2 °C Budapest

Elképesztő tévhitek keringenek a parkolásról: súlyos tízezreket kockáztatnak az autósok

2019. november 14. 13:30

A közúti közlekedési törvény megadja a kereteket, a fővárosi rendelet pedig a részletszabályokat. Azonban évente két-három módosítás történik a fővárosi rendeletben, így még mindig sok a bizonytalanság az autósok körében. Hogyan parkolhatnak szabályosan, mit lehet tenni, ha már pótdíj fizetési felszólítást kaptak, lehet-e kedvezményesen parkolni az ott lakóknak, és még sorolhatnánk. 

Tévhit: Bármilyen parkolójegyet utólag be lehet mutatni, és törlik a büntetést.

Ez nincs így. Jelenleg igen szigorú az utólagos jegybemutatás lehetősége, kizárólag akkor tehetjük ezt meg, ha a pótdíjazás időpontját követő 5 percen belül váltottunk jegyet - olvasható a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében. Tehát ha elfelejtettük kihelyezni a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosító, teljes egészében látható, olvasható módon a jegyet, vagy az ajtó becsapásával leesett, de nem vettük észre, akkor nem mutathatjuk be utólag, nem fogják a parkolás üzemeltetők törölni a pótdíjat.

Tévhit: Lakossági várakozási hozzájárulás az adott kerületben lakóknak alanyi jogon jár, az adott kerületben mindenhol ingyen lehet parkolni vele, és nem kell a matricát kiragasztani.

Lakossági várakozási hozzájárulás nem jár automatikusan. Kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, az általa megjelölt egydarab személygépkocsira, ha annak a lakos az üzemben tartója, vagy - ennek hiányában - ha azt a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta és az a munkáltató üzemben tartásában, lízingelésében vagy tartós bérletében van. Több együttes feltétele van a hozzájárulás kiadásának, mégpedig:

  • a költségtérítés megfizetése,
  • a várakozási díj megfizetése,
  • a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása,
  • a kérelem beadásának időpontjában - valamennyi fővárosi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint - a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlanparkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.

Hol lehet használni? 

Az adott kerület - amennyiben a kerületi önkormányzat rendeletében a várakozási övezetet zónákra osztotta, akkor az adott zóna - kerületi önkormányzati tulajdonúközúti várakozóhelyein és a fővárosi rendelet mellékletében megjelölt fővárosi önkormányzatitulajdonú közúti várakozóhelyeken időtartam korlátozás nélkül. A területi érvényességet a hozzájáruláson fel kell tüntetni. Tehát amennyiben az adott várakozási övezetet azönkormányzat több zónára osztotta, akkor csak az adott zónában lehet használni, és elképzelhető, hogy egy utcával arrébb már nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a hozzájárulás kiadása papír alapon történik, úgy az eredeti hozzájárulást (vagy a hozzájárulást igazoló matricát) a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jóllátható helyen, és teljes egészében olvasható módon kell elhelyezni. Ha nincs kihelyezve, akkor azt úgy kell értékelni, mintha nem is lenne, és jogos a parkolás üzemeltetőtől a pótdíjazás.

Tévhit: Az applikációk tévedhetetlenek a zóna meghatározás terén.

Sajnos ez sincs így. Az autósok felelőssége, hogy megfelelő zónára indítsák el a parkolást, és valamennyi általunk ismert applikáció általános szerződési feltétele kizárja az esetlegestévedés miatti felelősségét. Ezért nem érdemes vakon bízni az applikációkban, hanem ellenőrizni szükséges a megfelelő zónát egy automatán is

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem