2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Elképesztő tévhitek keringenek a parkolásról: súlyos tízezreket kockáztatnak az autósok


A közúti közlekedési törvény megadja a kereteket, a fővárosi rendelet pedig a részletszabályokat. Azonban évente két-három módosítás történik a fővárosi rendeletben, így még mindig sok a bizonytalanság az autósok körében. Hogyan parkolhatnak szabályosan, mit lehet tenni, ha már pótdíj fizetési felszólítást kaptak, lehet-e kedvezményesen parkolni az ott lakóknak, és még sorolhatnánk. 

Tévhit: Bármilyen parkolójegyet utólag be lehet mutatni, és törlik a büntetést.

Ez nincs így. Jelenleg igen szigorú az utólagos jegybemutatás lehetősége, kizárólag akkor tehetjük ezt meg, ha a pótdíjazás időpontját követő 5 percen belül váltottunk jegyet - olvasható a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében. Tehát ha elfelejtettük kihelyezni a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosító, teljes egészében látható, olvasható módon a jegyet, vagy az ajtó becsapásával leesett, de nem vettük észre, akkor nem mutathatjuk be utólag, nem fogják a parkolás üzemeltetők törölni a pótdíjat.

Tévhit: Lakossági várakozási hozzájárulás az adott kerületben lakóknak alanyi jogon jár, az adott kerületben mindenhol ingyen lehet parkolni vele, és nem kell a matricát kiragasztani.

Lakossági várakozási hozzájárulás nem jár automatikusan. Kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, az általa megjelölt egydarab személygépkocsira, ha annak a lakos az üzemben tartója, vagy - ennek hiányában - ha azt a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta és az a munkáltató üzemben tartásában, lízingelésében vagy tartós bérletében van. Több együttes feltétele van a hozzájárulás kiadásának, mégpedig:

  • a költségtérítés megfizetése,
  • a várakozási díj megfizetése,
  • a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása,
  • a kérelem beadásának időpontjában - valamennyi fővárosi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint - a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlanparkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.

Hol lehet használni? 

Az adott kerület - amennyiben a kerületi önkormányzat rendeletében a várakozási övezetet zónákra osztotta, akkor az adott zóna - kerületi önkormányzati tulajdonúközúti várakozóhelyein és a fővárosi rendelet mellékletében megjelölt fővárosi önkormányzatitulajdonú közúti várakozóhelyeken időtartam korlátozás nélkül. A területi érvényességet a hozzájáruláson fel kell tüntetni. Tehát amennyiben az adott várakozási övezetet azönkormányzat több zónára osztotta, akkor csak az adott zónában lehet használni, és elképzelhető, hogy egy utcával arrébb már nem.

Amennyiben a hozzájárulás kiadása papír alapon történik, úgy az eredeti hozzájárulást (vagy a hozzájárulást igazoló matricát) a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jóllátható helyen, és teljes egészében olvasható módon kell elhelyezni. Ha nincs kihelyezve, akkor azt úgy kell értékelni, mintha nem is lenne, és jogos a parkolás üzemeltetőtől a pótdíjazás.

Tévhit: Az applikációk tévedhetetlenek a zóna meghatározás terén.

Sajnos ez sincs így. Az autósok felelőssége, hogy megfelelő zónára indítsák el a parkolást, és valamennyi általunk ismert applikáció általános szerződési feltétele kizárja az esetlegestévedés miatti felelősségét. Ezért nem érdemes vakon bízni az applikációkban, hanem ellenőrizni szükséges a megfelelő zónát egy automatán is

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk