2019. március 26. kedd Emánuel

Ezt mindenképpen intézd el a munkahelyeden: jobb, ha még ma lépsz


Gazdag lesz az idei év hosszú hétvégékben, és ha valaki a szabadság napjait a hosszú hétvégék megtoldásaként veszi ki, akár egy hosszabb utazást is beiktathat év közben, miközben megmarad a szabadnapok jelentős része is.


2019-ben valamivel kevesebb hosszú hétvége lesz, mint 2018-ban volt, de azért így semlesz okunk panaszra.  Ráadásul karácsonykor hatnapos pihenés jut majd a dolgozóknak. Lássuk, mikor is lesz alkalom arra, hogy néhány napig fesztelenül élvezhessük a szabadságot:

 • Tegnap volt január elseje, ha ezt is számoljuk, máris túl vagyunk egy hosszú hétvégén.
 • Március 15-e péntekre fog esni, így a munkaszüneti nap háromnapos hétvégére egészülhet ki.
 • Április 19-én lesz nagypéntek, ami 2017-től szabadnapnak minősül, április 22-e pedig húsvéthétfő, vagyis itt is lesz egy négynapos hétvégénk.
 • Május 1-je idén szerdára esik.
 • Pünkösd 2019-ben június 9-10-én lesz, ezek természetesen vasárnap és hétfői napra esnek, vagyis júniusban ismét lesz egy háromnapos hétvégénk.
 • Négy nap pihenőidő lesz augusztus 20-án, mivel 20-a keddre esik, hétfő pihenőnap.
 • Október 23-a szerdai napra esik, vagyis a hét közepén lesz egy kis pihenés.
 • November 1-je péntekre esik, így november elején lesz egy háromnapos hétvégénk.
 • December 25-e és 26-a szerdára és csütörtökre esik, de már a 24-ét is élvezhetjük, azt majd ledolgozzuk egy szombati munkanapon, vagyis hat napos hosszú hétvégének örülhetünk majd.

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló, nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint, amely a Magyar Közlönyben jelent meg, munkanap lesz:

 • augusztus 10-e, szombat,
 • december 7-e, szombat és
 • december 14-e, szombat.

Cserébe a rendelet szerint pihenőnap lesz:

 • augusztus 19-e, hétfő,
 • december 24-e, kedd,
 • december 27-e, péntek.

Néhány nap szabival közel két hétig pihenhetünk

Ha valaki okosan sakkozik a szabadságával, úgy is összejöhet egy egyhetes pihenés tavasszal a családdal, hogy csak néhány napot vesz ki pluszban, hála a hosszú hétvégéknek.

Április végén - május elején 13 napig pihenhetünk, akár el utazhatunk, ha kivesszük szabadságnak április 23-át, 24-ét, 25-ét, 26-át, 29-ét és 30-át. Vagyis hat nap szabadságért cserébe közel két hetes szabadság vár - a hosszú hétvégékkel és az április 27-ei, 28-ai hétvégével együtt.

Ha kivesszük október 24-ét, 25-ét, 28-át, 29-ét, 30-át és 31-ét, akkor a 6 napos szabadsággal nyerhetünk egy 12 napos pihenőt.

Érdemes tehát mielőbb kitalálni, hogyan szeretnénk felhasználni a szabadságunkat, és mielőbb jelezni a munkaadó felé az időpontot, hogy nyugodtan élvezhessük az évközi pihenőidőt. Azt is fontos észben tartani, hogy a Munka törvénykönyve szerint a munkáltató az, aki a munkavállalóval megbeszélve kiadja a szabadságokat.

Évente ugyan hét munkanap szabadságot a munkáltató - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, azonban, ha ezzel nem él a munkavállaló, a munkáltatót terheli a szabadság kiadásának kötelezettsége - tehát ő dönt arról, ki mikor élvezheti a szabadságot.

Ezt elkerülve jobb előre gondolkodni, előre egyeztetni és előre jelezni, mikor szeretnénk szabadságra menni.

Van, akinek esetleg még 2018-ról maradt szabadnapja, érdemes azokat mielőbb kivenni. A bent ragadt napok ugyanis nem vesznek el. A következő évre csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át, ami kortól függően 1-10 nap lehet. Ezen napok átvitele a következő évre azonban nem automatikusan történik, erről a feleknek naptári évenként külön meg kell állapodniuk, és ekkor is csupán a tárgyévet követő év december 31-éig adhatóak ki.

Akkor is átvihetjük 2019-re a szabadságot, ha a munkavállalóként 2018. végén kezdjük meg a szabadságunkat. Ez esetben 5 munkanapot áttolhatunk jövőre, azaz

ha valaki már idén december 28-án pénteken szabadságra megy, még 2018-as szabadsága terhére egészen január 8-ig pihenhet, amennyiben a szabadságát közben nem szakítja meg.

Azoknál a munkavállalóknál pedig, akik az év utolsó negyedévében kezdték munkaviszonyukat, az adott időszakra járó tárgyévi szabadság a következő év március 31-éig adható ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos