13 °C Budapest

Ennyivel olcsóbb, ha magadnak foglalsz: elfelejthetjük az utazási irodákat?

Pénzcentrum
2017. július 13. 05:34

A nemrég furcsa körülmények között csődöt jelentő Green Travel befuccsolása újra elővette a régi témát: tényleg szükség van az utazási irodákra? Ez persze egy régi vita az irodák szerelmesei és ellenzői között, amit nem is olyan egyszerű eldönteni, mint azt elsőre gondolnánk. Megnéztük, hogy a most aktuális ajánlatok között kinek van igaza.

A Green Travel csődje sokakat megdöbbentett, és ismét feltették a régi kérdést: vajon tényleg van szükség az utazási irodákra, vagy csak a sápot veszik le? Ugyan a különbségeket nehéz lemérni a szezon kellős közepén, mivel sok nyaralóhelyen már a legjobb szállásokat elvitték, azonban megpróbálkoztunk egy összehasonlítással.

Saját út vagy utazási iroda?

Alapvetően úgy gondoljuk, hogy Európán kívüli utaknál érdemes lehet inkább utazási irodával nyaralni, mivel ezekben az országokban jelentős a kulturális különbség, amire jobb, ha fokozottan figyelmeztetnek minket. Emellett a különleges nyelveket (nyelvjárásokat) sem valószínű, hogy sok magyar megérti és beszéli.

Kattints! Rémálommá vált az utazás: az elmút 20 év legnagyobb botrányai

Az európai utakat viszont akár magunknak is megszervezhetjük, különösen, ha a saját autónkkal utazunk. Ugyan az utazási iroda itt is nyújt extra szolgáltatást (kirándulások, idegenvezetés stb.), azonban aki tényleg csak a hasát süttetné egy hétig, annak ez kevésbé lényeges.

Három úti célt hasonlítottunk össze, mindhárom helyre megnéztük egy utazási iroda ajánlatát, a Trivagón található szállás ajánlatot és egy Airbnb-s szállást. Minden esetben két felnőttel és két gyerekkel számoltunk.

Ennyibe kerül Horvátország

Elsőként Rab szigetét néztük meg, ide az Ibusz ajánlatát vettük alapul, ami busszal 250 ezer forintra jön ki, míg egyénileg 138 ezer forint. Már eleve kérdés, hogy kijön-e az autó ára a 112 ezer forintos különbözetből (persze a buszozás valamivel kényelmesebb, igaz, hosszabb). Számításaink szerint Rab szigetére nagyjából 54 ezer forintba kerül autóval eljutni, ebben benne van az üzemanyag, az autópályadíj és komp is, az amortizációval viszont ezúttal nem kalkuláltunk. Ez viszont azt jelent, hogy nagyjából fele annyiban kerül az autózás, mint a buszozás a családnak.

Persze érdemes megnézni a szállások költségét is, utazási irodával egyénileg 138 ezer forintért szállhatunk meg, míg Airbnb-n 168 ezer forintért találunk egy teljes házat, ami pár utcára van a parttól. A Trivago ajánlatai viszont már nagyrészt kimerültek, csak igen drágán, 410 ezer forintért találtunk szállást.

Az jól látszik, hogy az utazási iroda busza igen drága, azonban az egyéni utazási ajánlat olcsóbb a másik két lehetőséghez képest. Itt érvényesül az, hogy az iroda valószínűleg az általa korábban lefoglalt, még megmaradt helyeket értékesíti, ennek köszönhetően pedig a későn ébredőknek rajtuk keresztül éri meg foglalni.

Az olasz Riviéra

Sokan választják az olasz partokat is, ezek ugyanis már homokosak, szemben a horvát partok szikláival. Ide a Télen-Nyáron utazási irodánál 214 ezer forinttól találunk ajánlatokat, Airbnb-n 208 ezer forintért találtunk apartmant, míg Trivagón már 194 ezer forintos szállás is van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindhárom ajánlatnál kalkulálni kell az utazási költségekkel is, ide ugyan kompot nem kell fizetni, azonban az olasz autópályán is szednek díjat és valamivel több lesz az üzemanyag költsége is, így nagyjából hasonló utazási költséggel kalkulálhatunk, ha az autót választjuk.

Itt egyébként a foglalás módjától függetlenül hasonló áron juthatunk a szálláshoz, így bármelyiket nyugodtan választhatjuk. Ha nem beszéljük a nyelvet, akkor persze nagy segítség lehet az utazási iroda, azonban ezen spórolhatunk is.

Görögország most az olcsó

A távolságból adódóan Görögországba a buszos, a repülős és az autós utak is népszerűek, mi a Chakidiki-félszigetet néztük meg, ami az ország északi részén található. Ide már 61 ezer forintból is találunk szállást egyéni utazással, az Airbnb 93 ezer forintért kínál szállást egy eldugott kisvárosban, a Trivagón viszont csak borsos áron, 551 ezer forintért találunk ajánlatot.

Alapvetően elmondható, hogy nagyon kevés üres szálláshely maradt az egész félszigeten, ezért kész csoda, ha olcsó ajánlatot találunk, az utazási irodánál persze még lehetnek eladatlan helyek. Itt is az utazási iroda még megmaradt ajánlatainak köszönhetően találhatunk olcsó ajánlatokat. Érdemes megfontolni az utazási iroda buszos ajánlatát is, amely ugyan plusz 72 ezer forint, azonban ennél olcsóbban az autóval se jövünk ki nagy valószínűséggel.

Akkor tényleg jobbak az utazási irodák?

Ahogy a fenti példák mutatják, a háromból két esetben az utazási iroda ajánlatával járhatunk jól. Ez viszont annak köszönhető, hogy az irodák már előre lefoglalnak szállásokat (ezekre sokszor kedvezményt is kapnak a sok foglalás miatt). Ezeket a kedvezmény miatt eleve olcsóbban tudják adni, de ha tényleg az utolsó pillanatra hagytuk a foglalást, akkor a last minute ajánlatok között még ennél is olcsóbb utakat foglalhatunk magunknak.

Érdemes lesz viszont megnézni ezt az összehasonlítást jövő tavasszal is, amiből kiderül, hogy akkor is ennyivel kedvezőbb az utazási iroda, ha még bőven vannak szabad szállások.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem