8 °C Budapest

Ennyit kaszál a BKV a Libegőn és a Siklón

2016. június 1. 05:16

Tavasszal és nyáron tömegek keresik fel a Zugligeti Libegőt, illetve a Budavári Siklót. Míg előbbit jellemzően magyarok favorizálják, addig utóbbira inkább a külföldi turisták váltanak jegyet. Mutatjuk, mennyibe kerül mindez az utasoknak, és mennyit kaszál a biznisszel a BKV.

Tavaszi, illetve nyári hétvégéken, sőt, hétköznapokon is tömegek keresik fel Budapesten a Zugligeti Libegőt, illetve a Budavári Siklót. Míg a Libegőt jellemzően magyar családok, baráti társaságok, szerelmespárok favorizálják, addig a Siklón főként külföldi turisták váltanak jegyet. Ez egyébként jól látszik a jegyértékesítési statisztikákból is.

A megosztottságnak persze nem sok köze van a jegyárakhoz, hiszen a Libegő, és a Sikló árképzése nagyon hasonló - az átlag magyar pénztárcának mindkettő meglepően drága (lásd cikkünk végén található infografikánkat). Ennek oka inkább a turisztikai célpont lokációjában, illetve nemzetközi ismertségében (a Sikló központi elhelyezkedése, illetve turisztikai jelentősége jóval erősebb) keresendő.

Ezzel együtt egy négyfős magyar családnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha hétvégén egy kis libegőzésre, vagy éppen siklózásra adnák a fejüket:

A Zugligeti Libegőn 2 felnőttnek és 2 gyereknek 4400 forintot kell fizetniük a retúrjegyekért, míg a Budavári Siklón 5800 forintjába kerül egy oda-vissza út ugyanennek a családnak.

Az árakat, illetve az utazóközönség tömegét látva egy erősebb hétvégi napon persze felmerül a kérdés, mekkora biznisz is a fővárosnak fenntartani a Libegőt, illetve a Siklót. Nézzük, mit mutatnak a BKV Zrt. hivatalos jegyértékesítési statisztikái.

Zugligeti Libegő

Mi tagadás, eléggé rossz évet zárt a Libegő 2015-ben: a 2014-es, bő 213 milliós árbevétel után tavaly "mindössze" 195 milliót kaszíroztak a felvonósok. Ez több mint 10 százalékos bukta - azzal a megjegyzéssel, hogy a Libegő árbevételére komoly hatással lehet a időjárás (a korábbi évekről sajnos nem kaptunk adatokat). Tavaly egyébként május volt a legerősebb tavaszi, és augusztus a legerősebb nyári hónap:

  • Májusban 26 340 darab jegyet értékesítettek 27 747 920 forint értékben; ami egy napra átlagolva 849 darab jegyfogyást jelent 895 094 forint értékben.
  • Augusztusban 31 215 darab jegyet értékesítettek 34 978 280 forint értékben; ami egy napra átlagolva 1006 darab jegyfogyást jelent 1 128 331 forint értékben.

Budavári Sikló

A Siklón viszont évek óta emelkedik az árbevétel: 2014-ben 1,5 százalékkal, 2015-ben pedig 3 százalékkal haladta meg az előző évit a mutató. A Siklón is jellemzően a május a legerősebb tavaszi, és augusztus a legerősebb nyári hónap:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • májusban 71 842 darab jegyet értékesítettek 97 366 200 forint értékben; ami egy napra átlagolva 2317 darab jegyfogyást jelent 3 140 845 forint értékben.
  • augusztusban 89 960 darab jegyet értékesítettek 120 146 600 forint értékben; ami egy napra átlagolva 2901 darab jegyfogyást jelent 3 875 696 forint értékben.

Az érem másik oldala

Habár a bevételi statisztikák magukért beszélnek, természetesen érdemes megnézni a kiadási oldalt is. A Zugligeti Libegővel kapcsolatban 2015-ben például összesen 137,8 millió forintnyi kiemelt költség merült fel a BKV-nál. Ez azt jelenti, hogy tavaly alig több mint 57 milliós pluszban zárták a felvonónál az évet.

A Libegővel kapcsolatos kiemelt költségek 2015-ben

  • 42,7 millió Ft libegő jármű üzemeltetési költség
  • 17,3 millió Ft libegő jármű karbantartási költség
  • 6,6 millió Ft járműbiztosítás, formaruha és innovációs járulék
  • 0,8 millió Ft infrastruktúra üzemeltetés és karbantartás
  • 2,3 milliót Ft libegő infrastruktúra értékcsökkenés
  • 2,7 millió Ft egyéb eszköz értékcsökkenése
  • 44,4 millió Ft műszaki és forgalmi költségek
  • 21 milliót Ft egyéb, a libegő működésével kapcsolatban felmerült költség és ráfordítás

A Budavári Siklónál, részint a jóval nagyobb terheltség miatt, a fenntartási költségek valamivel magasabbra rúgnak: tavaly például 161 milliót emésztett fel az üzemeltetés. Mindez persze így is eltörpül a bevételekhez képest, 2015-ben ugyanis a közel 900 milliós forgalom bő 700 milliós profitot generált.

A Siklóval kapcsolatos kiemelt költségek 2015-ben:

  • 47,7 millió Ft sikló jármű üzemeltetési költség
  • 30 millió Ft sikló jármű karbantartási költség
  • 2,9 millió Ft járműbiztosítás, formaruha és innovációs járulék
  • 4,8 milliót Ft sikló jármű értékcsökkenés
  • 3,6 milliót Ft sikló infrastruktúra értékcsökkenés
  • 45 millió Ft műszaki és forgalmi költségek
  • 27,1 milliót Ft egyéb, a siklózási tevékenység ellátásával kapcsolatban felmerült költség és ráfordítás

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem