13 °C Budapest

Életveszély az utakon: a magyarok negyede még nem váltott téli gumira

2016. december 20. 20:02

A magyarok közel negyede még mindig nem váltott téli gumira, továbbra is a nyári abroncsokkal használják az autójukat. Aki viszont váltott, annak jobb minőségűek a gumijai, mint a korábbi években.

A karácsony előtt egy-másfél héttel, a bevásárlóközpontoknál, illetve a belváros fizetős parkolóiban megvizsgált, tehát az ebben az időszakban aktívan használt autóknak idén csupán a 78 százalékán találtak az évszaknak megfelelő, vagyis téli vagy legalább négyévszakos gumit a Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu szakemberei.

Mindez azért aggasztó, mert a jelenlegi párás, fagyos időjárás könnyen tud ugyanolyan veszélyes útviszonyokat produkálni, mint egy havazás vagy ónos eső. A Hungaroringen elvégzett idei téligumiteszten is az derült ki, hogy míg a prémium téli abroncsoknak jégen átlagosan 18-22 méteres út kellett ahhoz, hogy 40 km/órás sebességről megálljanak, a nyári gumik erre csak 45 méter felett voltak képesek. Nagyobb sebességnél, például autópályán ez a gyenge teljesítmény még utoléréses szituációkban is végzetes következményekkel járhat.

A karácsonyi időszakban rengetegen kelnek útra az ország más vidékein élő hozzátartozóikat meglátogatni. Aki ilyen utat tervez, a hátralévő néhány napot érdemes kihasználnia a szükséges gumicserére. Mostanra már a műhelyek többségében mindez egyébként jelentősebb sorban állás nélkül is elintézhető.

Javulóban a használatban lévő téli gumik minősége

A Téligumi-kommandó elnevezésű felmérés ugyanakkor számos pozitív fejleményt is feltárt. Míg a korábbi években az 5 évnél idősebb abroncsok aránya elérte az 50 százalékot, idén ilyen, túlkorosnak nevezhető téli gumi mindössze a megvizsgált autók 24 százalékán fordult elő. A profilmélységek átlaga - nyilvánvalóan a kedvezőbb futásidők miatt - szintén bíztató szintet ért el: a korábbi évek 5,2 mm-es átlaga után idén 5,7 mm-t mértek a vizsgálatot végző szakértők. (A minimális előírás téli gumik esetében 4 mm.) A prémium abroncsok aránya ugyanakkor a korábbi 64 százalékos átlagról 58 százalékra csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az olcsóbb gumimárkák nagyobb részaránya nem feltétlenül probléma: egy koros, de prémiummárkás abroncsnál sokkal jobb választás lehet egy fiatalabb, budget kategóriás téligumiszett. Téligumiteszt arra is rámutatott, hogy egy kiszolgált téli gumi már semmivel sem tud többet, mint egy nyári.

Címlapkép: MTI / Vajda János

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm