2020. március 28. szombat Gedeon, Johanna

Ezek most a legmegbízhatatlanabb autók a piacon: 36 ezer tulajdonos vallott


Hatalmas meglepetés az autómegbízhatósági felmérésen: nem valamelyik gigamárkánál tapasztalták a legkevesebb hibát az autókon, hanem egy új szereplőnél. A modellek szerinti toplistát az egyik Lexus vitte el, az ES-eknél rekordkevés hibát jelentettek be a tulajdonosok. Az összegzés végén európai márkák állnak, utolsó helyen a Land Rover végzett.

Elkészült a J.D. Power legfrissebb autómegbízhatósági felmérése, és a hibajelentések összegzése után a vállalat arra jutott, hogy a tavalyi évhez képest 1,9 százalékkal kevesebb meghibásodásról számoltak be az amerikai tulajdonosok a hároméves járműveiknél. Dave Sargent, a J.D. Power globális autóipari alelnöke is arról beszélt, hogy a technológia fejlődése, bonyolódása ellenére kevesebb problémáról kaptak jelentést:

Nem kétséges, hogy a hároméves járművek manapság megbízhatóbbak, mint az előző generációk. A technológia gyors fejlődéseazonban egyre nagyobb nyomást gyakorol a gyártókra megbízhatóság tekintetében, tehát nem lenne meglepő, ha a következő néhány évben a problémák száma nem csökkenne, sőt várhatóan még növekedni is fog

- vélte az alelnök. A cég már 31. éve méri a 100 járműre (PP100) egy év alatt jutó meghibásodások számát. A 2020-as tanulmány a 2017-es modellév problémáit mérte fel, az alacsonyabb pontszám a magasabb minőséget tükrözi. A felmérés 177 speciális hibát fed le, nyolc fő járműkategóriába csoportosítva. A 2020-as amerikai tanulmány 36 555 hároméves gépjármű eredeti tulajdonosának válaszain alapul. A felmérés tavaly július és november között készült.

Valami megbízhatobb autóra vágysz, de szűkös a keret? Válogass az autóhitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A 2020-as tanulmány főbb megállapításai:

 • A járművek megbízhatósága javul, de lassabban: az ipari átlag 2020-ban 134 PP100, ami 2019-től mindössze 2  egységnyi javulást jelent. A lassulás ellenére 2020-ban született a legjobb eredmény a tanulmány történetében.
 • A crossoverek és a SUV-ok kicsivel problémásabbak: a crossovereknek és a SUV-okknak még mindig valamivel több problémája van, mint a többi autóknak, de a különbség szűkül. A crossover / SUV tulajdonosok átlagosan 134 PP100-at tapasztaltak most, míg a többiek 127 PP100-at. Ez jelentős csökkenés a korábbi évekhez képest. Mivel a crossoverek / SUV-ok évente az új járművek eladásának több mint felét teszik ki, kritikus fontosságú, hogy az autógyártók ugyanazt a minőségi és megbízhatóságot tudják náluk is nyújtani, mint a többi modellnél.
 • Az autókba épített technológia fejlődött a legjobban: az audio / kommunikáció / szórakozás / navigáció (ACEN) a legfejlettebb kategória, ám továbbra is több problémát okoz, mint a tanulmány bármely más kategóriája. A tulajdonosok továbbra is megemlítik a hangfelismerés, a Bluetooth kapcsolat és a navigációs rendszerek akadozásait.

Hatalmas rekord a Lexusnál

A legmegbízhatóbb modell a Lexus ES lett a 2020-as tanulmányban. 52 PP100-as pontszáma a valaha mért legjobb a 31 éves kutatás történetében. Idén vezették be az elektromos autók kategóriáját, amelyet a Nissan LEAF nyert meg - a modell a kompakt autók között is díjat kapott.

A márkák összesített rangsorában nem kis meglepetés született: a Hyundai prémiummárkája, a Genesis messze maga mögé utasította a többieket, 89-es pontszámmal végzett az élen. A Lexus 100 ponttal lett második, a Buick 103-mal harmadik. Őket követi a Porsche (104), a Toyota (113) és a Volkswagen (116).


A teljes márkatoplista. Forrás: J.D. Power

Bár a lista végére került a Volvo és a Jaguar is, előbbinél 185, utóbbinál 186 meghibásodás jutott száz autóra, de a legrosszabbul a Land Rover szerepelt, aminél ez a szám 220 volt. A Magyarországon is kedvelt márkák közül a Fiat és a Jeep szinte azonos mennyiségű hibát produkált (160 illetve 159). Itt érdemes megjegyezni, hogy például a Suzuki nem vett részt a mérésben, ahogy a Tesla is megtagadta a részvételt.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így vágja tönkre a kocsidat a kijárási korlátozás: mutatjuk, hogy előzd meg a bajt
Drága javításoktól kíméled meg magad, ha ezeket betartod!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.26-04.01
Budapest

Interspar

03.26-04.01
Országos

Lidl

03.26-04.01
Országos

Spar

03.26-04.01
Országos

Auchan

03.26-04.01
Országos

Tesco

03.26-04.01
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

  Ajánlatunk