2 °C Budapest

Fontos információk érkeztek az őszi szünetről: ezt minden szülőnek tudnia kell

2019. október 25. 10:38

Az őszi szünetben is jár majd az ingyenes étkezés a rászoruló gyerekeknek: ehhez csak jelentkezni kell, amelynek nincsen határideje. A tanulók nem fognak unatkozni a jövő héten: kiderült, hogy hová utaznak a legtöbben, és az állatkert is kedvezményekkel, programokkal várja a látogatókat.

Őszi szünet: 2018. október 29-től (hétfő) november 2-ig (péntek)

Sok család utazik el az őszi szünetben

Bár az október idén kevesebb szabadnappal kecsegtet, nagyon sokan időzítik ekkorra az utazásaikat. A legtöbben a Balatont választják úticélnak. A belföldi eladási toplista élén az első két helyen ugyanaz a helyszín szerepel: egy siófoki romantikus és egy szintén siófoki wellness-program, 3 napra, 2 főnek.Ezeket az őszi utazásokat szerették idén legjobban a Bónusz Brigád vásárlói. Siófok ezzel a három éve listavezető Lillafüredet taszította le idén a trónjáról: 2016 óta volt a legnépszerűbb hosszú hétvégére szóló úti cél a Bükk bájos települése. Idén a második legnépszerűbb úti cél a Szépasszony-völgyébe vezeti az őszi szünetben az utazni vágyókat, ők 3 napos luxust élvezhetnek Egerben.Kedvelt még Makó, Gyula és Herceghalom is, de Cserkeszőlő és Miskolctapolca is az első tíz között végzett.

Ami a legkedveltebb külföldi úti célokat illeti, idén a Plitvicei-tavak állnak nyerésre: ide 1 napra mennek az utazni vágyók, egy buszos kirándulás keretében. A korábbi években ősszel legtöbben Velencét és Prágát választották az utazásuk céljául. A második helyen a külföldi őszi utak népszerűségi listáján egy adriai kirándulás áll, de sokan vettek utazási bónuszt az ausztriai Medve-szurdokba, illetve prágai városnézésre is. Jellemzően tehát a közeli úti célok, a busszal megközelíthető helyek népszerűek a pár napos őszi kiruccanás idejére.

Sokan a külföldi utazásokat egy programélmény beiktatásával kívánják még felejthetetlenebbé tenni: az ausztriai Lindt-csokigyár látogatása és egy boszniai raftingolás is a TOP10-be került. A belföldi pihenések esetében inkább a wellnessprogramok keresése a jellemző, a legnépszerűbb 10 utazás fele ebbe a kategóriába tartozik.

Hány napra?

Bár az őszi iskolai szünet egy hét, a legtöbben belföldön kétéjszakás pihenést választottak az október végi, november eleji időszakban - a hosszú hétvégére szóló pihenésekből adják el a legtöbbet a Bónusz Brigád oldalain. Külföldre leginkább a kirándulásokat, az egy napos utakat keresik a felhasználók ebben az időszakban, a legtöbben a pár napos szabadságot nem használják ennél messzebbi célok felfedezésére.

A belföldi utak ára is fontos szempont egy vásárlói döntés előtt: míg 2016-ban egy két fős,három napos belföldi kikapcsolódásra átlagosan a Bónusz Brigádon utazást keresők 26.800 forintot költöttek, 2018-ban 29.500 forintot szántak egy hasonló időszak, hasonló szállására. Idén 29.100 forint volt az az átlagár, ami a legtöbb utazó elképzeléseihez illeszkedett.

Az állatkertben is startolnak a programok

Október 23-tól november 3-ig változatos Halloween-programokkal is várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert, amelyet az iskolai szünetben a 14 éven aluli gyermekek kedvezményesen látogathatnak. A Fővárosi Állat-és Növénykert közleménye szerint a tíznapos rendezvény ideje alatt többek között látványetetésekkel és állati tréningekkel várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a bőrevő halakkal, de lesz kertészeti és bonsaibemutató is. A Holnemvolt Várban naponta kétszer állatfelvonuláson mutatják be az itt élő háziállatokat, a Cápasuliban pedig a gondozók búvárfelszerelésben a víz alá merülve etetik a cápákat, rájákat és a medencék többi lakóját.

Október 31-én a Holnemvolt Várban este 6 órától éjjel 11-ig Holnemvolt Halloweent tartanak. A jelmezben, arcfestéssel, vagy töklámpással érkező gyermekek ezt a rendezvényt díjmentesen látogathatják. A Holnemvolt Halloween tűzzsonglőr bemutatóval, családi tökfaragással, boszorkányos arcfestéssel, bátorságpróbával, "rémmesékkel", halloweeni installációval, valamint kreatív kézműves programokkal, tevegeléssel, lovacskázással és sok más érdekességgel várja a közönséget.

Mint írják, az őszi szünet időszakát is magába foglalja az Állatkert által idén is meghirdetett Nyugdíjas Ősz, amelynek ideje alatt a nyugdíjasok a szokásos nyugdíjas jegynél is kedvezményesebb belépőjegyet válthatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

November 4-től megváltozik az állatkerti játszópark, a Holnemvolt Vár bejáratának funkciója. Korábban létezett olyan belépőjegy is, amely csak a Holnemvolt Várban volt érvényes, azzal az Állatkert klasszikus területére nem lehetett átjönni. November első hétfőjétől azonban a Holnemvolt Vár bejárata teljes értékű állatkerti kapuként fog üzemelni - írták a tájékoztatóban.

Ezeknek a gyerekeknek jár az ingyenes étkezés

A őszi szünetben - ahogyan az összes iskolai szünetben - is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A közlemény felidézte, hogy az ingyenes szünidei gyermekétkeztetési programot teljes mértékben a kormány finanszírozza, megszervezése azonban az önkormányzatok feladata.

A szünidő alatt napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek - írták arra is kitérve, hogy az ingyenes gyermekétkeztetést a szülők a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban igényelhetik az október 28. és november 1. közötti hétköznapokra.

A szülők bármikor, az őszi szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt. A kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget nyújt a szülőnek - részletezte a közlemény. Az Emmi hangsúlyozta azt is, hogy a kormány számára fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosítva legyen a nehéz helyzetű gyermekek számára a megfelelő étkezés.

2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. A 2020-as költségvetésben a kormány 82,5 milliárd forintot biztosít erre a célra, így 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított kormányzati támogatás - ismertették.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem