9 °C Budapest

Ennyit spórolhatsz, ha utazási iroda helyett inkább magad szervezed meg a nyaralást

2020. február 24. 11:38

Erős szezonra készülnek az utazásszervezők idén nyáron is, holott ma már egyre többen utaznak egyéni szervezésben, megkerülve ezzel a harmadik, közvetítő felet. Ilyen körülmények között vajon van esélyük fennmaradni az utazási irodáknak? Erre a kérdésre kerestük a választ, miközben az is kiderült, mennyiért lehet kihozni a családi nyaralást, ha irodára bízzuk a szervezést és akkor, ha mi magunk állunk neki összeállítani.

Egyre gyakrabban, és egyre hosszabb időre utaznak el a magyarok: nem csak a belföldi turizmus élénkült fel az elmúlt években, de utazunk külföldre is. A KSH adatai szerint az elmúlt bő tíz év alatt - 2007 és 2018 között - negyedével nőtt a határainkon túlra irányuló utazások száma. Egy tavalyi kutatásból kiderült, a magyarok közel kétharmada - legalább néhány évente - szokott külföldre utazni, ezen belül 31 százalék minden évben megfordul szabadidős céllal egy másik országban.

Amióta megjelentek a fapados járatok itthon is, egészen pontosan 2003-ban, azóta pedig már szinte fillérekért foglalhatunk Európán belül, és néha még kívül is. A különböző felhasználóbarát online foglalási rendszerek és főleg a lakásmegosztó applikációk, hostelek elterjedésével pedig már olcsón foglalhat magának mindenki szállást.

Éppen ezért egyre több, a fiatal korosztályhoz tartozó, nyelveket beszélő utazó szervezi saját maga a nyaralását ahelyett, hogy közvetítőre bízná. Vajon ilyen körülményekközött fennmaradhatnak-e hosszú távon az utazási irodák, szükség lesz-e még rájuk a jövőben: ez a nagy kérdés.

Lássuk a számokat!

Aki város szeretne látogatni, és mondjuk Párizsba vágyik ősszel, annak a Budavár Tours kínál négy napos városlátogatást egy 3 csillagos szállodába fejenként 172 179 forintért. Ebben az árban benne van a magyar nyelvű idegenvezetés: 2 és fél nap erőltetett menet, így minden belefér, amit látni kell Párizsban.

Aki azonban beszél legalább egy nyelvet, mondjuk az angolt, és nem téved el egy idegen városban, az egyedül is nekivághat: egy kis rugalmassággal a fenti ár töredékéből is kihozhatja a nyaralását. Az időben lefoglalt repülőjegy tényleg olcsó, pláne, ha nincs feladott poggyász, ami lássuk be, nem létszükség, 4 napot ki lehet hozni egy kézipoggyászból. Ha ma foglalsz tehát, 30 ezer forintból megjárod a francia fővárost az Easyjet járatával október 6. és 10. között. 

A szállást is ki lehet hozni szinte fillérekből, főleg, ha valaki nem ódzkodik a hosteltől, és az esetleges szobatársaktól. 14 ágyas hálóteremben 4 éjszaka a fenti időpontban 26 977 forintba kerül, de 50 433 forintért cserébe saját szobánk is lehet egy belvárosi hostelban. Aki pedig ragaszkodik a szállodához, az könnyedén találhat 3 csillagos szállást már akár 87 742 forintért.

Ha tehát a legolcsóbb utazást választjuk, akkor szállásra és utazásra mindössze 57 ezer forint körüli összeget kell költenünk, ez az utazási irodás árnak nagyjából a harmada.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy ebben nincsenek benne az étkezések, a múzeumi belépők és a helyi közlekedés költségei, igaz, azokat az iroda árai sem tartalmazzák, ahogy arra az útleírásban is kitérnek.

De nézzünk egy másik példát, hogy jól látszódjon, nem egyedi esetről van szó: az Utazom.com barcelonai városnézést kínál 170 700 forintért október 22. és 26. között. Egyéni szervezésben mindez 40 ezer (utazás Ryanairrel) plusz 47 700 forintért (3 csillagos szállás a központban) kilehet hozni egyéni szervezéssel. Jól látszik tehát, hogy ez esetben is kevesebb, mint féláron lehet eljutni Spanyolország népszerű fővárosába.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amikor fordul a kocka

Más a helyzet azonban, ha az ember más jellegű nyaralást szervez, mondjuk a családjával készül pihenni egy üdülőközpontban.

A fiatalabbaknak, akik sokat utazgatnak ide-oda, sokkal rugalmasabbak, nekik talán jobban belefér, ha félresikerül valami a szervezés körül. De nem ők vannak többségben, és ha valaki már a családjával, 1-2-3 gyerekkel utazik, jobban meggondolja, mire adja ki a pénzét. Az év legszebb napjaira készülnek közösen, és ha ott valami félresikerül, ha nincs kéznél segítség, ezt nem kívánja magának senki

 - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Dr. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. Arról nem is beszélve, hogy például egy spanyol, török vagy egy olasz üdülőtelepen online foglalási rendszereken keresztül, vagy közvetlenül a szálloda honlapján foglalva sosem kaphatunk olyan áron szobákat, mint amilyen áron egy iroda vásárolja meg, és adja tovább nagy tételben. 

A Török Riviérára a Neckermann ajánlatában két fő összesen 425 554 forintért tölthet el egy hetet a Kleopatra Dreams Beach 5 csillagos hotelben all inclusive ellátással. Ugyanide a Booking.com-on 224 ezer forintért lehet foglalni, ehhez még 186 ezres repülőjegyet is hozzá kell számolni, valamint a reptér és a szálloda közti transzfer költségét, ami nagyjából 150 euró, azaz 50 ezer forint. Máris 460 ezer forintnál tartunk, és akkor még szó sem esett a biztosítás költségeiről, amit az ember egyedül utazva szívesen megspórol, de a családját már általában jobban félti, mint saját magát.

"Alapvetően a charteres úticélok esetében (mint pl. a görög vagy a Kanári-szigetek) sokkal kedvezőbben lehet eljutni irodával, mert bár közlekednek fapadosok is ezeken az útvonalakon (pl. Krétára, Korfura, Rodoszra, Zakynthosra), jellemzően olyan magas árakon érhetőek el a repülőjegyek - melyek a feladható csomagot még nem tartalmazzák - aminek az árából szinte már megvan egy csomagajánlat. Utóbbi ennek megfelelően nem csak az utazást és a szállást, de a transzfert és a magyar nyelvű idegenvezetőt is tartalmazza, aki a helyszínen szükség esetén az utasok segítségére lehet.

Ezek alapján azt gondoljuk, nyilván sok múlik az utasok igényein és egyéni attitűdjén (szeretik, keresik-e a kalandokat, beszélnek-e idegen nyelveket, milyen ellátást szeretnének, stb.), valamint magán az úticélon (más felkészülést igényel egy egzotikus és egy szomszédos országba tervezett utazás), de sokszor előfordul, hogy az elsőre olcsóbbnak tűnő megoldás végül - minden költséget és ráfordítást (idő, energia, stressz, kényelem, stb.) összegezve - drágábbnak bizonyul" - mondta el a Pénzcentrumnak Nagy Viktória, az Invia marketing menedzsere.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal keresett meg mindet Skáfár Balázs, a Budavár Tourstól, aki szerint, mint írta, nem érdemes az utazási irodák által és az egyénileg megszervezett utazásokat összehasonlítani: "Az idegenvezetés nem olcsó mulatság, hiszen ez esetben az utasnak semmivel sem kell foglalkoznia, hiszen az idegenvezető mindent elintézz helyette, a nap 24 órájában az utasok rendelkezésére áll, velük együtt utazik: ha kell, segítséget nyújt. Párizsban sok múzeumba már előre bejelentkezés nélkül nem lehet bejutni, igy ezeket az egyéni utasoknak szintén előre meg kell szervezni. És valóban lehet Párizsba szállást találni olcsón hostelekben többágyas hálótermekben, önellátással. Azonban Párizsban nagyon nem mindegy, hogy hol helyezkedik el az adott szállás, mely kerületben, hiszen utána a látnivalókhoz való eljutáshoz akár tömegközlekedésre is el lehet költeni egy kisebb vagyont. Arról nem is beszélve, hogy 3 és 3 csillagos szálloda között 3 éjszakára tekintve akár több mint százezer forint különbség is lehet, figyelembe véve a szállás lokációját, az utasok visszajelzéseit stb. A mi áraink belvárosi vagy ahhoz nagyon közel eső szállodákat tartalmaz, reggelivel." És persze olcsóbban is ki lehet hozni egy utazást, mint az irodák, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fent említett út hétvégére esik, és nem fapados, hanem az Air France menetrendszerű járata, 23 kg-os feladható poggyásszal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm