18 °C Budapest

Mélyen a zsebükbe kell nyúlni a családoknak: százezrekbe kerülnek a nyári táborok

2017. június 18. 07:00

Június 15-én hivatalosan is véget ér a tanév. Ilyenkor pedig nagy kihívást jelent a szülőknek a gyermekek elhelyezése. Nagy népszerűségnek örvendenek idén a nyelvi táborok, ahol a szórakozás mellett az idegen nyelv tanulásra is jut idő. Még nem késő jelentkezni, de vajon mennyit kell fizetnünk egy ilyen táborért?

Korábbi felmérések szerint a magyar diákok nem állnak túl jól az idegen nyelvekkel. 2016-ban például a felsőoktatásba felvételizőknek közel felének nem volt középfokú B2-es nyelvvizsgája, annak ellenére, hogy 2020-tól legalább középfokú érettségi vagy nyelvvizsga kell a jelentkezéshez.

Nem véletlen tehát, hogy az idei évben a kaland és sporttáborok után nagy népszerűségnek örvendenek az idegen nyelvi táborok is, ahol a gyerekek a szórakoztató programok mellett tanulhatnak is.

KATTINTS! Rossz hír a gyerekeseknek: jövőre hosszabb lehet az iskolai tanév

Melyiket válasszuk?

Ma már a legtöbb munkahelyen szinte alapelvárás, hogy a munkavállalók tudjanak angolul, de azért számos nyelv van még, amin érdemes lehet elgondolkozni.

  • Német: Magyarországon talán a németet lehetne a második helyre rangsorolni, nem csak Ausztria és Németország közelsége miatt, hanem azért is, mert nagyon sok cég és befektető érkezik hozzánk ezekről a területekről.
  • Francia: A francia szintén fontos nyelv. Előnyt jelent egy állás megpályázásánál, ha a francia mellett olaszul, vagy spanyolul is beszél valaki.
  • Spanyol/portugál: Ezekkel a nyelvekkel elsősorban a back office, emberi erőforrás, adminisztráció, vagy ügyfél-kapcsolattartó pozícióknál lehet befutó valaki.
  • Olasz: Az olasz nyelvvel a kereskedelemben és a multiknál van jó esélye a munkavállalónak, főképpen akkor, ha magabiztos angol nyelvtudása is van emellett. A szakemberek szerint ugyanis ritka az olyan munkaerő, aki mindkét nyelvet professzionális szinten beszéli.
  • Holland: Mivel évről-évre egyre több holland cég jön Magyarországra, hollandul is érdemes tanulni.
  • Skandináv nyelvek: A finn és dán mellett legfőképpen a svéddel lehet érvényesülni. Mivel ezeket a nyelveket nem beszélik sokan az országban, egész jó eséllyel lehet elhelyezkedni ezzel a nyelvtudással.
  • Arab: Sok olyan cég van, ami nemcsak Európában, hanem Afrikában, és a Közel-Keleten is jelen van, így az arab nyelvtudás ezeknél a cégeknél nagyon jól jön.
  • Orosz: Sok magyar cég terjeszkedik Keletre, amiből Oroszország hatalmas piacot fed le, így nagy szükség van az oroszul beszélő munkaerőre.
  • Szlovák/román/cseh: A közép-európai piac miatt a szomszédos országok nyelveit beszélők is jó helyzetben vannak, sok helyen ugyanis anyanyelvi ügyfelekkel kell tartani a kapcsolatot.
Nyelvi tábor, de miből?

Az nem kérdés, hogy azoknak a szülőknek, akik valamilyen nyelvi táborba szeretnék küldeni a gyerekeket, mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Hiszen még az olcsóbb napközis táborok árai is 50 ezer forint körül mozognak. A szabadon elkölthető személyi kölcsönök azonban ebben az élethelyzetben is segítséget nyújthatnak. A Pénzcentrum kalkulátor oldalán pedig könnyen összehasonlíthatjuk a bankok különböző ajánlatait és kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót.

Abban az esteben például, ha 500 ezer forintos kölcsönre lenne szükségünk és ezt 1 éves futamidővel vennénk fel, akkor:

  • A Budapest Bank Hűség Hitel esetében: 46 596 forint a havi törelsztő, 20,38 százalék a THM és 559 153 forint a teljes visszafizetenedő összeg.

Nézzünk egy másik kalkulációt. Ha 300 ezer forintot szeretnék felvenni és már nem 1 hanem mondjuk 2 éves futamidővel, akkor például az alábbi ajánlatokat érdemes megnéznünk:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • K&H személyi kölcsön: 14 402 forint a havi törlesztő, 14, 29 százalék a THM és 345 659 forint a teljes visszafizetendő összeg.

Mennyi az annyi?

Szerencsére még nincs késő, akad néhány szabad hely a táborokban. Ez alakalommal most a nyelvi táborok lehetőségei közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Szuperintenzív anyanyelvi angol tábor

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki 2 hétre szeretné elküldeni a középiskolás gyermekét egy szuperintenzív angol nyelvi táborba, ahol minden 2 diákra jut 1 angol anyanyelvű mentor. Bár a tábor helyszíne Magyarországon van, de a szervezők azt ígérik, a tábor olyan, minta Angliában, vagy Amerikában lenne a gyerek.

A 14 napos nyári tábor bruttó 495 000 forintba kerül.

Angol a hegyekben

Indítanak angol tábort például a Mátrában is, egészen pontosan a Galyatető mellett 900 méter magasan várják a táborozókat. A nyelvtanulás mellett persze számos szórakoztató program például a kirándulás is helyet kap. Ennek ára egy főnek egy hétre 61 800 forintba kerül, de a régi táborozók és a dupla turnuson résztvevők kapnak némi kedvezményt. Aki két hétre elküldené a gyermekét, annak 119 600 forintot kell fizetnie ezért a táborért.

Német Ausztriában

Ebben 10 napos táborban a gyerekek nem az asztal mellett ülve és jegyzetelve tanulnak, hanem mindennap újabb és újabb élményeket szerezve bővíthetik szókincsüket. Idén ráadásul a délelőtti programokon minden táborozónak a beszédpartnere egy osztrák kisdiák. A helyszín Hartberg, Ausztria a tábor teljes ára ellátással és belépőkkel együtt 550 euró, vagyis mai árfolyamon számolva közel 170 ezer forint.

Francia nyelvi tábor

A Budapesten tartott napközis Francia táborban délelőtt játékos-kommunikációs francia nyelvórákkal várják a gyerekeket, délután pedig a szórakoztató foglalkozásoké a főszerep. A tábor fő célja az, hogy megkedveltessék a francia nyelvet a gyerekekkel. A tábor ára 45 500 forint.

Spanyol Barcelonában

Az oktatás mellett a nyelviskola szabadidős programokkal is várja a fiatalokat. Az órák után lehetőség van megnézni Barcelonát és környékét. A szervezők azt ígérik, hogy a nyelvtudás mellett a gyerekek kreativitásaban és a csapatmunkában is fejlődni fognak. A két hetes kurzusokhoz mellé a szállások közül választható vendéglátó család, vagy akár kollégiumi szoba is. Az árak ettől függően nagyban változnak, de 350 ezer forintnál szinte biztosan nem kell többet fizetnünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm