Ezt tuti nem tudtad: kemény bírságot kaphatsz, ha így indulsz el az autóval

2019. december 6. 18:01

A napokban leesett az első hó, ilyenkor még inkább oda kell figyelnünk a gépjárművek állapotára, hogy a zord időben is biztonságosan közlekedhessünk. A téligumi felszerelése evidens, de más, apróságnak tűnő dolgokra is ügyelnünk kell. 5 pontban mutatjuk, mit tehetünk a leghidegebb évszakban a biztonságos közlekedésért.

A havas, fagyos időszakban mindenkinek kiemelt figyelmet kell fordítania autójára, nem kivételek ez alól a cégautók sem, azonban a flottakezelők időben felkészítik ügyfeleik járműparkját a hideg évszakra, így nekik már nem kell bajlódniuk az abroncsok cseréjével és egyéb karbantartási feladatokkal. A biztonságos közlekedés érdekében a Mercarius Flottakezelő megoszt néhány tanácsot a téli hónapokra, amivel bárki számára könnyebb lehet a közlekedés.

Lecserélnéd a régi kocsit? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

1. Teljesen kaparjuk le a havat a szélvédőről és ne hagyjuk párásodni az ablakokat!

Kevesen tudják, de már a párás szélvédőért is 5000 forintos bírságra számíthatunk, a havas, jeges ablak pedig komoly szabálysértésnek számít, és balesetokozás esetén súlyos következménye lehet - akkor is, ha a vezető oldalán letakarítottuk a csapadékot. A párásodás ellen leghatékonyabban a fűtéssel tudunk védekezni, így mindig ellenőrizzük a fűtőrendszer épségét, beleértve a hátsóablak-fűtést is. Jó kiegészítő lehetőséget jelenthet még a páralepergető spray is. A megfelelő látási viszonyok megőrzése miatt érdemes belülről is lemosni az ablakokat tisztítószerrel, és időnként az ablaktörlő lapátokat is cserélni kell.

2. Gondoskodjunk a gumitömítések és az ajtókéderek ápolásáról!

Nagyon kellemetlen, amikor a téli reggeleken lefagy az ajtó, ám ez megelőzhető egy egyszerű módszerrel. Amennyiben glicerinnel vagy speciális ápolószerrel lekenjünk a tömítéseket, azok kevésbé fognak töredezni és a vizet is gyorsabban lepergetik, így kemény hidegben sem fognak összefagyni. Parkolás után pedig hajtsuk fel az ablaktörlő lapátokat. Ha viszont már megtörtént a baj, ne tépjük fel az ajtót vagy a lapátokat, lassú, óvatos mozdulattal szedjük szét, hogy ne szakítsuk el a tömítést.

3. Ellenőrizzük az akkumulátort!

Bár a flottakezelők mindig elvégzik a szükséges karbantartásokat, télen érdemes az akkumulátort és környékét rendszeresen ellenőrizni, hogy ne egy fagyos reggel érjen bennünket a meglepetés, amikor nem tudunk elindulni az autóval. A rövidebb távokra használt autóknál ajánlott az időnkénti töltés is, mert, ha nem megyünk elég hosszú távot, akkor a generátor nem fogja tudni feltölteni az akkumulátort. A töltéshez csakis vezérelt töltőt használjunk, ugyanis a túltöltés árthat az akkumulátornak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Vezessünk óvatosan és türelmesen!

Rossz időben érdemes korábban elindulnunk, hogy legyen időnk letakarítani a havat, és biztonságosan juthassunk el úticélunkra, ne kelljen sietősen vezetnünk. A csúszós, hideg úton tartsunk nagyobb követési távolságot, hiszen ilyenkor jelentősen megnövekszik a fékezés útja. Amennyiben manővereznünk kell, törekedjünk kisebb kormányszögre és irányváltás előtt engedjük fel a féket, mert a fék és a kormány együttes használatával könnyen kitörhet, megpördülhet a jármű. Ha mégis kitörni készülne az autó fara, mindig azzal megegyező irányba fordítsuk a kormányt, ez az ellenkormányzás.

Autót vennél, de nincs rá keret? Keresd fel a Pénzcentrum hitelkalkulátorát!

5. Ezek a tárgyak legyenek nálunk a kötelező felszerelés mellett

Bármikor jól jöhet, ha van a kocsiban jégkaparó és hótörlő kefe, de érdemes beszereznünk egy jégoldó zárnyitót is - ezt viszont ne az autóban tároljuk, hiszen úgy nem férhetünk hozzá, mikor szükség lenne rá. Jól jöhet, ha van a járműben meleg takaró is, arra az esetre, ha váratlan műszaki meghibásodás, vagy baleset miatt az út szélén ragadnánk és a segítség megérkezésére kellene várnunk. Amennyiben elhagyjuk a várost és az autópályát, érdemes a kocsiban hóláncot is tartani a nehezebb terepekre, viszont ne feledjük, hogy az eszköz legfeljebb ötven kilométeres sebességig használható és azonnal le kell szerelni, ha ismét száraz útra hajtunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem