Ezért is igazán fontos, hogy ne legyen tükörsima az autód kereke

2017. augusztus 6. 14:30

Átlagosan 68 ezer forintot költött új nyári gumi vásárlására a magyar autós idén, a legjobban a dél-koreai márkák fogytak.  Tavalyhoz képest 10 százalékkal bővült az eladás, ami egyben balesetmentesebb közlekedést hozhat: a gépjármű-tulajdonosok már nem várják meg, hogy tükörsima legyen az abroncs, akkor cserélnek, amikor az szükségessé válik.

Mióta létezik újautógumi-piac, azóta igaz, hogy az együtt mozog a gazdasággal: ha növekednek az eladások, az egyértelműen a gazdaság bővülésének köszönhető. Így volt ez az elmúlt években, s most, 2017-ben is: a nyári abroncsok eladása darabszám szerint mintegy 10 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát - derül ki az Automax elemzéséből.

A nyári gumicsere során azt látjuk, hogy ma már nem várja meg az autós, míg a gumi tükörsima lesz és így alkalmatlanná válik az esős időben való közlekedésre. Egyre többen vesznek új nyári abroncsot már akkor, amikor ugyan még teljesíti a jogszabályban előírt 1,6 mm-es profilmélységet, de használata már nem biztonságos

- mondta Nagy Tibor, az Automax ügyvezetője.

Három vásárlóból kettő választott a 10-20 ezres árkategóriában, az átlagos kosárérték is ennek megfelelően alakult: a tipikus magyar autós 68 ezer forintot költött 4 darab nyári gumira. Persze akadtak végletek is, a legolcsóbb vásárlás mindössze 32 ezer forint volt, itt egy Kispolskira került négy évszakos szett, míg a legtöbbet egy tuning BMW-re költötte a gazdája, ami 612 ezer forintot kóstált.

A négy évszakost egyre többen választják

A cég elemzése szerint a hazai autógumi piacot egyébként az ázsiai, azon belül is a dél-koreai gyártók uralják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minden 4. abroncs valamilyen dél-koreai márkát takar, ami leginkább annak köszönhető, hogy ezek a gumik kifejezetten jól szerepelnek a magyar autósok számára iránytűként szolgáló ADAC teszteken, miközben kedvező áron kaphatók. Összességében is igaz, hogy a magyar autós számára a keleti kínálat jelenti az igazi alternatívát: 4 ázsiai ország (Kína, India, Japán és Dél-Korea) adta a forgalom 60 százalékát

- mondta Nagy Tibor.

A különleges tulajdonságokkal bíró abroncsok sorában további trendek is megfigyelhetők. Egyrészt arányukat tekintve átlag felett nőtt a terepjárókra szánt, illetve defekttűrő abroncsok iránti kereslet, de még ezeket is túlszárnyalta - 30 százalékos bővüléssel - a négy évszakos gumik eladása. "Az elmúlt években a gyártók ezen a területen is sokat fejlesztettek, így a négy évszakos gumikat már rég nem lehet annyival elintézni, hogy se nyárra, se télre nem jók igazán. Ahogy az ingyenesen letölthető Nyári Gumi Kisokosunkból is kiderül, ez alapvetően egy racionális gazdasági döntés azoknál az autósoknál, akik évente nem mennek többet 10 ezer kilométernél" - mondta Nagy Tibor.

Télen is bővülhet a piac

Idén egyébként nagyon korán léptek az autósok, hiszen hamar lett meleg, így a legforgalmasabb nap március 20-ra esett, ami 2 héttel korábbi, mint 2016-ban. A cég előrejelzése szerint a fenti piaci bővülés a téli gumi vásárlásoknál is folytatódik majd, ami jó hír, hiszen így a kritikus helyzetekben csökkenhet a balesetek kockázata.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm