2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Ezt mindenkinek tudnia kell, aki vezetni fog az ünnepek alatt: az életed múlhat rajta


Sokan a téli gumival le is tudják az évszakváltást és nem számolnak a korai sötétedéssel, a csúszós utakkal, a hirtelen, akár néhány óra alatt radikálisan megváltozó időjárással, vagy az ünnepekkor az utakon tolongó stresszes bevásárlókkal. Szakértők éppen ezért hangsúlyozzák: a téli autóvezetés nagyobb éberséget, türelmet kíván, és ilyenkor különösen fontos, hogy a sofőr tisztában legyen a saját, valamint az autója képességeivel.

Sokan a téli gumival le is tudják az évszakváltást és nem számolnak a korai sötétedéssel, a csúszós utakkal, a hirtelen, akár néhány óra alatt radikálisan megváltozó időjárással, vagy az ünnepekkor az utakon tolongó stresszes bevásárlókkal. Ezek azonban mind közrejátszhatnak abban, hogy valaki figyelmetlenségből baleset áldozata legyen. Éppen ezért az Arval Magyarország szakértő összeállítottak egy listát, amely hasznos segítség lehet a téli utazás megkezdése előtt:

  • Ellenőrizzük a hűtővíz összetételét! A motort hűtő, glikolból és desztillált vízből álló szilikátmentes keverék megfelelő összetétele az autó téli felkészítésének alapja. A két összetevőt úgy adagoljuk, hogy a tartályban fele-fele arányban keveredjenek, így mínusz 37 fokig ellenálló marad a motor a hideggel szemben és későbbi desztillált vizes hígítás után sem kell majd aggódnunk, hogy a motorblokk szétreped. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hűtővíz összetételében, akkor fokolóval vagy refraktométerrel tudják ellenőrizni számunka bármely üzemanyagkúton, vagy bármely szervízben egy átvizsgálás keretében.
  • Legyen megfelelő típusú és mennyiségű az ablakmosó folyadék! Míg a nyári ablakmosó folyadékba rovaroldó anyagot tesznek, a téli változatot a fagyások megelőzése érdekében átlagosan 45%-os etil-alkohollal hígítják. A tisztítófolyadék cseréje mindössze párezres tétel, de ha rászánjuk a pénzt, nemcsak kilátunk majd az autónkból, hanem meg is óvhatjuk a szélvédőt a levakarhatatlan fagyásoktól.
  • Figyeljünk oda az apróságokra! Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen az autóban jégkaparó és jégoldó az esetleges zárfagyások ellen. Indulás előtt mindig megfelelően tisztítsuk meg a szélvédőt, és ha kell, söpörjük le az autó tetejére hullott havat, nehogy menet közben a szélvédőre csússzon.
  • +1: Készítsük be a túlélőkészletet! Ahogy nyáron például extra vízzel készülünk a problémás helyzetekre, télen a hideg ellen kell védekezni, ha az autóval elakadunk. Városon kívülre való vagy hosszabb utazás előtt győződjünk meg róla, hogy bedobtuk-e a csomagtartóba a vastag pokrócot és van-e nálunk meleg kabát a kényelmes, vezetéshez választott öltözet mellett.

Fejben is legyünk ott

Ha nem fagyott be a zár, jól felöltöztünk és a motort is megvédtük az extrém hidegtől, már csak szellemileg és lelkileg kell felkészülnünk a téli viszontagságokra. Az alábbi általános szabályok betartása sokat segíthet:

  • Szánjunk az útra több időt! Télen, különösen a karácsonyi roham idején gyakorlatilag kiszámíthatatlan, mikor dugulnak be az utak, de nyilván akkor, amikor időre kell odaérnünk valahova. Tehát ha nem vasárnap éjszaka akad dolgunk a város másik végén, induljunk el hamarabb, hogy elkerüljük a késéssel járó bosszúságot.
  • Ne kapkodjunk! Óvakodjunk a hirtelen fékezésektől és sebességváltoztatásoktól, igyekezzünk mindig az időjárási, illetve látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladni. Emellett a csúszós utakon jóval nagyobb fékút miatt mindenképpen tartsuk be a 2 másodperces követési szabályt. Télen, főleg ünnepekkor sokan fáradtabbak, feszültebbek a sofőrök: számoljunk el tízig, mielőtt a volán mögé ülünk, és maradjunk minden forgalmi helyzetben türelmesek, előzékenyek!
  • Legyünk körültekintők! A stresszesebb autósokon túl télen a látási viszonyok sem a legoptimálisabbak. Érdemes tehát minden esetben odafigyelnünk a megfelelő sávtartásra és amennyiben szükséges, menjünk a szokásosnál lassabban. Használjuk az összes tükröt, és elindulás előtt győződjünk meg róla, hogy azok - a lámpákkal egyetemben - elég tiszták-e. A bejáratott és kevésbé forgalmas útvonalakon is figyeljünk jobban egymásra!
  • Tájékozódjunk! Év végén sokan vesznek ki szabadságot, amit nem ritkán a környező országok sípályáin tölt együtt a család. Ha itthon nem is, de Ausztria, Csehország és Szerbia útjain kötelező a téligumi vagy a hólánc. Indulás előtt mindig tájékozódjunk a célország szabályozásáról és a beszerzendő eszközökről, hogy semmi ne árnyékolhassa be a vakációt.
  • Ha tehetjük, gyakoroljunk! A téli útviszonyok között és általában az ünnepi csúcsforgalomban több a váratlan forgalmi helyzet, ami még a gyakorlott vezetők képességeit is próbára teheti. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét, aki a tanpályán kívül számítógépes szimulátorok segítségével is felkészíthet minket olyan váratlan helyzetekre, mint az autó megcsúszása, vagy hirtelen meghibásodása. Az ehhez hasonló tréningek nem csak a sofőrök vezetési képességeit javítják, de olyan magabiztosságot is adnak, ami bármilyen forgalmi helyzetben előnyt jelenthet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.