2020. július 7. kedd Apollónia

Ez történik az autóddal, ha nem viszed rendszeresen szervizbe


Miért kell rendszeresen szervizbe vinni az autónkat? Honnan tudjuk, hogy mikor jött el az ideje a következő szerviznek? Vajon megéri a márkaszerviz?


A szerviz intervallum nem véletlenül van pontosan meghatározva, ugyanis a gyár által előírt olajtípussal, maximum annak megfelelő km-t lehet megtenni, de több idő sem telhet el a két szervizelés között. Ez szavatolja,hogy semmilyen meghibásodás ne jöjjön létre a kenőrendszerrel kapcsolatban. Az Ügyfél pontos tájékoztatást kapa márkakereskedők által,hogy az időhöz kötött szervizt mikor kell elvégezni - véli Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója.

Régebben a gépjárművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a mai modernvilágban ez már nem jelenthet problémát. Az újabb típusú autóknál egyébként már megjelenik a kijelzőn a figyelmeztető jelzés, hogy az előző szerviz óta eltelt a meghatározott idő, vagy, hogy elértük a megfelelő kilométert és szervizbe kell vinni a kocsit. A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek, ahol a szervizfüzet a maximált értékeket tartalmazza, de az autó vezérlő komputere figyeli a vezetési ciklusokat /sok hidegindítás, városi araszolás, nagyobb terhelés, stb.../ és ez alapján jelzi a szervizelés szükségességét.

Mi történik, ha mégsem visszük az autót időben szervizbe?

A szervizelés elhagyására /túlfutás időben, vagy km-ben/ különböző meghibásodások vezethetők vissza. Egy túlhajszolt autónál pl. a motorolaj előbb elhasználódik /kenőképesség/, ami a motor idő előtti károsodásához vezethet. De a nem megfelelően betartott szervizidő során, az alábbi problémák is kijöhetnek:

  • lazábbak lesznek az illesztések,
  • a kopás miatt zajosabb lesz a motor,
  • károsodik a turbó,
  • az autó fogyasztása is megnőhet,
  • és ezen kívül egyéb meghibásodások léphetnek fel.

A garanciaidőn belüli szervizelés pedig kifejezetten nagy jelentőséggel bír, hiszen a garanciális javítás előfeltétele a szervizfüzet megfelelő vezetése /km-óra és az idő/. Ennek elhagyása bonyodalmakat okozhat a javítás során. Illetve, fontos leszögezni, hogy egy vezetett szervizkönyv mindig nagyobb bizalmat kelt a későbbiek során a vevőben.

Márkaszerviz vagy garázsműhely?

Nem kizárt, hogy egy kis műhelyben is tökéletesen megcsinálnak mindent az autón, de biztosak sohasem lehetünk benne annyira, mint egy hivatalos szerviz esetében, ahol a legmagasabb színvonalú, a legújabb technológiákat felölelő, rendszeres oktatásban részesülő szakemberek dolgoznak, olyan márkaspecifikus műszerekkel, amikről egy kis szerviz gyakran nem is álmodhat, és ami szintén korántsem elhanyagolható: eredeti az autónk számára fejlesztett gyári alkatrészekkel teszik mindezt.  Az elmúlt évtizedekben olykor okkal kialakult előítéletekkel szemben ráadásul a legtöbb gyártó olyan ajánlatokkal vár bennünket, legyen szó fix árról, vagy éppen idősebb autókra kialakított speciális árképzésről, amelyek felveszik versenyt a kis műhelyek áraival.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS