13 °C Budapest

Ennyit változott fél év alatt a budapesti közlekedés, és ez még csak a kezdet

2020. január 6. 15:32

Hat hónapos jelenlétét ünnepli Budapesten a Lime, és a féléves statisztikákból rengeteg dolog kirderült. A budapesti felhasználók 82 százaléka helyi lakos, és az utazások 70 százaléka a pesti oldalra esett. Az e-rollerezők összesen 1,3 millió km-t tettek meg a fővárosban, és a legtöbb regisztráció november 16-án történt. A legtöbbször használt e-roller 4620 km-t tett meg, a legaktívabb felhasználónak pedig 235 rolleres útja volt az elmúlt félévben.

A Lime összesítette az e-rollermegosztás budapesti indulása óta regisztrált legérdekesebb adatokat és statisztikákat. A vállalat egy kéthónapos tesztidőszak után, tavaly júliusban indította el szolgáltatását a fővárosban. A cég adatai szerint a budapesti rollerekkel az elmúlt hat hónapban a Föld-Hold távolság több mint háromszorosát, mintegy 1,3 millió kilométert tettek meg a felhasználók.

Az e-rollermegosztó szolgáltatását Budapesten elsősorban a helyiek vették igénybe, a fővárosi lakosok aránya meghaladta a 82 százalékot. Egy globális felmérés szerint a rollerezők több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kisebb távok megtételére veszi igénybe a szolgáltatást, úgymint a munkahelye vagy iskolája megközelítésére (37%), vagy személyes ügyeinek intézése során (14%). Mindemellett a turisták körében is népszerűek voltak a kétkerekű járművek, amelyek igazán kényelmes városnézést biztosítanak.

Az utak 70 százalékát a pesti oldalon tették meg, és az Andrássy út, illetve a Kiskörút volt a legnépszerűbb útvonal a felhasználók körében.

A rollerek a legtöbb esetben az "első és utolsó kilóméter" megtételét szolgálják a városi közlekedés során, vagy kisebb távok elérését, például a villamosmegállótól hazáig. Ezt szintén igazolták a Lime elmúlt féléves fővárosi adatai, amelyek szerint a budapesti e-rolleres utak időtartamának mediánja 10 perc volt. A fővárosban november 16-án regisztrálták a legtöbb Lime-használatot, a csodás késő őszi időjárásnak köszönhetően.

A Lime budapesti indulása óta eltelt hat hónap igazi sikersztorinak számít, nem csupán azért, mert a fővárosiak rendkívül nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal fogadták szolgáltatásunkat, hanem azért is, mert a városi közlekedés előremutató és hatékony fejlesztésének részesei lehetünk. Ezzel az új megoldással mi is hozzájárulhatunk a városi közlekedés átformálásához, illetve a mikromobilitás tökéletesítéséhez és terjesztéséhez, s mindeközben hasznos tapasztalatokat szerezhetünk

- mondta el Tóth Tamás, a cég magyarországi képviselője. A nemzetközi statisztikák alapján a felhasználók közel fele a tömegközlekedés kiegészítéseként, míg negyedük az autó helyettesítéseként használja az elektromos rollereket. Ha az autómegosztó szolgáltatásokat és a taxis utazásokat is figyelembe vesszük, akkor elmondható, hogy a rollerek az autós utak 40 százalékát váltják ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem