6 °C Budapest

Ezért ülsz folyton a dugóban: itt van a legnagyobb szükség útfejlesztésre itthon

2020. május 28. 11:05

Budapest és környéke bővelkedik autópályákban, ezer négyzetkilométerre vetítve a régióban mi vagyunk az éllovasok. Ugynakkor, ha az egész országhoz viszonítva a vidék komoly lemaradásban van úthálózat tekintetében.

Idén a tavaszi, nyári időszak utazás szempontjából kicsit sem fog hasonlítani az előző évekre: a Covid-19 járvány, mindannyiunk életét fenekestül felforgatta, a turizmuzmusről és a hozzá szorosan kapcsolódó vendéglátásról már nem is beszélve! A világjárvány miatti óvintézkedések miatt azonban ahogy arról már a Pénzcenrum is folyamatosan beszámolt, egyre több ország nyitja meg a határait,

Aki tehát szeret utazni, és nem fél a járványtól, az egészen biztosan ezen a nyáron is útra kel majd, legfeljebb távoli úti célok helyett, otthonához közelebbi helyszíneket fog felkeresni, jellemzően közúton, személygépkocsival - ezzel is csökkentve a társas érintkezések számát. 

Az egyes régiók autópályáinak hossza jól mutatja a terület infrastrukturális fejlettségét: a legnagyobb sűrűségben általában a fővárosok és közlekedési szempontból fontos nagyvárosok környékére építették őket, ipari központok és tengeri kikötők közelében. Sőt elmondható, a legtöbb európai nagyvárost autóutak sűrű szövete veszi körbe, másképp nem is tudnának megfelelni a közúti szállítás igényeinek.

Az Eurostat adatai alapján Budapest (környéke) előkelő helyet foglal el annak tekintetében, hogy 1000 négyzetkilóméterre hány kilóméter autópálya jut. És Európában is csupán Bréma környékén, Dél-Hollandia, és Utrecht régiójában sűrűbb a hálózat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdekes adat ugyanakkor, hogy ha egész Magyarországra vetítve nézzük ezt az adatot, akkor 1000 négyzetkilométerre vetítve mindössze 18 kilométernyi autópálya jut - tehát a vidék komoly elmaradásban van a fővároshoz viszonyítva. 

Észak és Dél-Alföldön mindössze 12, Észak-Magyarországon 13, a Dunántúlon 21kilométernyi autópálya van 1000 négyzetkilométeren.

Forrás: Eurostat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem