12 °C Budapest

Fontos járványügyi intézkedés: bővül az ingyen utazásra jogosult magyarok köre

2020. december 16. 16:02

Az egészségügyi dolgozók mellett mától a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. A kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

November eleje óta vehetik igénybe a helyközi és helyi tömegközlekedési eszközöket menetjegy megvásárlása nélkül az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont, orvosegyetemi hallgatók. A kormány új rendeletében jelentősen kiterjeszti a kedvezményezettek körét. Ha a vírus elleni védekezésben vesznek részt, ingyen utazhatnak a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók is.

A kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe. Az igazolás a kormányrendelet mellékleteként elérhető a Magyar Közlöny 9443. oldalán, ugyanitt érdemes tájékozódni az érintettek pontos köréről is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedett a szolgáltatóknál annak érdekében, hogy az újonnan kedvezményezettek kezelési költség nélkül válthassák vissza a decemberre már megvásárolt bérleteiket. A közlekedési társaságok az utas kérelmére a december havi bérlet vagy a 2020. december 16. előtt kezdődő érvényességű, és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának felét térítik vissza. Az utasok a második félhavi bérletek, vagy a december 16-a előtt vásárolt, és 2020. december 16-i vagy későbbi érvényességgel kezdődő 30 napos bérletek árát teljes egészében visszakaphatják kezelési költség nélkül. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta:

Az érintettek nemcsak a védekezéssel összefüggő feladatok ellátásakor, hanem egyéb esetekben is díjmentesen utazhatnak, nemcsak a lakóhelyük és a munkavégzés helye között, hanem bármely belföldi viszonylatban. A kedvezmény vonaton a másodosztályra érvényes, de mindenütt a helyjegyre és a pótjegyre is vonatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm