11 °C Budapest

Ez az igazi MÁV-apokalipszis: döntöttek a magyarok, elhagyták a vasutat

2020. november 5. 16:52

Több mint húszmillióval kevesebbszer utaztunk 2020 második negyedévében vonattal, mint egy évvel ezelőtt. A vasút-használat járvány miatti csökkenése más országokban ennél is sokkal jelentősebb.


A koronavírus-járvány miatt több ország lezárta a határait, de Európa összes országában belföldön is korlátozó intézkedéseket hoztak a járvány megfékezésére. Mindez érthetően nem jött jól mások mellett az Európai Unió országainak vasúttársaságainak sem. Már 2020 első negyedévén is látszott a csökkenés, de a jelentős visszaesés igazán a másodikban következett. Ekkora a tavaly ilyenkori adatokhoz képest az EU-tagállamok többségében megfeleződött a forgalom - derül ki az Eurostat adataiból.

Írországban esett vissza az utazók száma legjobban, ahol alig hatszázaléknyit vonatoztak az előző évhez képest. Ezt követi Franciaország és Spanyolország 78 százalékos utasszám-visszaeséssel.

Magyarországon 21 millió 982 ezerrel esett vissza a vasúti forgalom a második negyedévben 2019 azonos időszakához képest, ez 59 százalékos csökkenés.
Forrás: Eurostat

Januártól márciusig egyébként itthon még nem volt számottevő változás. A 2020-as év első negyedévében kétmillióval kevesebbszer utaztunk, mint az előző év azonos időszakában, ami egy nem túl erőteljes 6 százalékos csökkenés. De ha az év közbeni csökkenést látjuk, ott is szépen kirajzolódik a kijárási korlátozás hatása. Az első negyedéves adat (34 millió 272 ezer) kevesebb mint a felére (15 millió 346 ezer) esett vissza nálunk az április és június közötti időszakra.

Forrás: Eurostat

Az egyetlen kivétel Hollandia. Itt ugyanis a legijesztőbb pandémiás hónapokban szinte hibahatáron belüli a csökkenés. A második negyedéves 0,2 %-os visszaeséssel náluk gyakorlatilag megmaradt az egy évvel ezelőtti forgalom a síneken.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahol utaztak, ott egyébként jóval rövidebb távon tették.

Írországban 95 százalékkal csökkent a megmaradt utasok által megtett kilométerek száma, Spanyolországban 87-tel, Olaszországban pedig 85-tel.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója még áprilisban osztott meg egy másfajta statisztikát, amely talán még plasztikusabban mutatja a hazai visszaesést. Ekkor, mint mondta: a járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. Egy nappal később már arról beszélt: az óvintézkedések mellett újratervezik az éves üzleti tervüket, de ha ez nem segít, akkor a tulajdonos állam beavatkozására lesz szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem