8 °C Budapest

Erre figyelj utazás előtt: így nem lesz gond a reptéren

2017. június 25. 10:00

Ha repülővel utazunk nyaralni, gondosan meg kell tervezni, mit viszünk magunkkal kézipoggyászként, és mit adunk fel a bőröndben.

Tudtad, hogy hajvasalót vagy akár kézi pumpát is felvihetsz a repülőre? A repjegy.hu összegyűjtötte az ügyfélszolgálatához érkező leggyakoribb kérdéseket.

"A szabályozás szerint minden olyan dolgot, amelyre a repülés idején az utazónak szüksége van, és nem szállítható feladott poggyászban, az a kézipoggyászba kell, hogy kerüljön. Sok esetben azonban az utazók számára nem egyértelmű, hogy egy-egy tárgy felvihető-e a gép fedélzetére vagy sem. Ügyfélszolgálatunkra a leggyakrabban a különböző folyadékok szállításával kapcsolatos kérdések futnak be, de van, aki a sznorkel maszkja vagy a gumimatrac szállításával kapcsolatban kér tanácsot tőlünk" - mondta Holczinger Zoltán repülőjegy üzletágvezető.

A legtöbb probléma a különféle folyadékokkal van. Kézipoggyászban csak 100 ml-nél kisebb kiszerelésben lévő folyadék szállítható, ám a kiskereskedelmi forgalomban kapható termékek ennél nagyobb kiszerelésben vannak. Emiatt sem naptej, sem üdítő nem vihető fel a gépre. Üdítő, illetve ásványvíz beszerzésére a repülőtereken általában minden boltban van lehetőség, azonban az is jó megoldás, ha van nálunk egy üres kulacs vagy műanyag palack, amit a tranzitban ezután feltölthetünk vízzel. A feladott bőröndbe tett krémeket, folyadékokat zacskózzuk be, nehogy szállítás közben megsérüljön a tégely vagy tartály, kifolyjon és összekenje a ruhánkat!

6 cm-nél kisebb olló elvileg szállítható a kézipoggyászban, ennek ellenére a szakember nem javasolja, hogy a manikűrkészletet, elsősegély csomagot ide tegyük, mert ezt kivétel nélkül elveszik az ellenőrzésnél. A hajvasalót viszont nyugodtan felviheti a gép fedélzetére.

A gyógyszereket, amikre szükségünk van az út során, szintén tartsuk magunknál. Az inzulin mellé viszont orvosi igazolással is rendelkeznünk kell, hogy nekünk kell használni.

Sokan azért szeretnek csak kézipoggyásszal utazni, mert így nem áll fenn a veszélye annak, hogy menet közben elkavarodik a bőrönd. Jó, ha tudjuk, hogy leeresztett állapotban még a gumimatrac és a kézi pumpa is magunkkal vihető a gépre. A különböző sporteszközökre ugyanakkor külön szabályozás vonatkozik, ami légitársaságonként eltérhet. Így erről mindig érdeklődjünk az adott cégnél.

A békatalpat a sérülékenysége miatt érdemes inkább a kézipoggyászban szállítani. Amennyiben csak a feladott bőröndben fér el, jól csomagoljuk be, nehogy megsérüljön szállítás közben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szendvicset, pékárut, vákuumcsomagolt húsokat, például szeletelt szalámit lehet a kézipoggyászban szállítani, sőt kis mennyiségben a feladott bőröndben is vihetünk magunkkal hazai elemózsiát. Alkoholos italt viszont csak a feladott poggyászba tehetünk. Dohányt, szivarkát mindkét csomagba rakhatunk, azonban nem haladhatjuk meg az adott ország vámszabályában meghatározott mennyiséget. Erről érdemes előre tájékozódni.

A Duty-free termékeket magunkkal vihetjük a fedélzetre, de érdemes a kasszánál időzáras zacskót kérni a vásárlás során.

A mobiltelefont, tabletet, laptopot a kézipoggyászban szállítsuk. Azonban egy kivétel van:

amennyiben közel-keleti indulással vagy átszállással, illetve közel-keleti indulással, de EU-tagországban történő átszállással érkeznénk az Egyesült Államokba, akkor a laptopot, tabletet csak a feladott bőröndben szállíthatjuk, a repülőgépre nem engedik fel.

Érdemes a poggyászt a repülőtéren befóliáztatni, mert ezzel megóvjuk a külső behatásoktól, illetve annak tartalmát a felmerülő sérülésektől. A törékeny értékeinket, tárgyainkat mindenképp alaposan csomagoljuk be, hogy megóvjuk az esetleges sérülésektől.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem