7 °C Budapest

Ez nem semmi: így tényleg van esélyünk megúszni a második hullámot

2020. július 20. 17:33

Májusban végül késve ugyan, de elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott. Ez azért jó hír, mert minél kevesebben utaznak külföldre idén nyáron, annál kisebb lesz az esélye, hogy behurcoljuk a vírust.

Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) immár minden hazai szálláshelynek kötelező adatot szolgáltatnia, részletes és naprakész képet kaphatunk a január-júniusi forgalomról - tájékoztatta turizmus.com-ot a Magyar Turisztikai Ügynökség. A legfrissebb összesített adatok szerint 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégek 89 százaléka belföldi volt.

Első a biztonság

A belföldi vendégforgalom májusban, a korlátozások feloldását követően indulhatott meg, a júniusi vendégéjszakaszám közel háromszorosa volt a májusinak. A külföldi vendégek érkezéséhez szükséges határnyitások is megkezdődtek május végétől, ennek köszönhetően a májusi alacsony külföldi vendégszám (8 ezer fő) júniusra 55 ezer főre emelkedett.

A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe felértékelődött, a júniusi vendégéjszakák 35 százaléka ezen szállástípusokban realizálódott, de a szállodák is jobban teljesítettek. Míg májusban a vendégéjszakák 30 százalékát szállodákban töltötték el a vendégek, addig júniusban már a 42 százalék szállodákban valósult meg.

Úti célok

Júniusban mindösszesen 116 ezer budapesti vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek közel 40 százaléka budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott, további 33 százaléka szállodákban, 25 százaléka pedig közösségi szálláshelyen.

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 470 ezer vendég érkezett 2020 júniusában, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt erőteljes, a vendégek 91 százaléka hazai volt, akik a vendégéjszakák 86 százalékát adták. Az összes vendégéjszakaszám 43 százalékát szállodák, további 34 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, 10 százalékát panziók, 7 százalékát pedig a kempingek adták.

A Balaton régió mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszakaszám 33 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a hazai vendégek körében a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt térségek is.

Nyugat-Európából németek és osztrákok, a környező országokból csehek érkeztek a legtöbben. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton, Szigetköz-Győr-Pannonhalma, valamint Debrecen voltak a leglátogatottabbak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Júniusban megkezdődött a nyári szezon, a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire összesen 148 ezer vendég érkezett, akik 387 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ennek 47 százaléka szállodákban, további 35 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. A térségben is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszakaszám 93 százalékát ők adták.

A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám alapján Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak. A TOP 5 küldőország vendégéjszakaszám alapján Németország, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Lengyelország voltak.

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem