16 °C Budapest

Erre futja a magyaroknak nyáron: rokonok és barátok állják a nyaralási költségeket

2019. augusztus 3. 17:33

Többen üdülnek, és a gyermekek közül is többen jutnak el táborba idén, mint tavaly - derült ki egy friss magyarországi kutatásából. A felmérés arra kereste a választ, hol terveznek nyaralni idén a megkérdezettek, és miként teremtik elő az utazásra szánt összeget: kiderült: inkább belföldi úticélt választanak és előre félreteszik a szükséges összeget a vakációzók.

Nőtt a rendszeresen nyaralók száma: tavaly a megkérdezettek 60 százaléka jelezte, hogy évente többször, évente vagy párévente eljut nyaralni, míg idén már a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében végzett 1000 fős magyarországi kutatásában résztvevők több mint kétharmada (69%) mondhatta ezt el magáról.

A Balaton a Riviéra?

A rendszeresen üdülők több mint fele (51%) idén belföldi úticélt választ kikapcsolódásra. 2016-ban csupán a megkérdezettek 26 százaléka nyaralt itthon, tavaly ez a szám már 46 százalék volt. 2018-hoz képest kevesebben nyilatkozták, hogy idén kimarad a nyaralás. Míg tavaly az általában elutazók 39 százaléka hagyta ki a vakációt, idén csupán a válaszadók 33 százaléka jelezte ezt.

Nyaralás malacperselyből

Amikor arról kérdezték a gyakran üdülőket, hogy a nyaralás költsége mennyiben terheli meg pénztárcájukat, pozitív visszajelzést adtak. 2018-hoz képest a válaszadóknak kisebb arányban jelent gondot a nyaralásra fordított összeg. Korábban 21 százalék adta ezt a választ, míg idén csupán 13 százalék nyilatkozott így. Ezzel párhuzamosan azonban egy másik bíztató tendencia is megfigyelhető: tavalyhoz képest (24%) többen jelezték, hogy a nyaralással járó extra kiadás egyáltalán nem okoz problémát számukra (42%). A rendszeresen nyaralók több mint fele (52%) pénzügyileg tudatosan készül az utazásra, előre félretesz rá. 

Többen az idei kikapcsolódást SZÉP kártyás fizetéssel oldják meg, vagy rokonaik, barátaik állják az utazás költségeit.
A gyakran üdülők állítása szerint idén 5-6 hónap szükséges ahhoz, hogy összegyűjtsék a nyaralásra a pénzt (24%), tavaly a legtöbben 2-3 hónap alatt félretették az utazásra valót (21%). Ebből is látszik, hogy a lakosság előre gondolkodik és felkészül a nagyobb kiadással járó időszakra

- mondta el Bodó Teodóra, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatóságának vezetője. A nyaralók 22 százaléka 100.000 forint alatt költ, ám eltérés mutatkozik a fiatalok és az idősebbek költekezési szokásai között. Amennyiben a fiatalabb, 40 év alatti korosztályt vizsgáljuk, úgy ők legtöbben inkább 100-200.000 forint között költenek (23%), míg a 41 és 55 év közöttiek legnagyobb arányban (23%) 100.000 forint alatti költésről nyilatkoztak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatás arra is kitért, hogy milyen arányban költenek a vakációzók a nyaralás összköltségét alkotó tételekre. A válaszok alapján a legtöbb pénzt étkezésre fordítják (5-ös skálán 3,3 pont), ezt követi a szállás (2,9 pont), az utazás és közlekedés megegyező mértékben a belépőjegyekkel (mindkettő 2,7 pont), a speciális felszerelés (2,4 pont) és végül a szuvenír (1,9 pont).

Nyári táborok

A tavalyi évhez képest 14 százalékponttal több, a szülők több mint harmada (34%) mondhatta el, hogy gyermekük nyáron táborba megy. A táborozás költsége a szülőknek jellemzően egyáltalán nem okoz gondot (46%), vagy spórolással ugyan, de belefér a költségvetésükbe (43%). A tudatos szülők aránya mérsékelten nőtt az előző évhez képest, hiszen tavaly 41 százalékuk, idén pedig 44 százalékuk nyilatkozta, hogy előre, részletekben teszi félre a szükséges pénzt. Többen jelezték, hogy gyermekük idén ingyenes iskolai táborba, vagy Erzsébet-táborba látogat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem