13 °C Budapest

Emiatt hal meg a legtöbb magyar külföldön

2015. június 16. 05:49

A statisztikák szerint egyre több magyar megy dolgozni, pihenni külföldre. A külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok számának növekedésével párhuzamosan a halálesetek száma is emelkedést mutat.

A KSH friss adatai szerint a magyar lakosság tavaly 16 millió alkalommal utazott külföldre, és várhatóan idén sem csökken majd az utazási kedv. Bár a legtöbben szép emlékekkel térnek haza az útról, néha azonban szomorú véget ér a nyaralás.

Az elmúlt években a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok száma jelentős mértékben emelkedett, köszönhetően állampolgáraink növekvő utazási kedvének, a munkaerő EU-n belüli szabad mozgásának, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében honosított új magyar állampolgároknak. A külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok számának növekedésével a halálesetek száma is sajnálatosan emelkedést mutat

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A nyilvántartás szerint a konzuli szolgálat az utóbbi években nagyságrendileg 1000 halálesetet kezelt. Az elmúlt tíz év során a halálesetekkel kapcsolatos konzuli intézkedések száma a háromszorosára nőtt.

A KKM szerint azonban mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem minden magyar állampolgárt érintő haláleset kerül a konzuli szolgálat látókörébe, ezért a valós szám ennél magasabb lehet. Amennyiben az elhunyt a fogadó országnak is állampolgára volt és a hozzátartozók elérhetőek, úgy a halálesetről a külképviselet nem minden esetben kap értesítést.

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. tv. kiemelten kezeli a konzulok halálesettel kapcsolatos feladatait. Amennyiben a konzul halálesetről tudomást szerez, haladéktalanul értesíti az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját, és tájékoztatja őt a temetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről, szükség esetén halott szállítási engedélyt állít ki, felhívja a figyelmet a haláleset magyarországi anyakönyvezésének szükségességére, és az ügyintézéshez általános tájékoztatást nyújt.

Hol, miért?

Nem túl nagy meglepetés, a legtöbb halálesetet természetesen azokban az országokban regisztrálta a Külügyminisztérium, ahol a magyar állampolgárok a legnagyobb számban élnek, és ahova a legtöbben utaznak.

A statisztikák alapján vezető helyet foglalnak el közelebbi uniós tagállamok, mint például Németország, Ausztria, Svájc és Nagy-Britannia, ugyanakkor a világ minden országában előfordulnak halálesetek, az elmúlt években Mexikóban, Ugandában, Etiópiában is hunyt el magyar állampolgár

- tájékoztatta lapunkat a KKM.

Ami a halál okát illeti, a nagy számok törvénye alapján a leggyakoribb esetek mellett regisztráltak rendkívüli haláleseteket is szép számmal. A KKM tájékoztatása szerint az elmúlt 10 évben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • leggyakoribb halálok: közúti baleset; betegség
  • legjellemzőbb rendkívüli halálesetek: repülőgép-szerencsétlenség; terrortámadás; természeti katasztrófa; extrém sport

Érdemes jelezni, hova utazunk

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külföldön bajba került magyar állampolgárok érdekvédelmének hatékonyabb ellátását, különösen vészhelyzet esetén a gyorsabb kapcsolatfelvételt segítheti, ha a konzuli szolgálatnak tudomása van a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokról.

Külföldre utazó állampolgárainknak javasoljuk, hogy utazásuk előtt a Konzuli Szolgálat honlapján regisztráljanak konzuli védelemre, és utazásuk előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálat által összeállított általános utazási tanácsokról

- hívja fel a figyelmet a KKM.

A KKM emellett azt is javasolja, hogy elutazás előtt mindenképp ismertessük a tervezett útvonalat egy rokonnal, ismerőssel (lehetőség szerint ugyanazzal a személlyel, akit kontakt-személyként megjelöltünk a konzuli regisztráció során), illetve adjunk meg számukra egy vészhelyzet esetén hívható elérhetőséget. Az sem árt, ha magunknál tartjuk - egy lapra felírva - hazai hozzátartozók, ismerősök, illetve vendéglátóink pontos elérhetőségeit.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem