11 °C Budapest

Ezért történik a legtöbb autóbaleset ősszel: pedig könnyen kivédhető

2019. október 5. 13:04

Nyár végén, ősz elején már igen alacsonyan jár a nap, és az alacsony beesési szögű fény gyakran vakítja el az autósokat. A sofőrök gyakorlatilag vakon vezetnek ilyenkor, ami növeli a balesetek kockázatát. Mutatjuk, mit kell tenni, ha vakít a fény.

A sofőrök gyakran alulbecsülik a balesetek kockázatát, amikor rosszak a látási viszonyok - például, amikor kijönnek az alagútból, aluljáróból, és hirtelen elvakítja őket a fény. Benne van a pakliban, hogy nem látják meg a jelzőtáblákat, közlekedési lámpákat, vagy rosszabb esetben a többi közlekedőt.

Az ADAC szerint például így nyár végén, ősz elején az alacsony beesési szögű napfény miatt tízszer annyi baleset van, mint például a köd okán. Az alacsonyan járó nap különösen reggel és este képes veszélyesen elvakítani az autósokat - pont akkor, amikor a legtöbben munkába, vagy hazafelé tartanak. A német autóklub számos tanácsot fogalmazott meg, amelyek betartásábal kisebb lehet a kockázat.

Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig tartsd tisztán a szélvédőt. A szennyeződések, csíkok szétszórják az ablaküvegre érkező fényt, ami mégjobban elvakítja a sofőrt. Az ablaktörlőket sem árt rendesen karbantartani, valamint a szélvédőmosó folyadék szintjére is ügyelni kell, hogy mindig le tudd mosni a koszt.

Ugyanilyen fontos, hogy a napszemüveged is tiszta legyen, ha abban vezetsz! Az ADAC a tükröződő lencsés darabokat ajánlja, mert azok jobban vissza tudják verni az irritáló fényt. Emellett a sötétebb tereptárgyakat mégsötétebbnek látod, így könnyebben össze tudod rakni, mi van körülötted.

Ilyenkor a szokásosnál is fokozottabban ügyelj a követési távolságra! Gondolj csak bele, ha téged elvakít a nap, akkor az előtted haladókat is: ki tudja, hogy mikor jön egy hirtelen fékezés, irányváltás. Mék akkor is fokozottan figyelj, ha hátulról érkezik az alacsony beesési szögű fény, hiszen így a szembejövőknek süt pont a szemébe. A szakértők szerint érdemes a fényszórókat is felkapcsolni, hiába van nappal. És nem mellesleg a KRESZ szerint lakott területen kívül kötelező felkapcsolni a menetjelző lámpát, vagy a tompított fényszórót - vakító viszonyok mellett ajánlatos a lakott területeken is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ADAC külön kiemeli, hogy ilyenkor lassíts le. Hiszen már 50 kilométer per órás sebességnél is 14 métert teszel meg másodpercenként, teljesen vakon, ameddig a szemed nem fókuszál újra, szokik hozzá a fényhez.

Sokan nem is ülnek rendesen a kocsiban: a szakértők azt vették észre, hogy rengetegen szeretnek alacsonyan ülve vezetni, ám ilyenkor nem árnyékol rendesen a lehajtható napellenző. Úgyhogy hiába kényelmetlen, de próbáld meg olyan magasra állítani az ülést, hogy ne legyen ebből probléma.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem