14 °C Budapest

Ezzel a trükkel húzzák le külföldön a gyerekes magyar családokat

2017. július 16. 07:00

Autót bérelni már nem számít különösebben drága mulatságnak külföldön, ám egy felületesen kitöltött autófoglalás miatt több tízezer forint nemvárt költségbe futhatunk bele. Mutatjuk az autókölcsönzők furcsa árazását, melynek köszönhetően többszörösére is nőhet a heti autóbérlés ára.

Amikor arról döntünk, hogy nyáron autóval vagy repülővel menjünk-e nyaralni, nem utolsó szempont, hogyha autóval megyünk, akkor szabadabbak leszünk a vakáció alatt is. Dönthetünk azonban úgy, hogy gyorsabban szeretnénk odaérni úticélunkra, így repülőre ülünk, ugyanakkor megtartanánk az autó nyújtotta kényelmet, ilyenkor bérelhetünk kocsit úticélunkon.

Az autóbérlés egyre olcsóbb Európában, elég csak megnézni ezt a kutatást. E szerint 2014-ről 2015-re jelentősen csökkentek az autóbérlési költségek, Olaszországban például 36 százalékkal csökkent a szolgáltatás ára.

Van azonban az autókölcsönző cégeknek egy nagy trükkje, ez pedig az extrák árazása. Ráadásul, van olyan extra is, amit bizonyos élethelyzetekben nem tudunk megúszni. Amennyiben kisgyerekkel megyünk nyaralni, ilyen extra költség a gyerekülés bérlése, hisz hiába van otthon gyerekülés az autónkban, azt nem fogjuk magunkkal vinni a repülőgépen.

Nemrég írtunk azokról a helyekről, melyre a magyarok a legtöbbet keresnek rá az interneten a Google szerint, most pedig azt vizsgáltuk meg, hogy mennyibe kerül ezekben a városokban az autóbérlés. 

KATTINTS! Ide vágyódnak leginkább a számítógép előtt tespedő magyarok

Képzeletbeli nyaralásunk augusztus 19-én indulna, és augusztus 26-ig tartana. Mivel a különböző autókölcsönzőknél 25 és 30 év között változik, hogy mely életkor alatt drágább jelentősen autót kölcsönözni, ezért a példáinkhoz egységesen 30 évesnek tekintettük magunkat.

A Google szerint a magyarok által egyik legtöbbször keresett város Athén volt. A kiszemelt időszakban, a Europcarnál a legolcsóbban bérelhető autó egy Fiat Panda 1.2 volt. Ezt 142 922 forintért vihetnénk magunkkal egy hétre.

Itt jön azonban az autókölcsönző cégek nagy húzása. Ha gyerekkel utazunk, és bérelnénk gyerekülést, akkor ehhez az árhoz még hozzá kell számolni 10 707 forintot, ha pedig nem ugyanaz az ember vezetné végig az autót, az megint 10 707 forintba kerül. 

GPS-t bérelni ennél is drágább, a navigációs rendszerért 21 414 forintot kérnek egy hétre, igaz, mióta eltörölték a roaming díjakat az EU-ban, azóta ezt a szolgáltatást könnyű az otthon is használt okostelefonunkkal helyettesíteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyarok sokat keresnek rá Barcelonára, ott a Sixt autókölcsönző ajánlatai között néztünk szét. A kinézett időpontunkban a legolcsóbb kocsi egy Ford Ka volt, ennek a díja 61 947 forint lenne, a gyerekülésért viszont itt már 18 495 forintot, a GPS-értpedig 20 025 forintot kérnek.

Római vakációhoz a Hertz autókölcsönző ajánlatait néztuk meg. A cég legolcsóbb ajánlata 81 942 forint volt. Ezen felül 40 656 forintot vennének még le rólunk, ha gyerekülést bérelnénk csöppségünknek. Amennyiben szeretnénk egy wifi hotspotot is az autónkba, az 39 454 forintba kerülne egy hétre, igaz, ezért a pénzért a teljes utazásunk alatt biztosított lenne autónkban a vezeték nélküli internet.

Jól látjuk viszont: ezzel a két extrával, közel megdupláztuk a római autóbérlés árát.

Dubai szerepel még előkelő helyen a magyar keresési toplistáján, ott pedig újfent érdekes lehet a GPS is, mivel telefonos netünket csak borsos áron használhatnánk helyben. Az autóbérlés csupán 30 850 forintba kerülne a Budgetnél, de ha nem szeretnénk egy hétig egyedül vezetni, viszont szeretnénk egy GPS-t és egy gyerekülést is a kocsinkba, akkor a végső számla már 82 109 forint lesz, ami az extra nélküli bérleti díj közel háromszorosa.

Autóbérlésnél nagyon fontos, hogy rendelkezzünk hitelkártyával, mivel biztosítékként általában blokkolnak egy nagyobb összeget a kártyánkon, és erre a célra nem érdemes betéti kártyát igénybe venni. A Pénzcentrum kalkulátorával összehasonlíthatsz sok, a magyar piacon elérhető hitelkártyát. Fontos, hogy THM-ben nincs nagy különbség a különböző plasztikok között. Amennyiben hónap végén nem tudnánk visszafizetni a teljes kintlévőséget, akkor borsos, évi 40 százalékot épp, hogy nem meghaladó költségen hitelez számunkra a bank.

A Cetelem Klubkártya éves díja 2 990 forint, 1 százalék visszatérítés jár minden vásárlás után, ugyanakkor a bank partnerprogramjában részt vevő üzletekben 5-15 százalék kedvezményt is kaphatunk. Az Erste Bank Max Hitelkártya kiváltásakor rögtön ötezer forint bónusz üti a markunkat, de ezt rögtön be is fizethetjük első éves kártyadíjra, ami 5 490 forint. A kártya használatakor három, saját magunk által kiválasztott költési kategóriában jutunk 3 százalék pénzvisszatérítéshez.

A CIB Café Hitelkártya első éves díja 0 forint, és egy általunk választott üzletkategóriában öt százalék pénzvisszatérítéshez juthatunk, havonta maximum 10 ezer forint értékben. Érdemes még megemlíteni az Oney Auchan kártyáját, melynek szintén nulla forint az első éves díja, s amellyel öt százalék pénzvisszatérítéshez lehet jutni, ha szerdánként Auchanban vásárolunk. 

Ha sokat tankolunk, akkor pedig érdemes a Budapest Bank Jóljáró kártyáját választani, amellyel 3 százalékkal ocsóbban tankolhatunk, élelmiszerboltban pedig 2 százalék pénzvisszatérítést kapunk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem