21 °C Budapest

Ettől ódzkodnak a magyar autósok: egyre kevesebb van belőle az utakon

2019. január 9. 11:30

Rákaptak a magyarok a benzines kocsikra: 2016-ra már a forgalomban lévő autók 70 százaléka ment ilyen üzemanyaggal. Ellenben nagyon kevés az alternatív hajtású autó hazánkban. Ha épp autóvásárlás előtt állsz, nem árt pár dolgról tudnod - ezeket is összegyűjtöttük!

24-ből 15 EU-s tagállamban a forgalomban lévő gépkocsik fele benzinnel üzemelt - közölte az Eurostat. Az uniós statisztikai hivatal listájából kiderült, hazánkban is ódzkodnak az autósok a dízelektől, ugyanis a 2016-ban forgalomban lévő 3 313 206 autóból 2 301 168 volt benzines, 970 997 dízeles és 41 041 úgynevezett "alternatív" üzemanyaggal ment - ez a kategória minden olyan kocsit magában foglal, ami nem az előbbi két üzemanyaggal megy (elektromos autók, LPG-s kocsik, stb.). A százalékok nyelvére lebontva mindez azt jelenti, hogy a magyarországi kocsik 70 százaléka ment benzinnel.

Ezzel az aránnyal a képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphettünk fel, nálunk csak Cipruson (86 százalék) és Finnországban (75 százalék) nagyobb a benzines kocsik aránya az EU-ban.

A dízeleket a legjobban a franciák szeretik, náluk a kocsik 69 százaléka ilyen üzemanyaggal megy, ettől nem sokkal maradnak el a litvánok 65 százalékkal és Luxemburgban sem sokkal kevesebb (64 százalék) a dízelek aránya. 50 százalék fölötti az arány még Belgiumban (60 százalék), Spanyolországban és Ausztriában (57 százalék) és Portugáliában (54 százalék).

Alternatív üzemanyagok terén a lengyelek vezetnek, ott az autók 16 százaléka már nem benzinnel vagy dízellel megy. A második helyen Litvánia áll 10 százalékkal, a harmadik pedig 8-8 százalékkal Olaszország és Lettország. Magyarországon ez az arány 1,2 százalék volt, a legrosszabb spanyoloknál pedig 0,1.

Leágazóban a dízelnek

Gyorsan csökken a dízelautók népszerűsége Európában, 2018 második negyedévében 300 ezerrel, azaz 15,7 százalékkal kevesebb gázolajjal hajtott új személygépkocsit helyeztek üzembe a kontinensen, mint egy évvel korábban, a jelenség Magyarországot is elérte. A második negyedévben 5 százalékkal kevesebb, 9159 dízelautó kapott rendszámot, miközben a benzinesek száma 27 965 darabbal nőtt, ami kiugró, 43,3 százalékos bővülés. Ennél pörgősebb piaca a benzines autóknak tavasszal csak a svédeknél, valamint a 79 százalékos pluszt jegyző románoknál volt.

A háttérben a Volkswagen dízelbotránya mellett a környezetvédelmi előírások szigorodása, a kínálat beszűkülése és a dízelautók használatának adminisztratív korlátozása, sok esetben tiltása áll.

Majdnem féláron kaphatsz felső-középkategóriás kocsit!

Egy autó megvásárlása nagy, komoly döntés, ami sok előkészületet igényel, hiszen jó esetben éveken keresztül fogjuk hajtani a családi batárt. A magyarok inkább a használt kocsikat preferálják, no de abból sem mindegy, hogy milyen időset veszel.

Az biztos, hogy amint kigördült gyárból, rögtön csökkenésbe kezd az autó piaci értéke - nem is kicsit. No, de mikor csökken annyit, hogy megérje megvenni? Hogy ez kiderüljön, rengeteg adatot kértünk ki a Használtautó.hu-tól, ők pedig összesítették évekre lebontva, hogy átlagosan mennyi pénzért hirdették az oldalon a négy nagy gyártó (Ford, Opel, Skoda, Volkwagen) közkedveltebb modelljeit. Cikkünkből kiderült, hogy mennyi idősen érdemes megvenni az egyes kocsikat!

Egy ismert autós portál is listát közölt,amelyben olyan személyautókat sorolt fel, melyek véleménye szerint kifejezetten megérik az árukat. Az autók között találhatunk néhány milliós népautókat, de 15 millió forintnál is drágább sportkocsit is. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen finanszírozási lehetőségei vannak annak, aki a listában szereplő autók közül választana magának egyet, de nem engedheti meg magának, hogy azt zsebből fizesse ki.

Sokat kell gürizni egy új kocsiért

Korábbi, "Lecserélnéd a családi verdát? Ezzel a módszerrel fillérekből sikerülhet" c. cikkünkben írtunk arról, hogy már egy középkategóriás gépkocsi megvásárlásához is legalább 4-5 évnyi teljes jövedelmünket kell felhasználnunk, ha átlagos bérből élünk, hiába növekednek a bérek. Éppen ez az oka annak, hogy jellemzően inkább külső forrás bevonásával, vagy egyéb konstrukció segítségével oldják meg a magyar családok az. Ha nem elég a saját forrás, leginkább

  • autólízing
  • de egyre többen érdeklődnek egy harmadik megoldás, az úgynevezett tartós bérlés iránt is.

Mivel mindhárom finanszírozási formának megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes alaposabban is górcső alá venni az egyes konstrukciók legfontosabb ismérveit. Így bárki könnyedén megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lízing

Akár használt, akár új autót szeretnél, a pénzügyi lízing működőképes megoldást nyújthat. Lízingelésénél az autó nem kerül egyből a tulajdonodba. A vállalt futamidő alatt rendszeresen fizeted a vételár kamattal terhelt törlesztőjét, majd a futamidő végén választhatsz, hogy kifizeted a vételár fennmaradó részét és a tulajdonodba kerül a már használt autó, vagy visszaadod a lízingcégnek és esetleg egy új autó lízingelésébe kezdesz, vagy más megoldás után nézel. Ez a nyílt végű pénzügyi lízing. A zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő végén ki kell fizetned a maradványértéket és az autó a tulajdonod lesz.

Tartós bérlés

A tartós bérlés, vagy más néven operatív lízing magánszemélyek részére az utóbbi években vált egyre népszerűbbé a céges térnyerés után. Ebben az esetben tényleg csak havi díjat fizetsz egy új autó használatárét, majd visszaadod a flottakezelő cégnek, akitől bérelted. A bérleti díj alapja jellemzően az autó nettó vételára.

Szabad felhasználású személyi kölcsön

Amióta a hitelkamatok a padlón vannak és a havi törlesztő kifizetése is könnyebnek tűnik az emelkedő bérek miatt, úgy vesszük fel a személyi hiteleket, mint a cukrot. Nem is csoda: a legtöbb személyi kölcsön mára kiszámítható lett és szabad felhasználású, ami azt jelenti, hogy autót is vehetünk a megigényelt összegből.

A személyi kölcsön előnyei

  • nincs szükség önerőre
  • nincs szükség fedezetre
  • akár 10 millió forintot is igényelhetsz
  • mindössze jövedelemigazolásra van szükséged
  • használt vagy új autót is vehetsz
  • a kocsi a saját tulajdonod
  • ha marad a hitelből a vásárlás után, a fennmaradó összeget a forgalomba helyezésre költheted
  • nagyon olcsók lettek a személyi kölcsönök

A személyi kölcsön hátrányai

  • Meg kell felelned a hitelminősítésen
  • Az autóval kapcsolatos összes költség téged terhel, mint tulajdonost
  • Az autó eladása is a te feladatod

KATT!Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Legyünk körültekintőek

Természetesen a kifejezetten kedvező finanszírozási ajánlatok megléte esetén is az az ideális állapot, ha teljesen önerőből vagyunk képesek autót vásárolni. Hiszen ne feledjük, számos autótípusról elmondható, hogy már az első néhány évben jelentősen csökken az értéke, miközben az adós akár még hosszú évekig fizetheti az eredeti vételár kifizetésére felvett hitel törlesztőit.

Azonban nem csak a kifejezetten drága autóknál kell észnél lennünk, hanem az olcsóbb példányoknál is fontos, hogy átgondoltan döntsünk. Hiszen lehet, hogy a néhány 10 ezer forintos törlesztőrészlet elsőre nem tűnik soknak, ennek ellenére érdemes komolyan átgondolni, hogy valóban megéri-e ekkora terhet évekre a nyakunkba venni. Persze ha valaki valóban rengeteget utazik, akkor fontos lehet, hogy egy új, megbízható autóval tehesse mindezt, viszont ha valaki csak évente pár alkalommal indul nagyobb útra, egyébként meg el sem hagyja a települést ahol lakik, akkor ésszerűbb döntés lehet egy használt, ám ennek megfelelően lényegesen olcsóbb autót választani.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm