2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc, Lilian

Fellélegezhetnek a pórul járt magyar utasok: visszakapják a pénzüket


Nyolc év után végre kifizethetik a Malév-utasok kártérítését, erről született most megállapodás.

Megállapodás született a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az Európai Utazási Irodák Szövetségével (ECTAA), így hamarosan megtörténhet a Malév utasainak kártérítése - írja a Napi.hu.

Mint ismeretes a Malév 2012. február 3-án függesztette fel a repülési tevékenységét, miután egy nappal korábban csődvédelmet kért. A Malévnek ekkor megközelítőleg 5 milliárd forintnyi pénze ragadt be az IATA-nál.

A társaság csődjét követően több ezer utas próbálta meg visszakapni befizetett, de le nem utazott repülőjegyének árát előbb az utazási irodáktól, majd a nemzetközi szervezettől, ám hiába próbálkoztak

- emeli ki a lap. Az IATA azonban éveken át nem utalt, mondván, az utasokon kívül többen igényt tartanak erre az összegre. Persze idő közben több bírósági per is arra jutott, hogy történjen meg a kártérítés.

Az ECTAA és az IATA idén nyár elején aláírt megállapodása azonban fordulópontot jelentett, végre ki- illetve visszafizetik a le nem utazott Malév-jegyek árát. Egyelőre az utazási irodáknak, akik majd továbbutalják ezt az utasoknak.

A lap megtudta, hogy a pórul járt utasok a jegyár mintegy 70 százalékát kapják majd meg az utazási irodákon keresztül. Az IATA viszont egyáltalán nem fizet kamatot azokra a pénzekre, sőt az öt évig tartó pereskedés ügyvédi díjait nem a pervesztes IATA-nak, hanem a pertársaság tagjainak kell állniuk - az utóbbiak pedig ezt ráterhelik az utasokra, azaz ennyivel is kevesebbet kapnak vissza végül az ügyfelek - írják.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.