni a hatóságok elől a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően egyre nehezebb, bizonyos esetekben a bírság akár millió közeli is lehet.

Már javában zajlik a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonása: az elmúlt időszakban például több magyar postaládájában landolt Ausztriában feladott fizetési felszólítás - számolt be róla nemrég az M1 Híradó. Habár a levél pecsét és aláírás nélküli, illetve se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek hozzá, többnyire mégis hivatalosnak tekinthető.

A határozatokat nem a rendőrség, hanem a járási elöljáróság küldi ki; a bírságok behajtásához pedig jogsegélyt kérnek a magyar hatóságoktól. Egy közlekedési szakjogász szerint amennyiben a címzett megbizonyosodott arról, hogy a bekérőt az arra jogosult szabálysértési hatóság állította ki,

érdemes mihamarabb befizetni a bírságot, ellenkező esetben ugyanis simán jöhet a behajtó.

Az európai országok - Görögország, Horvátország, Írország és Olaszország kivételével - tíz éve állapodtak meg arról, hogy jogsegélyt nyújtanak egymásnak többek között a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához. Az egyezmény a 70 euró, vagyis nagyjából 21 ezer forint feletti bírságokra vonatkozik. Hetven euró alatt minden ország maga próbálja behajtani a pénzt.

Ausztriában nem viccelnek!

Mivel a téli időszakban a legtöbben nyugati szomszédunkat keresik fel, és innen érkezik a legtöbb fizetési felszólítás is, ezért górcső alá vettük a leggyakoribb közlekedéssel kapcsolatos ellenőrzéseket és természetesen a lehetséges büntetéseket:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Gyorshajtás: Ausztriában rendkívül komolyan veszik - és rendszeresen ellenőrzik is - a gyorshajtást. Az érvényben lévő rendlekezés értelmében - súlyosságtól függően - a szabálysértési eljárás elindítása, és a bírság kiszabása mellett, akár 6 hónapra is bevonhatják a jogosítványt.
  • Kötelező felszerelés: November 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén a járművek csak téli gumival és hólánccal felszerelve közlekedhetnek. A mulasztástól, vagy az esetleges baleset okozásától függően a büntetés 35 eurótól egészen 5 000 euróig is terjedhet. Sőt, súlyos szabálysértés esetén a hatóság a gépjármű forgalomból történő kivonását is elrendelheti. A téli gumi és a hólánc mellett szintén kötelező a fényvisszaverő mellény.
  • Követési távolság: Az osztrák autópályákon követési távolságmérő készülékeket is alkalmaznak a hatóságok. A főszabály szerint minden közlekedőnek be kell tartania a 0,8 másodperces követési távolságot. Ha ez nem történt meg, jön a csekk.
  • Alkoholfogyasztás: Ausztriában megengedett az alkohol kismértékű fogyasztása, de a véralkoholszint nem lehet magasabb, mint 0,5 ezrelék. Persze ezen érték alatti alkoholfogyasztás esetén is elveheti a rendőr a slusszkulcsot (ha úgy ítéli meg), és bírságot is kiszabhat (3 ezer euróig), de a jogosítványt nem vonhatja be. Viszont 1,6 ezreléken felüli véralkoholszint esetén legkevesebb hat hónapra vonják be a jogosítványt és az elkövetőnek akár 6 000 eurós büntetést is kiszabhatnak.
  • Parkolás: Ha tiltott helyen állunk meg, a rendőrök már 10 perc esetén sem elnézőek, a pénzbüntetés pedig 20-50 euró lehet. Ha járművünk még akadályozza is a közlekedést, akkor el is vontatják az autót, és csak kb. 200 euróért szerezhetjük vissza.
  • IG-L: Bár a szabályozás már több mint 10 éve hatályos, azonban a mai napig ismeretlen a legtöbb magyar számára. Az "IG-L" átmeneti sebességkorlátozást jelöl az osztrák autópályákon, gyorsforgalmi utakon, és kemény bírságokat szabhatnak ki miatta. A szabályozás (IG-L: Bundes-Immissionsschutzgesetz-Luft) célja az emberek, állatok, növények, földterületek védelme, megóvásuk a káros környezeti hatásoktól, így a légszennyezéstől, a zajártalomtól. Mérsékelt sebességnél ugyanis alacsonyabb a fogyasztás és kevesebb üzemanyagból kevesebb káros kipufogógáz termelődik. Tehát, ha az "IG-L" jelzést látjuk valamelyik osztrák útszakaszon, akkor a légszennyezési érték az adott területen túl magas. Ilyenkor tehát környezetünk megóvása érdekében kiemelten figyeljünk sebességünkre. De nem csak ezért érdemes lassítani. Amennyiben ilyen jelzés alatt lépjük át a megengedett maximum sebességet, akkor nem a sebességtúllépés miatt kell büntetést fizetnünk, hanem környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót (~850 ezer forint) is!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem