8 °C Budapest

Ennyiért bérelhetsz nyaralót hosszabb távra: rengetegen már így csinálják idén

2020. augusztus 12. 11:34

Lényegében “betörtek" az albérletpiacra a nyaralók az idén: a Balaton és a Velencei-tó közelében lévő kiadó házak és nyaralók iránti kereslet az év első négy hónapjában alig tért el a tavalyitól, ám májusban és júniusban viszont 70, illetve 50 százalékkal nőtt. A Balatonnál az északi parton lévő kiadó ingatlanokért júniusban és júliusban átlagosan 250 és 240 ezer forintot kellett adni egy hónapra, a déli parton lévőkért pedig 200-220 ezer forintot. A koronavírus-járvány következtében felértékelődő tóparti szálláshelyek miatt a jövőben még tovább növekedhet a hosszabb távú, 1-2 vagy akár 3 hónapra bérelhető nyaralók iránti kereslet. 

Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díjak pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából, amely több tízezer érdeklődés és a kínálat alapján mutatja be a hosszabb távon bérelhető tóparti ingatlanok piacát. 

Alternatív megoldás - mennyiért?

“A kijárási korlátozások májusi enyhítése után gyakorlatilag berobbant ez a piac. A kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma májusban 70 százalékkal, júniusban 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első néhány hónapban ugyanakkor még nem volt komolyabb növekedés éves szinten" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

A többletkereslethez hozzájárult, hogy sokan a járvány miatt külföldi célpont helyett belföldi településeket kerestek. Egy 3-4 fős család vagy baráti társaság számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése.

A Balaton északi partján - Veszprém megyében - lévő településeken a kiadó nyaralók, házak havi bérleti díja júniusban átlagban 250 ezer forint volt, júliusban pedig 240 ezer forintot tett ki. A Zala megyei ingatlanok olcsóbban, havonta 100 ezer forintos bérleti díjjal szerepelnek az idei nyári kínálatban. A déli parti - Somogy megyei - tóparti településeken júniusban havi 200 ezerért voltak elérhetőek, júliusban viszont már 220 ezer forintot kellett fizetni egy hónapra a szóban forgó ingatlanokért. 

A Velencei-tó partján található gárdonyi ingatlanok átlagos havi bérleti díja idén júniusban 130 ezer forint volt, majd júliusban már 215 ezer forintot tett ki. A Velence településen lévő nyaralótulajdonosok 145 ezer, illetve 180 ezer forintot kértek. 

“Térképen" a nyaralók

Balogh László elmondta: “Az ingatlanpiacon, így a nyaralóknál is bizonytalanságot okoznak a koronavírus-járvány hatásai, egyelőre pontos előrejelzéseket nehéz adni erre a szegmensre, akár az árak, akár a kereslet tekintetében. A legfrissebb adatok alapján az viszont látszik, hogy érdemes korán kapcsolni, mert a nyár előtti hónapokban olcsóbban lehet bérelni ingatlanokat. Emellett elképzelhető, hogy a nyaralók is felkerülnek az albérletpiaci térképre." 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember szerint ugyanis a következő időszakban többen lehetnek, akik a tóparti ingatlanok drágulása miatt nem szeretnének feltétlenül nyaralót vagy házat vásárolni. Mivel sokan nyaralási célpontként tekintenek a Balatonra és a Velencei-tóra, és egyre szélesebb körben jelent megoldást távmunka, ezért a középtávra bérelhető nyaralók iránt is nőtt az érdeklődések száma. A szálláshelyek ára pedig a kereslet élénkülése miatt emelkedhet, akár olyan szintre, hogy jobban megéri néhány hónapra kibérelni egy tóparti ingatlant. 

Sőt, jó előre - akár hónapokkal vagy akár egy évvel korábban - történő foglalás esetén 1-2 hónapra ki lehet venni egy-egy ingatlant relatív alacsony áron. Ugyan korai lenne arról beszélni, hogy a hosszú távú nyaralóbérlés látványos trenddé vált volna, de a következő években mindenképpen erősödés jöhet ezen a téren is. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem