2020. július 2. csütörtök Ottó

Elképesztő, miket hagynak el a buszon a magyarok: a pénz ehhez képest semmi


Nemrég két olyan esetről is lehetett hallani a hírekben, amikor valaki pénzt talált: az egyik a veszprémi buszpályaudvaron, a másik egy székesfehérvári buszon történt. A megtaláló egyik esetben sem tartotta meg a talált pénzt, hanem az visszakerült a tulajdonosához. Ezek pedig nem egyedi esetek: éves szinten csak a BKV-n több millió forintot hagynak el az utasok, és sokszor ha valaki le is adja, nem jelentkeznek az összegért.

Dávid, a hatodikos, szegedi fiú vette észre a veszprémi buszpályaudvaron, hogy valaki a bankautomatában felejtett 100 ezer forintot. A férfinak, aki levette a pénzt, indult a busza, és futott a busz után, ezért felejtette ott a 100 ezer forintot. A becsületes fiú úgy döntött, juttassák vissza a pénzt a férfinak, a bankókat ezért, amikor hazaértek, Szegeden bevitték egy bankfiókba.

A nagyapa elmondása szerint az ügyintéző nagyon furcsállotta a dolgot, mikor visszavitte a pénzt, azt mondta, ilyet nem szokás csinálni. Az eset még augusztus elején történt, de a bank most szeptemberben a szegedi Dávid iskolájában ünnepélyes keretek között jutalmazta meg a becsületes megtalálót: hatalmas ajándékcsomaggal és mozijeggyel. Erről az RTL Klub számolt be.

14 milliót hagyott el egy tornazsákban

Székesfehérváron történt a napokban, hogy egy utas egy teljesen hétköznapinak tűnő tornazsákot talált - írta a feol.hu. Mint talált tárgyat leadta a buszvezetőnél, aki a Jancsár úti decentrumban helyezte el azt.

A tulajdonos nemsokára jelentkezett is a tornazsákért, csak ekkor derült ki, mit rejt a csomag: 14 millió forint készpénzt. Az összeget egy ingatlanértékesítés után ebben a táskában vitte magával az eladó, majd autóbuszra szállt és ott felejtette a pénzt.

Rengeteg pénz hagyunk el a buszon évről évre

8632150 forintot hagytak 2017. november 30-ig a BKV különböző járatain. Ami talán ennél is megdöbbentőbb, hogy ebből a pénzből mindössze 6709720 forint talált gazdára, vagyis 1922430 forintért nem jelentkezett a jogos tulajdonos. A BKV 3 hónapig őrzi meg a járművökön talált tárgyakat - ez esetben a pénzt - és ha ezután sem jelentkezik érte senki, akkor azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapja meg, vagyis az államé lesz.

Elég széles a palettája a tárgyaknak, amiket az utasok a járművön hagytak: volt, aki síléceket, gördeszkát, rollert, squashütőt, szaxofont, hegedűt, gitárt, fuvolát hagyott valamelyik járművön. De találtak közepes méretű hangfalat, mikrofont, komplett szerszámtáskát és kenyérpirítót is.

Nem csak a BKV-n, hanem a távolsági buszokon is rendszeresen találnak pénzt, és különböző tárgyakat elveszítve az utasok vagy a személyzet. 2017-ben összesen 370 talált tárgyat regisztrált a Volán, ennek 60 százalékát sikerült visszajuttatni a jogos tulajdonosának. A legextrémebb tárgyak közt említik a babakocsit, motor gumit, mankót, színes tévét, mosógépet, műanyag csontvázat.

89485 forintot, 424,15 eurót (közel 133 ezer forint), 233 román lejt, 10 amerikai dollárt, 52 ukrán hryvnát és 61 cseh koronát találtak a buszokon.

Vonaton talált furcsaságok

Kistáska, iratok, okmányok, jegyzetek, könyvek - ezek a legáltalánosabb dolgok, amiket az utasok a vonatokon felejtenek a MÁV közlése szerint. Emellett sokszor találnak a jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok ruhaneműket, pénztárcákat, bankkártyákat, kulcsokat, bizsukat, esernyőket is.

A legemlékezetesebb talált tárgyak a műláb, a lélegeztető készülék, a tolókocsit, illetve a húsz kötetes Révai lexikonsorozat volt.

A legemlékezetesebb esettel kapcsolatban a MÁV emlékezett, hogy egy utas a Kőbánya-Kispest állomáson, a pénztárablakban felejtette a madárpókját. Az állatot viszont időben észrevették, így az utas kérésére a pókot melegen tartották, amíg a gazdája visszament érte. Felidézték azt is, hogy az egyik utas a műfogsorát felejtette a vonaton.

Előfordult már olyan eset is, hogy valaki az egész nyugdíját hagyta a vonaton, de egy becsületes jegyvizsgálónak köszönhetően néhány óra múlva irataival együtt hiánytalanul átvehette.

Azzal kapcsolatban, mi lesz a talált tárgyak sorsa, azt válaszolták, ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, NEAK stb.). Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig őrzik az ott dolgozók. A tulajdonos csak úgy veheti át a vonaton felejtett holmiját, ha hitelt érdemlően be tud számolni arról, az általa elvesztett tárgy hogyan is nézett ki, milyen jellegzetes ismertetőjegye van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk